Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Solmupullat

Solmupullat leivotaan esitaikinan avulla. Tällä ohjeella teet elämäsi kuohkeimmat pullat. Pullat täytetään pehmeällä kanelitäytteellä ja viimeistellään kardemumma-sokeriliemellä. Se pitää pullat mehukkaampina entistä pidempään.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
24  annosta

Ainekset

Solmupullat, esitaikina

  • 2 dl maitoa
  • 40 g vehnäjauhoja (n. 4 rkl)

Solmupullat, taikina

  • 1 ¾ dl kylmää maitoa
  • 1 rkl kardemumman siemeniä tai 1 1⁄2 tl jauhettua kardemummaa
  • 520 g vehnäjauhoja (8 dl)
  • 1 dl sokeria
  • 2 ½ tl kuivahiivaa
  • 1 kananmuna
  • 75 g voita
  • ½ tl suolaa

Solmupulla, kanelitäyte

  • 175 g voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 d sokeria
  • 1 ½ rkl kanelia
  • 1 ½ rkl vehnäjauhoja

Voitelu

  • 1 kananmuna
  • 1 rkl vettä
  • ¼ tl suolaa

Pinnalle

  • 2 rkl raesokeria

Kardemumma-sokeriliemi

  • ½ dl vettä
  • ½ dl sokeria
  • ½ tl jauhettua kardemummaa

Valmistusohje

Solmupullat leivotaan helposti näin:

1. Mittaa kattilaan esitaikinan ainekset eli kaksi desilitraa maitoa ja 40 grammaa vehnäjauhoja. Kuumenna liedellä koko ajan vatkaten, kunnes seos sakenee vanukasmaiseksi. Siirrä syrjään liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä viisi minuuttia.

2. Valuta esitaikina yleiskoneen kulhoon, jossa on taikinakoukut tai -vatkaimet. Lisää joukkoon 1 3/4 desilitraa kylmää maitoa ja sekoita. Voit hyvin vaivata pullataikinan myös käsin, jos käytössäsi ei ole yleiskonetta.

3. Murskaa yksi ruokalusikallinen kardemummansiemeniä morttelissa hienoksi jauheeksi. Punnitse 520 grammaa vehnäjauhoja, mutta jätä desi syrjään leivontaa varten. Lisää jauhot, kardemumman, yksi desilitra sokeria, 2 1/2 teelusikallista kuivahiivaa ja yksi kananmuna taikinakulhoon.

4. Vaivaa aineksia huolella 10–12 minuuttia. Lisää koneen käydessä vähitellen joukkoon 75 grammaa paloiteltua voita ja puoli teelusikallista suolaa. Vaivaa, kunnes voi on täysin sekoittunut taikinaan. Lisää lopuksi puolet lopuista jauhoista taikinaan ja sekoita huolella.

5. Ripottele loput jauhot leivinpöydälle ja nosta taikina jauhojen päälle. Anna taikinan levätä 10 minuuttia.

6. Kun taikina on levännyt 10 minuuttia leivinpöydällä, kauli taikina sentin paksuiseksi levyksi.

7. Höylää 175 grammaa voita kulhoon ja mittaa joukkoon yksi desilitra fariinisokeria ja yksi desilitra sokeria sekä puolitoista ruokalusikallista kanelia ja puolitoista ruokalusikallista vehnäjauhoja. Sekoita notkeaksi tahnaksi.

solmupullat vaihe1

8. Levitä voi-kanelitäyte tasaisesti levylle.

solmupullat vaihe2

9. Taita taikinalevy pituussuunnassa kaksin kerroin ja muotoile taikinalevyn reunat kulmikkaiksi.

solmupullat vaihe3

10. Leikkaa levy kahteenkymmeneenneljään, tasakokoiseen suikaleeseen.

solmupullat vaihe4

9. Kääräise jokainen suikale etu- ja keskisormen ympäri kaksi kertaa niin, että kolmannella kierroksella taikinasuikaleen pää käännetään taikinarullan keskelle ja alle. Nosta pullat leivinpaperoidulle uunipellille kohoamaan leivinliinan alle. Kohota 40 asteisessa uunissa tunnin ajan tai huoneenlämmössä 2–2,5 tuntia.

10. Voitele solmupullat muna-vesi-suolaseoksella ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista solmupullat 225 asteessa uunin keskitasolla 8–10 minuuttia. Kiehauta kardemumma-sokeriliemen ainekset ja sivele pullat liemellä heti uunista tulon jälkeen.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 3/2022.

Lue myös: Pulla päivässä, kaksi parhaassa! Huippukokki Teemu Aura kertoo, kuinka syntyy täydellinen pulla

Lue myös Anna.fi: Näin leivot täydelliset, mehevän pehmeät korvapuustit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Solmupullat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.