Kaurasämpylät

Välillä on sellaisia kausia, kun innostun leipomaan erilaisia leipiä ja sämpylöitä niin usein että kaupasta tulee välillä haettua vain ruisleipää. Jostain syystä ruisleipää tulee leivottua harvemmin kotona, vaikka aiemmin leipomossa työskennellessä erilaisia ruisleipiä tuli tehtyä ihan päivittäin.

Kylmempien ilmojen saapuessa huomasin kaipaavani taas tuoreita itse leivottuja sämpylöitä keittojen kaveriksi. Ne arkiset hetket kun perhe kokoontuu yhdessä pöydän ääreen syömään keittoa ja itse lapsen kanssa leivottuja sämpylöitä – niistä tulee niin hyviä mieli.

Kerroinkin jo Instagramin tarinoiden puolella, että on ollut tosi kiva huomata oman pienen lapsen innostus leivontaa kohtaan. Hän usein leikkii, että leipoo ja kokkaa meille ruokia omassa leikkikeittiössään ja haluaa aina auttaa meitä erilaisissa kotitöissä. Oli se sitten tiskikoneen tyhjentämistä, ruoanlaittoa tai pyykkien ripustamista. Leivonta on silti selkeästi se lempparijuttu ja näitäkin sämpylöitä päädyttiin leipomaan lapsen omasta toiveesta.

 

 

Kaurasämpylät 18kpl

5 dl vettä

1tl hunajaa

5dl kaurahiutaleita

6-7dl vehnäjauhoja

1pss kuivahiivaa (11g)

0,3dl öljyä

1,5tl suolaa

+ kaurahiutaleita viimeistelyyn

 

  1. Mittaa kädenlämpöinen vesi taikinakulhoon. Sekoita joukkoon hunaja ja kaurahiutaleet.
  2. Lisää 5dl vehnäjauhoja sekä kuivahiiva. Vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
  3. Jatka vaivaamista ja lisää loput 1-2 dl vehnäjauhoja muutamassa erässä. Lisää lopuksi öljy ja suola ja vaivaa taikinaa kunnes saat aikaan hyvän sitkon ja taikina alkaa irtoamaan kulhon reunoilta.
  4. Kohota taikina liinan alla kaksi nkertaiseksi. Ota kaksi lautasta, joihin toiseen laitetaan hieman vettä ja toiseen kaurahiutaleita.
  5. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa 18 saman kokoiseen palaan. Pyörittele sämpylöiksi ja paina jokainen sämpylä ensin kevyesti veteen ja sen jälkeen lautaselle jossa on kaurahiutaleita.
  6. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille. Peitä liinalla ja kohota noin 30 minuutin ajan
  7. Paista sämpylöitä kiertoilmalla 200 asteessa noin 18 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin paistovärin.
  • Vinkki!
    Kaada 0,5dl vettä uunin pohjalle samalla kun laitat pellit uuniin. Päästä höyry pois avaamalla uunin luukkua varovasti 15 minuutin kohdalla. Näin saat sämpylöihin ihanan rapean kuoren.

 

 

 

Kurkkaa myös aurajuustosämpylät, sormiruokailijan porkkanasämpylät sekä helppo gluteeniton pataleipä.

Huomenna 25.10.2018 alkaa muuten Ruoka & Viinimessut ja samassa yhteydessä on myös Kirjamessut. Jos olet vielä lippuja vailla, niin osallistu arvontaan Instagramissa. Jaossa on kolme lippua messuille! *Liput tarjoaa Messukeskus

 

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: Kaurasämpylät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X