Juustosämpylät

Me ehdittiin leipoa lapsen kanssa viikonlopun aikana kaurakeksejä ja juustosämpylöitä. Tulin itse sairaaksi, mutta jaksoin silti avustaa innokasta leipuria näiden kanssa sillä hän on kovin omatoiminen ja kaipasi kovasti tekemistä. On ihanaa huomata kuinka iloiseksi hän tulee kun saa leipoa, mitata aineksia, upottaa kädet taikinaan ja odottaa uunin edessä leivonnaisten kypsymistä.

Tällä kertaa tehtiin sämpylöistä melko pieniä, mutta samalla ohjeella saat halutessasi pienemmän määrän myös suuria sämpylöitä. Nämä juustoraastetta sisältävät sämpylät olivatkin pitkästä aikaa kivaa vaihtelua tavallisiin sämpylöihin 🙂

 

 

 

Juustosämpylät

5dl vettä

2dl kaurahiutaleita

1dl täysjyvävehnäjauhoja

1dl sämpyläjauhoja

5-6dl vehnäjauhoja

1pss kuivahiivaa (11g)

0,25dl rypsiöljyä

1,5tl suolaa

150g juustoraastetta

  1. Mittaa kulhoon 42 asteinen vesi ja sekoita joukkoon kaurahiutaleet.
  2. Lisää täysjyvävehnäjauhot ja sämpyläjauhot sekä 4dl vehnäjauhoja ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon öljy, suola ja juustoraaste. Jatkaa vaivaamista ja lisää jauhoja.
  3. Jatka vaivaamista, kunnes taikina tuntuu kimmoisalta ja alkaa irtoamaan kulhon reunoilta. Lisää tarvittaessa vielä hieman jauhoja.
  4. Kaada taikina jauhotetulle alustalle, peitä liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina noin 16 osaan ja pyöritä sämpylöiksi.
  5. Ota kaksi lautasta, joista toiseen tarvitset hieman vettä ja toiseen loput juustoraasteet. Paina jokainen sämpylä kevyesti ensin veteen ja sen jälkeen juustoraasteeseen. Asettele sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja kohota vielä liinan alla 20-30 minuuttia.
  6. Paista sämpylöitä 215 asteessa noin 15-18 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut kunnolla sämpylöiden päälle.
  • Vinkki!

– Halutessasi voit tehdä myös suurempia sämpylöitä, jolloin saat taikinasta noin 10-12 valmista sämpylää.

 

 

 

Tästä löydät lisää herkullisia sämpyläohjeita:

 

 

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: Juustosämpylät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X