Askartele lintulauta pajusta ja lampunvarjostimista – katso ohjeet!

Puno kahden lampunvarjostimen kehikon ympärille pajua ja yhdistä ne näyttäväksi lintulaudaksi. Pajupunos on lintujen suosikki, sillä siihen on helppo tarttua.

Kerää pajutöihin yksivuotisia, haarattomia oksia. Pajun keruuaika on syksystä alkukevääseen, jolloin lehdet ovat pudonnet ja kasvukausi on ohi.

Lue myös: Askartele käpyhyasintti – katso ohjeet vaihe vaiheelta.

Säilytä pajut pystyasennossa nipuissa suojassa kosteudelta ja auringonvalolta. Tuoreena ne pysyvät noin viikon. Saat pajut notkistumaan uudelleen, kun liotat niitä vedessä noin viikon ajan.

Vaihda vesi joka toinen päivä, sillä muuten pajut limaantuvat ja alkavat haista.

Voit tehdä pajutöitä joko tuoreesta tai kuivatusta pajusta. Paju kutistuu kuivuessaan, joten tuoreesta pajusta tehdyt työt harvenevat ajan myötä. Jos käytät tuoretta pajua, puno se mahdollisimman tiukasti.

pajusta punottu lintulauta

Kierrätä vanhat lampunvarjostimet. Niiden runkoihin on helppo punoa pajua.

Näin teet lintulaudan

Tarvitset lintulaudan tekoon kaksi lampunvarjostimen runkoa, notkeita ja haarattomia pajuja, oksasakset, rautalankaa (puolalankaa), sivuleikkurit, varjostimen yläosiin sopivat metallinpalaset tai pienet lautaset.

Vanhjoja lampuvarjostimia löydät esimerkiksi kirpputoreilta.

Lintulauta syntyy pajusta ja kierrätysmateriaaleista.

  1. Puno varjostimien sivut kahdella pajulla ristiin kehikkorautoihin. Laita pajujen tyvet kehikkoraudan viereen molemmin puolin (kuva 1).
  2. Puno ensimmäisellä pajulla yhden edestä ja yhden takaa, ja toisella yhden takaa ja yhden edestä jne. Pajut menevät ristiin keskenään koko ajan.
  3. Kun paju päättyy latvaan, jatka uuden pajun latvapäällä. Pujota uuden pajun latva samaan kohtaan kuin loppuva paju ja jatka punomista. Kun paju loppuu tyvipäähän, jatka uuden pajun tyvipäällä (kuva 2).
  4. Puno lintulaudan yläosan runko kokonaan ja alaosaan vain reunat. Lopeta punonnat pajujen latvapäihin. Pujota latvukset aiempien kerrosten punoksiin. Jos varjostimessa on piparkakkureuna ja se jäi harvahkoksi punottaessa, lisää jälkikäteen muutamia pajuja punoksen sekaan.
  5. Aseta metallinpalaset tai pienet lautaset yläosan päälle, varjostimessa olevan lampunpidikkeen kohdalle (kuva 3) sekä pohjaan alaosan sisäpuolelle. Mallikappaleessa pohja on kiinnitetty rautalangalla alaosan ulkopuolelle.
  6. Yhdistä ylä- ja alaosa toisiinsa rautalangoilla punomattomista runkoraudoista.

Punomalla kahdella pajulla ristiin saat helpommin tiivistä punosta.

 

Kun paju loppuu tyvipäähän, jatka uuden pajun tyvipäällä.

 

Aseta lautanen tai metallinpalanen yläosaan keskelle.

 

Siemenet pysyvät hyvin lintulaudalla, kun pohjassa on metallinpala tai lautanen.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 11/2018.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Askartele lintulauta pajusta ja lampunvarjostimista – katso ohjeet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X