Betonikoristeet pihalle – näin teet ne itse

Valmista betonista kestäviä koristeita puutarhaan. Ajan kuluessa ne saavat kauniin patinan sammalesta ja säiden kulutuksesta.

Kerstin Enbomin viehättävä puutarha Sipoon Söderkullassa on täynnä hänen betonitöitään – betonilaatat, ruukut, penkit ja muut betonikoristeet ovat sulassa sovussa. Valtaosa niistä on harmaita, sillä betoni on käsityöläisen mielestä kauneimmillaan sellaisenaan.

Lue myös: Vala betonista säänkestävät ovistopparit

Betonikoristeet keräävät itseensä kaunista sammalta

Ympäri vuoden puutarhassa oleviin betonitöihin tulee kuin itsestään ihanaa sammalta. Betoni on luonnollisesti niin hapanta, ettei sammalen houkuttelemiseksi tarvitse käyttää mitään piimävellejä.

”Pidän myös siitä, kuinka säiden armoille jätetty betonipinta kuluu”, Kerstin Enbom sanoo.

 

betonikoristeet

Kerstin Enbomin betoniin upottamista haravoista tuli hauskat kynttilänjalat. Betonimobile toimii linnunpelättimenä tai tuulikellona.

betonikoristeet

Jätkänshakin ja rasioiden kuviot maalattiin vesiväreillä, akryylimaaleilla ja kultapastalla.

Betonia voi värjätä joko betonimassaan sekoitetuilla pigmenttijauheilla tai maalaamalla valmiin ja kuivan betonityön.

Lue myös: Kasvien kuivaaminen: Nikkaroi helppo kasviprässi kasviota varten

Kerstin Enbom suosii maalaamista, koska pigmentti tekee betonista hänen mielestään tavallista hauraampaa.

betonikoristeet

Marokkolainen laatta upotettiin betoniin, mutta sen värit haalistuivat nopeasti ulkona. Polun muiden betonilaattojen muottina on ollut muovisia ovimattoja.

Käytä mielikuvitusta muotteihin

Pidä silmät auki betonimuotteja metsästäessä, sillä sopivia aihioita voi tulla vastaan missä vain – konvehtirasian sisustan muoviosissa, kirpputorin leivos- ja kakkumuottihyllyllä tai lomakohteen rantalelupuodissa. Betonikoristeet syntyvät mainiosti myös pahvilaatikoiden avulla.

Muotteja valitessa täytyy osata ajatella, että ne ovat valmiiden töiden negatiiveja – esimerkiksi muotin koverat osat jäävät valmiissa työssä koholle.

”Kun muotteja tottuu etsimään, niitä löytää kaikkialta. Olen kysynyt lentokoneessa vieruskaverilta, saanko ottaa hänenkin ruoka-astiansa. Ne paketit ovat niin hyviä muotteja”, Kerstin Enbom nauraa.

betonikoristeet

Kasvikylttien muottina on käytetty muovisia tuorejuustorasioita.

Betonikoristeet puutarhaan, tarvikkeet:

 • sementtilaastia (s30-kuivabetonia)
 • vettä
 • valumuotteja
 • astia
 • laastikauha tai lapion betonin sekoittamiseen
 • kauha annosteluun
 • rautalankaa raudoitukseksi
 • öljyä ja pensselin muottien voiteluun
 • vatupassi
betonikoristeet

Betoniin upotetuista vanhoista huonekalujen hajakappaleista syntyy vekkuleita jakkaroita.

Tee betonikoristeet näin:

 • Öljyä muotit. Betoni irtoaa muovisesta muotista ilman voitelua, mutta öljyämättömään metalliastiaan se voi tarrata tiukasti kiinni.
 • Tarkista vatupassin avulla, että työskentelytaso ja betonitöiden kuivaamiseen varaamasi paikka ovat tasaisia. Epätasaisella pinnalla kuivuneista betonitöistä tulee vinoja.
 • Sekoita sementtilaasti ja vesi astiassa (yksi osa laastia ja neljä osaa vettä). Isoihin töihin sopii paksu puuromainen seos. Jos valat lautasia tai muita ohuita töitä, tee seoksesta velliä muistuttavaa.
 • Kauho laastia muottiin. Jos valmistat betonista ruukkuja, asettele betonimassan keskelle muottia pienempi, kivillä täytetty astia. Isot betonityöt pitää tukiraudoittaa. Painele sitä varten ohutta rautalankaa betonin sisään.
betonikoristeet

Kipsisten kattorosettien muotit sopivat myös betonivaluihin.

Hötkyttele muottia varovasti, jotta massaan jääneet ilmakuplat nousevat pintaan. Siirrä työ kuivumaan auringolta suojattuun paikkaan. Paahteessa betoni kuivuu liian nopeasti. Keskikokoiset työt ovat 2–3 päivän kuluttua riittävän kuivia, jotta voit irrottaa ne muotista.

Käsittele kuivan betonityön pinta mehiläisvahalla, vesiohenteisella maalilla tai kalkkimaalilla. Betonia voi muokata myös sahan ja hiomapaperin avulla.

betonikoristeet

Harjateräkseen upotetuista käpykoristeista syntyy näyttävä kokonaisuus puutarhapolun reunoille.

Sälgkullan puoti ja puutarha, Immersbyvägen 326, Söderkulla. Avoinna 31. elokuuta asti lauantaisin klo 10–15. Mukana avoimissa puutarhoissa 7.7. klo 12–18.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/19

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Betonikoristeet pihalle – näin teet ne itse

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X