Kukkaseppele on helppo tehdä itse.

Floristi neuvoo: ”Näin teet näyttävän kukkaseppeleen itse!”

Kaunis kesäinen kukkaseppele sopii kesäjuhliin pääkoristeeksi tai mökkiterassia koristamaan.  Ammattilaisen vinkeillä onnistut.

Helsinkiläisen Form & Flora kukkakaupan omistaja ja floristi Sanna Vilén antoi vinkit millaisia kukkia kukkaseppeleeseen kannattaa valita ja miten sen valmistus onnistuu kotona.

Lue lisää: Tuoksuvia kukkia

”Yleensä kukkaseppeleen pohjana on rautalangasta punottu metallirangas. Toki pohjan voi tehdä myös luonnonmukaisemmin esimerkiksi muratin versoista tai elastisesta pajusta. Myös luonnossa kasvava heinä voi toimia hyvin,” Vilén neuvoo.

Valitse kestäviä kukkia

Kukiksi kannattaa valita kestäviä kukkia, jotka eivät nuukahda heti. Toki kukkia voi yrittää pitää hereillä sumuttamalla seppelettä vedellä ja säilyttämällä sen kylmässä mahdollisimman pitkään. Pidä kukat maljakossa vedessä solmimisen ajan, että ne pysyvät virkeinä.

”Voit valita luonnonkukkia, tai pyytää kukkakaupasta nipun seppeleeseen sopivia kukkia. Valitse esimerkiksi neilikoita, ne kestävät. Myös freesia on kaunis ja kestävä. Lisäksi harsokukka on kaunis. Nyt on trendikästä laittaa kukkaseppeleisiin runsaasti vihreitä oksia ja rönsyileviä lehtiä. Myös heinät ovat suosittuja. Villit, epäsymmetriset ja rennot seppeleet ovat nyt kysyttyjä.”

Tee kukkaseppele näin

Tee rautalangan päähän lenkki, mihin toinen pää on helppo kiinnittää lopuksi ja pituutta on helpompi säätää. Rautalangan voi suojata kukkateipillä tai maalarinteipillä, etteivät kukat luista.

Suunnittele missä järjestyksessä haluat sitoa kukat ja aloita. Kieputa kukkien varret renkaan ympäri ja sido ne kiinni kukkalangalla tai jollain kestävällä langalla. Ilmavassa seppeleessä varret ovat pitkiä ja mukana, tiiviimmässä seppeleessä varret ovat leikattu pois.

Kukkaseppele itse tehden,.

Polttareihin ja kesäjuhliin

Vilén sanoo, että kukkaseppeleitä kysytään yhä enemmän koristeeksi erilaisiin juhliin. Esimerkiksi polttariseurueet haluavat nyt paljon seppeleitä. Seppeletrendi alkoi jo viime kesänä.

Valmiin seppeleen voi myös tilata kukkakaupasta etukäteen.

”Pari päivää aikaisemmin kannattaa tilata, jos haluaa runsaan seppeleen. Sen valmistamiseen menee aikaa kuitenkin puolesta tunnista tuntiin, niin emme välttämättä odottaessa niitä kerkeä valmistamaan. Hinnaksi tulee noin 30–40 euroa, riippuen valituista kukista.”

Isoja ja näyttäviä Frida Kahlo –tyylisiä seppeleitä kysytään myös silloin tällöin.

”Isot seppeleet voimme suunnitella asiakkaan kanssa yhdessä, ne toki maksavat enemmän. Seppelettä tehdessä olisi myös hyvä tietää millaiselle henkilölle se tulee. Onko hänellä pitkät vai lyhyet hiukset, ja mitä hänellä on päällä. Isommat tilaustyöt kannattaa suunnitella yhdessä floristin kanssa ja yritämme toteuttaa kaikki toiveet,” Vilén sanoo.

Kukkaseppeleen tarvikkeet

  • maljakko ja vettä
  • veitsi tai sakset
  • ohutta vihreää tai muun väristä rautalankaa
  • kukkateippiä tai –kukkanarua tai mitä tahansa sitomista kestävää lankaa
  • valmis kranssin muotoinen rautalankapohja tai pajua, heinää tai muratinversoa taipuisaa rengasta varten pohjalle
  • erilaisia kukkia ja heiniä: kaupan kukat kannattaa miettiä floristin kanssa etukäteen ja luonnonkukat kannattaa poimia aikaisin aamulla, jolloin ne ovat voimakkaimmillaan

Keskustelu

Kommentoi juttua: Floristi neuvoo: ”Näin teet näyttävän kukkaseppeleen itse!”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X