Himmeli

Himmelin perusmalli on helppo – kokeile sen lisäksi myös näitä himmelimalleja!

Pieni himmeli onnistuu jopa mehupilleistä, mutta jättiläishimmelin putken on oltava jämäkämpää materiaalia. Katso tästä himmelin helppo perusohje ja kokoa mieleisesi kokoinen taidonnäyte!

Himmeli on hurmaavan perinteinen joulukoriste, joka syntyy erikokoisista tahokkaista, joita kiinnitetään sisäkkäin tai roikkumaan toisen tahokkaan nurkasta.

Lue myös: Näin teet sammaleesta joulutähtipallon – katso kuvat!

Vaikka himmeli mielletään suomalaiseksi perinnekoristeeksi, sen historia on itse asiassa pitkä. Perinteinen joulukoriste on alun perin kulkeutunut meille Länsi-Euroopasta Ruotsin kautta. Talonpoikien omaksumaa koristetta tehtiin vuosisatojen ajan erityisesti Lounais-Suomessa, josta se levisi Karjalaan ja Pohjanmaalle saakka.

himmeli2

Himmelin ulkonäköä voi varioida mielensä mukaisesti erikokoisilla tahokkailla kuten kuvassa.

Sadonkorjuun jälkeen tehdyt himmelit ripustettiin aikoinaan tuvan kattoon joulun aikaan, mutta ne saivat olla siellä seuraavaan juhannukseen saakka. Silloin himmeli poltettiin, ja uusi valmistettiin taas seuraavan joulun aikaan. Himmelin uskottiin takaavan viljan riittävyyden seuraavaan satokauteen saakka ja lupaavan hyvää satoa seuraavalle kaudelle. Mitä isompi himmeli oli, sen suurempaa satoa toivottiin.

Himmeliohje: Tee himmeli itse

Oikeaoppisesti himmeli valmistettiin rukiin oljista, ja tekotapa kulki suullisena perimätietona sukupolvelta toiselle.

Nyt himmelin ohje löytyy myös netistä! Tekemiseen tarvitset vain putkea, lankaa, neulan ja sakset. Pieni himmeli onnistuu jopa mehupilleistä, mutta jättiläishimmelin putken on oltava jämäkkää tehoa.

  1. Yhteen tahokkaaseen tarvitset 12 samanmittaista putkea. Pujota lanka kolmen putken läpi ja solmi ne kolmioksi. Kolmion päähän saa jäädä reilusti lankaa, jotta tahokkaan solmiminen on helpompaa.
  2. Tämän jälkeen pujota lanka kahden seuraavan putken läpi. Nämä solmitaan toiseksi kolmioksi ensimmäisen viereen.
  3. Jatka kolmioiden tekemistä, kunnes jäljellä on vain yksi putki. Pujota lanka viimeisenkin putken läpi, mutta älä solmi sitä.
    HIMMELIN VALMISTUS, 28.10.2008 STRAW MOBILE © PEKKA NIEMINEN/KUVARYHM€/SKOY
  4. Pujota viimeisen putken läpi tuleva lanka ensimmäisen putken läpi ja solmi sitten langalla kolmiorivin uloimmat alanurkat yhteen. Ensimmäinen tahokas on valmis.himmeli4

Jos haluat mahduttaa yhden tahokkaan ensimmäisen sisään, puolita kuusi putkea ja toista tahokkaan teko-ohjeet.

Jos haluat pienet tahokkaat roikkumaan ison tahokkaan kulmista, ota 20 putkea ja katko ne kaikki kolmeen osaan. Saat näin 60 putken pätkää, joista syntyy viisi pientä tahokasta – yksi jokaiseen kulmaan ja yksi ison tahokkaan pohjalle.

Himmelin ulkonäköä on yllättävän helppo varioida, sillä himmelimalleja on monia. Samalla perusohjeella onnistuu niin modernin himmelin teko kuin himmelinauhakin. Tai entä jos tekisit himmelin tänä vuonna kanelitangoista?

Himmelin puolalainen serkku pajaki on suomalaista versiota runsaampi ja koristeellisempi. Jos värit eivät kuitenkaan istu oman kodin sisustukseen, moderni himmeli syntyy helposti myös valkoisista massapalloista.

Vaikka himmeli tehdään tyypillisesti oljesta, olki taipuu myös muuhunkin askarteluun. Kokosimme yhteen muutamia ihania ideoita, joihin olkia voi hyödyntää!

Himmelin perusohjeella voi innostua tekemään itselleen myös jättiläishimmelin. Ison himmelin teossa kannattaa käyttää esimerkiksi sähkösuojaputkia tai oransseja tienvarsikeppejä.

himmeli pihalla, jättiläishimmeli

Mäentaan kylässä asuvat Lassi ja Raija Uusi-Pietilä ovat tehneet isoimman himmelinsä 1200 sähkösuojaputken pätkästä. Se painaa noin 12 kiloa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Himmelin perusmalli on helppo – kokeile sen lisäksi myös näitä himmelimalleja!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X