Joulukorttien askartelua

Joulukortti on kaunis ja perinteinen tapa muistaa joulun alla sukulaisia ja ystäviä.

Itse säästän suurimman osan saamistamme korteista ja niistä kauneimmat saattavat päätyä uusiokäyttöön erilaisiin koristeisiin sekä tietenkin joulukortteihin. Perheemme lähettää laskujeni mukaan vuosittain noin 30-40 joulukorttia, joista suurin osa matkaa kotimaahan.

Vaikka kaupat ovat täynnä toinen toistaan houkuttelevampia joulukortteja ja e-korttejakin on lukematon määrä, päätin tänäkin vuonna askarrella kortit pääosin itse. Petteri Punakuono on joululaulu, jonka melodiasta ja sanoista olen pitänyt jo polvenkorkuisesta saakka.Niinpä Petteri punanenineen tuo valoa myös tekemissäni korteissa.

Etsiskelin pitkään juuri oikeansävyistä askartelukartonkia porojen tekemiseen, vaan kuinkas sitten kävikään. Eteisen kaapista osui käsiini vanha paperikassi, joka oli sisäpuolelta kauniin ruskea. Porojen päämateriaali löytyi siis lähempää kuin arvasinkaan.

Toisissa joulunpunaisissa korteissa joulutervehdyksen tuovat kuviorei’ittimellä vanhaan Merry Christmas -lahjapaperiin lävistetyt lumiukkoset. Korttien alaosiin liimasin leivospaperin puolikkaat. Joulukorteissa saa olla myös väriä, kuten näissä. Vinkkejä joulukorttien tekoon saat myös Kotilieden jouluosiosta.

Suomeen lähetettävät kortit postitamme joulukuun alkupuolella, mutta entiseen kotipaikkaamme Teksasiin lähetettävillä joulukorteilla on jo kiire. Korttitehtailu jatkuukin tiiviinä vielä muutaman päivän ajan ja lopuksi nuo lukuisat porot ja lumiukot sujahtavat kirjekuoriin, joiden päälle liimailemme Itellan jouluisia postimerkkejä.

Lumipalloja ikkunaan

Ajattelin vielä hiukan malttaa joulukoristeiden suhteen ja koristaa kotimme varsinaiseen ”jouluasuunsa” marras-joulukuun vaihteessa.

Jotain pientä jouluun viittaavaa halusin kuitenkin jo näperrellä ja niinpä askartelin muutamia roikkuvia lumipallokoristeita Nea-tyttären huoneeseen (ks. alakuva) sekä pikkueteisen ikkunaan.

Käytin materiaalina isoja valkoisia pom pomeja (myös pienemmät pom pomit tai vaikkapa pumpuli käyvät myös materiaaliksi), joita pujotin parsinneulalla eläväpintaiseen pellavalankaan.

Tosi nopeatekoisia koristeita, joilla saa helposti talvisempaa ilmettä ikkunaan kuin ikkunaan.

Ja nyt kun joulukorteista ja -koristeista on ollut puhetta, haluaisin hiukan udella, oletko jo tehnyt/ ostanut joulukortit tälle vuodelle? Montako joulukorttia lähtee matkaan? Entä miten on joulukoristeiden laita? Joko niitä on runsain määrin esillä kodissasi vai odotatko ehkä joulukuulle?

Keskustelu

Mukavia kortti-ideoita! Olen kohta 20 vuotta askarrellut kortit itse, ensin talkoisiin värvättiin poikakaveri, sittemmin aviomies, ja nyt hyödynnetäänkin jo surutta lapsityövoimaa 🙂 Lähetämme vuosittain noin 50 korttia, joiden mukaan laitamme kirjeen, jossa kerromme kuulumisistamme. Korttien suunnittelu ja teko aloitetaan hyvissä ajoin marraskuussa, mutta jostain syystä se viime tipan kiire tahtoo aina lyöttäytyä jollain tavalla matkaan!
Joulukoristeet kaivamme esiin vasta 1. adventtina, jolloin lapset saavat yläkertaan oman kuusensa, ja aloitamme seimiasetelman rakentamisen. Kynttilälyhdyt ovat jo pitkään tuikkineet pimeällä pihalla, ja ensimmäisiä valosarjoja on ripusteltu paikoilleen.

Kauniita kortteja! Meillä lähtee n. 30 joulukorttia. Lähimmille itse ottama kuva tenavista ja loput askartelen. Jouluvaloja on jo kovasti ikkunissa, koristeet laitetaan myöhemmin…

Hei Paula ja kiitos kommentistasi. Sinulla onkin jo pitkät perinteet korttien tekemisestä. Ja se on jo upea saavutus, että olet saanut houkuteltua myös miehesi mukaan korttitehtailuun.

Viisikymmentä korttia on suuri määrä, ei siis ihme, että loppumetreillä voi pieni kiirus yllättää. Ja pakko myöntää, että samalla tavalla käy usein minullekin. Vaikka itse kortit ovat yleensä valmiina jo hyvissä ajoin, se itse postitus meinaa aina jostain syystä venyä viime tippaan. Mikähän siinäkin?

Ei varmasti ollenkaan hullumpi idea kaivaa koristeet esiin vasta 1. adventtina. Oikein kivat perinteet teillä lasten omine kuusineen ja seimikoristeineen. Minulla itsellä on sitävastoin jo pienimuotoisia vaikeuksia olla tuomatta joulukoristeita sisälle ja mä kyllä luulen, että jotain pientä koristusta saatan jo sittenkin laitella ensi viikonlopuksi, jolloin pidämme pienet kutsut (niistä lisää ensi viikon postauksessa).

Valosarjat löysin vihdoin minäkin, ne loistavat jo ikkunoissa. Oikein tunnelmallista joulun odotusta sinulle!

Hei Mari ja kiitos kommentistasi. Kuvakortti on tosi hyvä idea sekin. Minäkin olen muutamana vuonna kuvannut tyttärestä jouluisen valokuvan ja askarrellut taustapohjan koristeineen tyttären kanssa. Kuvakortista jää oikein kiva muisto esim. lähisukulaisia ja erityisesti isovanhempia ajatellen.

Jouluvaloja täälläkin ripusteltu, koristeiden suhteen koetan parhaani mukaan vielä malttaa. Muutama lumihiutalekoriste on jo kuitenkin livahtanut keittiön kapeaan ikkunaan… 😉 Oikein mukavaa joulun odotusta sinulle Mari!

Ihana punakuono ja hauskat lumiukot 🙂 Usein materiaalit löytyykin lähimmästä paperipussista! Kivaa kierrätystä. Meillä kortteja lähtee vuosittain n. 25 ja useimmiten itsetehtyjä. Mitä koristeluun tulee niin sormet syyhyää jo ihan kauheasti 🙂 Vähän valoja on viritelty ja jotain ihan pientä on laitettu esille. Jos vaan malttais ensimmäiseen adventtiin 🙂 Onneksi se on jo ihan kohta!

Moi Suklaamarenki ja kiitos kommentistasi. Punakuono on mun ehdoton lempparini, myös joululauluna. Tuo paperipussi oli kyllä aivan paras juttu, kierrätys kunniaan!

Sama juttu täällä koristeiden suhteen, miten tässä taas malttaa odottaa. Mutta jos vielä pienen hetken yrittäisi, kuitenkin… Ikkunoissa loistavat jouluvalot erilaisissa kransseissa ja uloskin ajattelin jo pian valosarjoja laittaa. Viimeistään tosiaan kuitenkin kuun vaihteessa, jolle se tuo 1. adventtikin taitaa sijoittua.

Oikein mukavaa joulun odotusta myös sinulle!

Ihana Petteri!!
Minä olen aina suunnitellut tekeväni joulukortit itse ,mutta jotenkin siinä sitten käy niin että ostan kuitenkin n. 50 korttia…
Mutta niiden valitseminen oikea kuva oikealla henkilölle vaatii aikaa 😉
Yritän pidättäytyä myös ensimmäisessä adventissa koristelujen suhteen,mutta ulkona on jo valoja ja kynttilöitä

ps.isänpäiväkakku oli oikein hyvää ja kaunis myös päältä päin.Ne winter strösselit ovat tosi kauniita!

Jouluperinteisiini on aina kuulunut joulukorttien askartelu itse, siitä en tingi, vaikka olisi kuinka stressiä. Niiden väkertämisen voi aloittaa jo vaikka kuinka aikaisin ja siten pääsee mukavasti jouluiseen tunnelmaan, lämmittää glögiä ja askartella iltaisin. Ennen tein kortit yhdessä tyttäreni kanssa, mutta nykyään korttien teko on jäänyt minulle. Vaikeinta on päättää monista ihanista ideoista se paras ja toisaalta myös sellainen, jota jaksaa tehdä useammankin. Ennen lähetin kortteja ehkä kolmisenkymmentä, mutta vuosien varrella on läheisiä poistunut joukosta ja korttienkin määrä vähentynyt.

Myös meillä on tehty kortteja itse niin kauan kuin muistan. Nykyään kuitenkin mietin tarkkaan kenelle lähtee omatekoinen ja kenelle kaupan kortti.Myös ostokorteista voi saajan mukaan valita,ja löytyy todella ihania kortteja.Niimpä teen itse vähemmän kuin aiemmin,mutta sitäkin suuremmalla intohimolla.
Lapset ovat jo siinä iässä että itsekritiikki on astunut kuvaan,joten harva oma tekele kelpuutetaan lähtemään…..ja niin minä sitten salaa dyykkaan niitä roskiksesta. Ihanaa että 1.adventti lähestyy,ja voi melkein täysillä alkaa levitellä joulua ympäriinsä! Kaikille ihanaa talvea,ja joulunaikaa !

Moi Anne-Marie. Onhan sinulla noita korttia aika iso pino lähetettävänäkin, joten ei ihme, että päädyt kaupan kortteihin, joissa niissäkin on tosi kauniita vaihtoehtoja.

Samoilla linjoilla olemme siis koristelujen suhteen, vaikka kuten tuossa edellä mainitsin, minulla alkaa jo tehdä tiukkaa, etten sorru niitä laittamaan hiukan ”etuajassa”.

Kiva kuulla, että kakku onnistui hyvin. Nuo winter strösselit olivat kyllä tosi kauniita ja nyt löysin toisen hiukan vastaavanlaisen strösselipurnukan, jossa oli sekä vaaleansinisiä että valkoisia hiutaleita. Arvaapa vaan, lähtikö matkaan?

Hei Tiinala ja kiitos kommentistasi. Itse tehty kortti on toki aina itse tehty ja toisaalta niitä on kyllä ihan kivakin väkertää. Tosin jos niitä on sitten tehtävänä hirmuinen määrä, voi korttitehtailukin pian muuttua stressaavaksi. Oma korttitehtailu alkaa olemaan ohitse ja onnekseni miehellä taitaa olla tulossa reissua entiseen kotipaikkaan Atlantin tuolle puolen, joten ei tarvitse murehtia niiden ulkomaankorttien postittamisenkaan suhteen.

Minä huomasin tänä vuonna ajattelevani samoin korttiaiheen valitsemisen suhteen. Halusin tehdä sellaiset mallit, joita on nopea värkätä. Poron leikkaamnen on vähän hidasta, mutta muuten on helppotekoinen korttimalli, tuo lumiukkokortti onkin sitten taas tosi nopea tehdä.

Ei meilläkään jälkipolvi oikein innostunut tänä vuonna korttipajailuun, mutta pikkuneiti haluaa kuulema auttaa pakettikorttien teossa. Luvassa on leimailua ja siitä neiti tykkää 😉

Hei Myrymari ja kiitos sinullekin kommentistasi. Tuo on myös hyvä idea, osalle itse tehty, osalle kaupan kortti. Helpottaa hiukan, etenkin jos kortteja on iso määrä lähetettävänä. Ja tosiaan, kauppojen korttivalikoimat ovat runsaat ja mukana tosi kauniita vaihtoehtoja.

Minua rupesi hymyilyttämään tuo sinun korttidyykkailusi, mutta äidille kaikki keinot sallittakoon 😉 Älä muuta sano tuon koristamisen suhteen, minä tässä jo lasken päiviä, jotta pääsen levittämään koristelaatikot tuohon eteisen lattialle. Oikein tunnelmallista joulun odotutusta sinulle!

Kiva idea noi pallot 🙂 Mä otan yleensä koirista joulukorttikuvat, eikä nyt oo oikein ollut sellaista hyvää aikaa ja valoa, missä voisi kuvia ottaa. Päivisin oon töissä ja kun pääsen, on jo pimeä. Mietin, joko voisi jouluvaloja laittaa, mutta en oo vielä kehdannut. Tänään ajattelin sisälle viritellä muutamat valosarjat kulhoihin…

Hei Miiah ja kiitos kommentistasi. Nuo pallot ovat myös erittäin helppotekoiset, joten kannattaa kokeilla.

Ihan yhtä hyvin joulukortissa voi tosiaan komeilla oma lemmikki/lemmikit, ovathan nekin tärkeitä perheenjäseniä. Toivottavasti saat jossain välissä näppäistyä kuvat kortteihin.

Minäkin pitkään tuumailin noiden valosarjojen kanssa, mutta toissailtana ne sitten ilmestyivät niin olohuoneen kuin toiseen keittiön ikkunaankin. Ja tästä ne sitten lisivät pikkuhiljaa uloskin. Tuossa yksi ilta naapuruston ohi ruokakauppaan ajellessani huomasin, että kyllä niitä valosarjoja on jo pihamaillakin, ihan tässä meidän lähinaapureillakin jo.

Mukavaa joulun odotusta sinulle!

On se kiva huomata, että on toisiakin kortinväsääjiä. Vaikka minulla kyllä tuli jo ajatus, että lähetän jouluaamuna runon tekstiviestinä.”Jo kosketi ruutua ikkunan tutun jouluenkelin siipi…” Joku sai jo viime jouluna runonpätkän ja oli ilahtunut tästäkin tavasta muistaa.

Hei Kerkai ja kiitos kommentistasi. Joo, meitä kortinväsääjiä on paljon, myös omassa tuttavapiirissäni. Mutta kyllä tuollainen kaunis runomittainen tekstiviestikin varmasti lämmittää mieltä, etenkin jouluaamuna.

Iloista joulun odotusta sinulle!

Kommentoi juttua: Joulukorttien askartelua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X