Kasvomaski on helppo ommella itse – tee itse kasvosuoja näillä ohjeilla

Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjää koronavirukselta, mutta kasvosuoja voi suojata muita, jos maskin käyttäjällä on virustartunta.

Koronavirus on ajanut monet yrittäjät ahdinkoon. Niin myös Minttu Kinnusen, joka neuvoo Kotilieden lukijoille, miten kasvomaskin voi tehdä itse.

Lue myös: Onko tässä korona-ajan osuvin kakku? Leipomo alkoi tehdä vessapaperikakkuja ja sai somen innostumaan: ”Meillä pyyhkii hyvin”

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) eivät ole antaneet virallista ohjeistusta tai yleistä suositusta käyttää hengityssuojaimia tai kangasmaskeja julkisella paikalla liikuttaessa.

Ylen 2.8. haastatteleman THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan THL aikoo viikolla 32 suosittaa, että Suomeen tulisi maskisuositus julkisiin tiloihin ja julkiseen liikenteeseen.

Kinnunen pyörittää Kinnunem-nimistä unisex-pukeutujille ja miehille suunnattua vintage- ja second hand -kivijalkaliikettä Helsingin Kalliossa.

Second hand -vaatteita rakastava Kinnunen on koulutukseltaan fysioterapeutti, mutta päätti muutama vuosi sitten seurata sydäntään ja perusti vaateliikkeen. Nyt liike on ollut kiinni maaliskuun puolivälistä lähtien.

”Onneksi ihmiset ostavat lahjakortteja aika hyvin”, Kinnunen kertoo.

Kangasmaskien tärkein vaikutus on muiden suojaaminen

VTT:n tutkimus osoittaa, että kankaiset kasvomaskit eivät toimi suojaimina. Niiden käyttö kuitenkin lyhentää pisaroiden lentomatkaa yskäisyn jälkeen, jolloin pisarat eivät saavuta helposti muita läsnäolijoita.

Jollei pisaroita pysäytetä, ne lentävät muutaman metrin etäisyydelle. Pisaroita leviää myös, kun ihminen puhuu, huohottaa ja niistää. Kangas suun edessä hidastaa pisaroiden etenemistä, ja niiden lentomatka jää alle puolen metrin.

Kangasmaskin tärkein vaikutus on, että sillä voi suojata lähiympäristöään tartunnalta. Se ei kuitenkaan suojaa maskin käyttäjää altistumasta viruksille.

Lähde: VTT

Kasvosuoja on helppo tehdä itse

Kinnunen alkoi kokeilumielessä valmistaa kasvomaskeja, kun häneltä kyseltiin, voisiko maskeja tehdä itse, kun maskit ja suojaimet ovat loppuneet kaupoista. Kinnusen mukaan kasvomaskeille on ollut hyvin menekkiä. Puuvillasta tai viskoosista valmistettujen suojien hinta on 15 euroa.

Kinnusen ohjeilla voit tehdä kasvosuojan helposti itsekin. Ohjeen löydät jutun lopusta.

”Tosi simppeli, perushelppo malli. En ole itsekään mikään ammattiompelija”, Kinnunen sanoo.

Kasvomaskin materiaaliksi kannattaa valita ohut puuvilla, ja käyttää useampi kerros kangasta. Esimerkiksi vanhasta lakanasta ompelee monta kasvomaskia.

”Puuvilla on materiaalina erittäin hyvä kasvosuojaan, koska se kestää hyvin pesua ja hengittää.”

Muista, että kankainen kasvomaski on henkilökohtainen. Itse tehty kasvomaski ei ole kertakäyttöinen, mutta maski pitää pestä 90 asteessa jokaisen käyttökerran jälkeen.

Jos ei pidä huolta oikeanlaisesta hygieniasta, itse tehty kasvosuoja voi pahimmillaan jopa levittää virusta. Väärin käytettynä itse tehty maski lisää epäpuhtauksien määrää hengitysteiden edessä.

Lue myös Kaksplus.fi:stä: Kasvomaski kankaasta – viimeinen oljenkorsi vai huijausta

Kasvosuojan käytöstä huolimatta noudata liikkumisrajoituksia

Paras keino suojautua koronavirusta vastaan on pysyä kotona, pitää ainakin 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin ja pestä kädet vedellä ja saippualla tai puhdistaa ne alkoholipitoisella käsihuuhteella.

Lähde: Ttl

Kasvomaski valmistuu näillä tarvikkeilla:

 • Pehmeää ohuehkoa kangasta (esimerkiksi vanha lakana)
 • Ompelukoneen (kasvomaskin ompelu onnistuu myös käsin, mutta on työläämpää)
 • Terävät sakset, ompelulankaa ja neuloja
 • Pyöreää kuminauhaa 2 x 32 cm (kuminauhan paksuus noin 1,5 mm)
 • Silitysraudan ja -laudan

Kasvomaskin ompelu

1. Leikkaa kankaasta kaksi 25 cm x 15 cm kokoista suorakaiteen muotoista palaa.

Kasvomaskin kaava

Kasvomaskin kaavana on kaksi suorakaiteen muotoista palaa. Kuva: Minttu Kinnunen

2. Aseta kangaspalat oikeat puolet vastakkain. Ompele suoralla tikillä palat yhteen noin puoli senttiä ulkoreunasta. Jätä noin 4 cm aukko, jonka kautta saat käännettyä oikeat puolet esiin.

Kasvomaskin ompelu

Jätä noin 4 cm aukko kääntämistä varten. Kuva: Minttu Kinnunen

3. Suorista käännetty maski. Silitä maski niin, että ulkoreunasta tulee suora ja siisti.

4. Käännä 4 cm kääntöaukon sauman reunat sisään. Ompele suoralla tikillä koko maskin ulkoreunaan tikkaus noin pari milliä ulkoreunasta.

Kasvosuoja valmistuu

Kuva: Minttu Kinnunen

5. Ompele maskin lyhyempiin päihin kaksi laskosta. Ompele suoralla tikillä laskoksia noin 3 cm pituinen matka. Voit laittaa laskokset ensin nuppineuloilla paikoilleen ja silittää laskoksen saumat. Silloin ompelu on helpompaa, ja saat laskokset kohdennettua suoraan linjaan.

Kasvomaskin laskokset

Kasvomaskin molempiin päihin tulee laskoksia. Kuva: Minttu Kinnunen

Kasvosuoja vaatii laskokset

Laskokset voi silittää ja kiinnittää nuppineuloilla ennen ompelua. Kuva: Minttu Kinnunen

Kasvomaskin laskokset

Ompele laskokset noin 3 cm matkalta. Kuva: Minttu Kinnunen

6. Ompele maskin päihin kuminauhakujat kääntämällä reunoja. Pujota kuminauha hakaneulan avulla kuminauhakujan läpi. Voit myös asettaa kuminauhan kujaan ennen sauman ompelemista.

Kuva: Minttu Kinnunen

Kuva: Minttu Kinnunen

7. Solmi kuminauhan päät itsellesi sopivalle kireydelle. Työnnä solmukohta piiloon kuminauhakujaan.

Valmis, itse tehty kasvomaski

Valmis, itse tehty kasvomaski. Kuva: Minttu Kinnunen

Valmis, itse tehty kasvomaski

Laskosten ansiosta kasvosuoja mukautuu kasvojen muotoon. Kuva: Minttu Kinnunen

Lue myös: Onko nuha koronan oire, mitä rään väri kertoo terveydestä? Lääkäri vastaa 8 kysymykseen nuhasta ja räästä

Kasvosuojan käyttöohje

 • Varmista, että jaksat hengittää hyvin maski yllä.
 • Pue puhdas maski puhtain käsin.
 • Pidä maski puhtaana: älä kosketa maskia käytön aikana
 • Riisu maski koskettaen vain sen kiinnitysnauhoihin. Laita maski suoraan pesukoneeseen tai muovipussiin. Pese kädet ja maski joka käytön jälkeen. Maski on pestävä 90 asteessa.
 • Muista, että esimerkiksi maskin koskettelu lisää epäpuhtauksia hengitysteiden edessä. Väärinkäytetystä maskista on enemmän haittaa kuin hyötyä.
 • Käytön aikana maskia ei voi riisua pois tai kaulalle eikä esimerkiksi juoda tai syödä.
 • Kostunut maski läpäisee mikrobeja kuivaa helpommin.

Lähde: Ttl

Juttua päivitetty 14.4.2020: Lisätty HS:n uutisoima THL:n pääjohtajan suositus.

Juttua päivitetty 20.4.2020: Poistettu HS:n uutisoima THL:n pääjohtajan suositus, ja lisätty STM:n ja THL:n suositus.

Juttua päivitetty 14.5.2 020: Lisätty VTT:n tutkimus.

Juttua päivitetty 3.8.2020: Tarkennettu kohtaa THL:n suosituksesta.

Avainsanat

Keskustelu

Miten viitsittekin. Asiallinen lehti ollaksenne. Pitäisi tietää, että itse tehty maski ei suojaa tartunnalta. Voi olla pikemminkin haitaksi. Peskää käsiänne saippualla ja välttäkää heilumista julksilla paikoilla älkääkä tunkeko tilanteisiin kotikutoisilla nenäkkeillänne. Siinä ohjetta riittämiin.

Kamala miten negatiivinen olio! Artikkelissa ei väitettykään, että kankainen maski suojaisi tartunnalta eli jos ei yhdellä lukemisella avaudu, pitäisikö lukea (ajatuksella) uudestaan? Kukaan ajatteleva ihminen ei myöskään varmasti mene ”heilumaan julksille paikoille” ylemmyydentuntoisia herjojasikaan! Jokainen ajatteleva ihminen myös suhtautuu myötätunnolla ja kannustuksella kaikkiin muihin näinä vaikeina aikoina. Kokeilisitko sinäkin, olio?

Hyvät ohjeet ja hyvää asiaa! Odottelen Suomeenkin maskipakkoa, koska tuntuu, että ilman pakkoa emme saa aikaiseksi.

Kangasmaskeja menee nyt myös hoivakoteihin. Näitä myös Saksassa ja Tsekeissä käytetään, siellä on maskipakko. Kyllä tällainenkin estää pärskeitä tyhjää paremmin!
Kun oikeita ei kerran ole saatavilla, niin onhan nämä silloin paikallaan.

Kasvomaski suojaa paremminkin itseä tartuttamasta muita. Siis pitäkäämme maskia ja suojellaan toisia mahdolliselta tartunnalta.

Teen kasvomaskin omilla ohjeillani,(helpompi nauhojen kiinnitys.) Maski on parempi käytössä, kuin oma kaulahuivi, sitäkin on ehdotettu!

Huomattavasti helpompi ja selvempi ohje kuin muiden toimijoiden ohje. Kiitos siitä! Poropeukalokin osaa tämän ohjeen mukaan ommella tämän kiistellyn suojuksen. Pukeutuahan saa kaikki kuten haluavat, miksei myös sallita tätä omien pärskeiden estämistä tälläkin konstilla. Pysytään terveinnä olemalla iloisia tästäkin koettelemuksesta!

Ja noiiiin, nyt yhtäkkiä THL suosittelee käyttämään jopa itse tehtyjä maskeja. Huoh. Eli ompelemaan vaan!

odotellaan, mitä Niinistö asiasta sanoo. hallitus ei saa sanottua juuta eikä jaata . stm johtaja suositteli. sosministeriön demarikansliapäällikkö ei suositellut.

Kasvomaslin puolesta ja ompelen useamman ja annan lähimmäisillenikin käsken laittaa keitto pyykkiin 90 ja teen sen itsekkin ennen kuin annan ja laitan saippualla ja desinfoiduilla käsillä pussiin ja postilaatikkoon ja käyn 3 viikon välein kaupassa .MITES USEASTI OLIO KÄY KAUPASSA KANNATTAA MENNÄ ITTEENSÄ rakkautta kaikille ja hyviä ajatusia

Maskista tulee aikuiselle aivan liian pieni! Tein monta luottaen mittoinhin (tyhmää, myönnän) ja nyt kaikki ovat pieniä. Ei pikkasen nafteja vaan AIVAN liian pieniä. Tehkää kokeilukappale jos tätä ohjetta käytätte!

Aika hyvä ohje, mutta kuvan kangas näytti aika paksulta ja monimutkainen, paksu kerrostus. Mahtaako normaali ompelukone ommella? Entä pitääkö pyöre, ohut kuminauha maskin paikallaan? Kannattaa käyttää esim sitä lakanakangasta, kestää pesun ja pystyy jopa keittämään. Ja keittämisen kestää myös tavallinen litteä kuminauha. Epäilijöille: muita omilta pörskeiltä suojaamaanhan nämä on tarkoitettu.

Hei, ompelin vain pitkät reunat ja tikkasin oikealta. Laskokset, siksak reunaan, taitaminen nurjalle ja ompelu; ei tullut niin paksu. Tein pari isompaa puolisolle.

Tässäpä oli selkeät ohjeet vaihe vaiheelta, myös hyvät kuvat. Mittoja kylläkin arvelin heti liian pieniksi. Koekappale kannattaa ainakin tehdä ensin. Siitä vaan ompelemaan!

Kommentoi juttua: Kasvomaski on helppo ommella itse – tee itse kasvosuoja näillä ohjeilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X