Kuivatut appelsiinit: Näin kuivatat sitrukset helposti itse – katso ohje!

Kuivatut appelsiinit kuuluvat monen joulukoristeisiin. Kuivatuilla sitruksen viipaleilla koristeletkin helposti kranssit, kattauksen ja kuusen. Katso ohje ja tee kauniit ja herkullisen väriset kuivatut viipaleet helposti itse!

Kuivatut appelsiinit voi hyödyntää monenlaisessa koristelussa ja askartelussa. Kuivatut appelsiiniviipaleet voi myös syödä: esimerkiksi murskata puuron joukkoon, tarjoilla drinkin kera tai lasin reunassa tai vain napostella sellaisenaan.

Lue myös: Hyvä appelsiini – näin valitset parhaan C-vitamiinipommin

Älä leikkaa appelsiineista liian ohuita viipaleita. Kuivuessaan appelsiinit kutistuvat ja viipaleista tulee hauraita. Jätä viipaleet hieman vajaa sentin paksuisiksi. Yhdestä appelsiinistä tulee noin 4–5 viipaletta.

Pese appelsiinit hyvin ennen kuivaamista, jos aiot syödä kuivatut viipaleet.

Säilytä kuivatut appelsiinit paperipussissa. Ilmatiiviissä rasiassa kuivatut appelsiinit saattavat homehtua, varasinkin jos viipaleisiin on jäänyt vähän kosteutta.

Lue myös: Kuivattu appelsiini: Katso 5 erilaista käyttötapaa kranssista kimppuun ja lahjapakettiin – mikä on hienoin?

Kuivatut appelsiinit on helppo tehdä appelsiineista joko uunissa, huoneenlämmössä tai kuivurissa kuivaamalla.

Kuivatut appelsiinit on helppo tehdä appelsiineista joko uunissa, huoneenlämmössä tai kuivurissa kuivaamalla. Kuva: Pekka Holmström

Kuivatut appelsiinit: tarvikkeet

  • Appelsiineja (yhdestä appelsiinistä tulee noin 4–5 viipaletta)
  • Veitsen ja leikkuulaudan
  • Jos kuivaat appelsiinit huoneenlämmössä: Ritilän ja leivinpaperia tai voipaperia
  • Jos kuivaat uunissa: Pellin ja leivinpaperia sekä halutessasi tomusokeria
  • Jos kuivurissa: Kuivurin

Appelsiinin kuivaus uunissa

Sitruksien kuivaaminen uunissa on helppoa. Lisäksi siitä tulee todella herkullinen tuoksu koko kotiin.

Viipaloi sitrukset vajaan sentin paksuisiksi ja nostele ne pellille leivinpaperin päälle. Nosta pelti uunin keskitasolle ja kuivata viipaleita noin 70 asteessa kiertoilmassa noin 810 tuntia.

Jos haluat viipaleisiin kiiltävän pinnan, ripottele niiden päälle ohuen ohut kerros tomusokeria.

Voit välillä kääntää viipaleet, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Päästä uunista välillä kosteutta ulos avaamalla luukku hetkeksi.

Älä yritä vauhdittaa kuivaamista nostamalla lämpötilaa, sokerinen hedelmä palaa yli 100 asteen lämmössä. Valmis kuivattu sitrusviipale rapsahtaa katkaistaessa. Anna viipaleiden jäähtyä kunnolla ennen käyttöä.

Kuivatut appelsiinit kuivurissa

Leikkaa appelsiini noin hieman vajaa sentin paksuisiksi viipaleiksi ja aseta viipaleet kuivuriin. Noudata kuivurin käyttöohjeita.

Appelsiinin kuivaus huoneenlämmössä

Appelsiinien kuivatus onnistuu hyvin huoneenlämmössä – kunhan varaat kuivumiseen tarpeeksi aikaa. Leikkaa appelsiini noin hieman vajaa sentin paksuisiksi viipaleiksi ja aseta viipaleet ritilän päälle. Laita ritilän alle leivin- tai voipaperi suojaksi.

Viipaleiden kuivumisessa voi kestää useampi vuorokausi viipaleiden paksuudesta ja kuivauspaikasta riippuen.

Kuivatut mandariinit voit tehdä samalla tavalla

Appelsiineja pienemmät mandariinit voivat olla helpompia käsitellä, sillä ne voivat pysyä isoja appelsiineja paremmin kasassa, kun kuivatuista viipaleista askarrellaan koristeita ja niitä kiinnitetään esimerkiksi kranssiin.

Kuivatut mandariinit saattaa olla myös väriltään appelsiineja intensiivisempiä.

Lue myös: Mandariini, satsuma vai klementiini – erotatko pikkusitrukset toisistaan?

Katso videolta, miten kuivatut appelsiini tehdään

Katso ohjeet ja koristeluideoat tämän linkin takaa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kuivatut appelsiinit: Näin kuivatat sitrukset helposti itse – katso ohje!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X