Kutistemuovi on askartelumateriaali, joka muuttaa muotoaan uunissa – katso ohje ja askartele söpöt korvakorut tai silmukkamerkit!

Kutistemuovi on jännittävä, uunissa olomuotoaan muuttava materiaali, josta on helppo askarrella pieniä koristeita tai koruja. Oletko jo kokeillut? Ota helppo ohje talteen!

Kutistemuovi on ohutta muovikalvoa, joka kutistuu mutta samalla myös paksuuntuu ja kovettuu uunissa. Muoviin voi tehdä muotoja ja kuvioita vapaalla kädelle piirrellen tai sapluunoita ja leimasimia hyödyntäen. Askartele kutistemuovista söpöt silmukkamerkit ja korvakorut – tai vaikka avaimenperä ja kasa jääkaappimagneetteja!

Lue myös: Heijastava koru on näyttävä asuste – katso ohje ja askartele heijastavat kukat

Kutistemuovi sopii esimerkiksi silmukkamerkkien tekoon.

Kutistemuovista voi askarella silmukkamerkit.

Kutistemuoviaskartelu sopii hyvin tehtäväksi myös yhdessä lapsen kanssa. Kutistemuovin prosessi pehmeästä materiaalista pieneksi ja kovaksi on jännittävää seurattavaa erityisesti lapsille.

Kutistemuoviaskartelu on kiva ja helposti toteutettava ohjelmanumero esimerkiksi lasten syntymäpäiville. Kutistemuoviin voi ikuistaa jokaisen juhlijan kädenjäljen.

Kutistemuovi: Ohje

Kutistemuovia on olemassa mattapintaisena, kiiltävänä sekä näiden kahden yhdistelmänä.

Jos haluat värittää kuviot esimerkiksi puuväreillä, kannattaa käyttää mattapintaista muovia tai kaksipuoleisen muovin mattapintaa. Väri ei tartu liukkaaseen pintaan. Ääriviivat voit toki piirtää tai painaa kiiltäväänkin muoviin.

Vaihe 1: Piirrä tai leimaa kutistemuoviin haluamasi kuviot ja muodot. Muista, että muoville piirretty kuvio kutistuu uunissa reilusti (lähes 50 prosenttia) ja paksuuntuu. Jos käytät leimasimia, voit hyödyntää myös leimasinsientä. Väritä halutessasi kuvio esimerkiksi puu- tai liituväreillä tai permanent-tusseilla. Anna reunaviivojen kuivua huolella ennen värittämistä.

Vaihe 2: Leikkaa muoto irti kutistemuovista ja tee siihen reikä ripustuslenkkiä varten haluamaasi kohtaan paperi- tai nahkarei’ittäjällä.

Vaihe 3: Lämmitä uuni 160 asteiseksi. Asettele leikkaamasi koru- tai silmukkamerkkikuviot uunin pellille, leivinpaperin päälle. Laita kutistusmuovista leikkaamasi kuviot uuniin. Seuraa muovin käyttäytymistä uunin ikkunasta. Prosessi kestää muutaman minuutin. Sen aikana muovi menee ensin kippuraan, jonka jälkeen se oikenee. Ota muovit ulos uunista heti niiden oiettua. Anna niiden jäähtyä kunnolla. Pujota lopuksi ripustuslenkit. Voit myös halutessasi värittää kuvioita jälkikäteen permanent-tusseilla.

Kutistemuovi soveltuu hyvin korvakorujen askarteluun

Kutistemuovi-korvakorut

Tarvikkeet kutistemuovista askarreltuihin korvakoruihin:

 • Valkoista kutistemuovia
 • Sakset
 • Ääriviivoja varten musta permanent-tussi tai leimoja varten leimasinväriä (leimoissa voi käyttää myös permanent-tussia)
 • Puu- tai liituvärejä tai permanent-tusseja
 • Korukoukkuja
 • Korulenkkejä
 • Korupihdit
 • Nahkarei’itin tai teräväkärkinen veitsi

Kutistemuovi-korvakorujen ohje:

 1. Piirrä tai leimaa haluamasi muoto kutistemuoville. Leikkaa muoto irti.
 2. Korvakoruissa rei’ittäjän reiät saattavat olla turhan isot, joten kannattaa tehdä hieman rei’ittäjän reikää pienemmät reiät esimerkiksi nahkarei’ittäjällä tai terävän puukon kärjellä varovasti pyöritellen. Jos teet useasta osasta koostuvat roikkuvat korvakorut, tee reiät jokaisen roikkuvan osan kumpaankin reunaan – poislukien alimmainen, johon riittää yksi yläreunaan. Laita sitten koruaihiot uuniin kutistumaan yllä olevan ohjeen mukaisesti.
 3. Pujota lopuksi korulenkit läpi korujen rei’istä korupihtien avulla. Varo levittämästä korulenkkiä liikaa, jotta saat puristettua sen kiinni mahdollisimman siististi. Pujota lopuksi ylimmästä korulenkistä läpi korukoukku.

Kutistemuovi-korvakorut

Lue myös: Askartele kätevä avainkoru

Kutistemuovi sopii silmukkamerkkien tekoon

Silmukkamerkit kutistemuovista

Tarvikkeet kutistemuovista tehtyihin silmukkamerkkeihin:

 • Valkoista kutistemuovia
 • Rei’itin
 • Sakset
 • Ääriviivoja varten musta permanent-tussi tai leimoja varten leimasinväriä (leimoissa voi käyttää myös permanent-tussia)
 • Mahdollista värittämistä varten puu- tai liituvärejä tai permanent-tussit
 • Korulukkoja ja/tai avaimenperälenkkejä

Silmukkamerkkien ohje:

 1. Noudata piirtämisessä ja kutistamisessa yllä olevaa yleisohjetta. Uunikäsittelyn jälkeen pujota silmukkamerkkien rei’istä läpi korulukot tai avaimenperälenkit.

Lue myös: Diy-korvakorut x 2: Isot ja roikkuvat korvakorut ovat näyttävä asuste – katso ohje!

Kutistemuovi sopii esimerkiksi silmukkamerkkien tekoon.

Kutistemuovi: Sinelli
Koruissa ja silmukkamerkeissä käytetyt leimasimet: Suomalainen kirjakauppa ja Gummi Apan (eläinhahmot ja jäätelöt)

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kutistemuovi on askartelumateriaali, joka muuttaa muotoaan uunissa – katso ohje ja askartele söpöt korvakorut tai silmukkamerkit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X