Lampunvarjostin puuhelmistä – tee itse kaunis kattokruunu!

Päivitä vanha lampunvarjostin tähän päivään ja loihdi siitä kotisi katseenvangitsija. Tämä kattokruunu on edullinen toteuttaa ja helppo tehdä itse. Puuhelmistä valmistettu valaisin on trendikäs lisä kotisi sisustukseen.

Älä heitä vanhaa lampunvarjostinta pois vaan tee siitä näyttävä valaisin. Lampunvarjostin puuhelmistä onnistuu helposti. Tässä jutussa käytettiin vanhaa pyöreää emalivarjostinta, mutta varjostin voi olla mitä tahansa materiaalia.

Lue myös: Virkkaa isoäidin lampunjalkaan uusi varjostin

Jutussa käytetyn varjostimen halkaisija on 310 mm, mutta voit käyttää myös tätä suurempaa varjostinta. Lisää tällöin helmien määrää. Jos käytät pienempää varjostinta, myös puuhelmien tulee olla ohjeessa käytettyjä pienempiä ja/tai niiden määrää tulee vähentää. Maalaa helmet ja tarvittaessa myös varjostin lempiväreilläsi makusi mukaan.

Lampunvarjostin puuhelmistä, tarvikkeet

 • Vanha lampunvarjostin
 • 90 kpl 30 mm puuhelmiä
 • 15 kpl 40 mm puuhelmiä
 • Mitä tahansa puupinnalle sopivaa maalia
 • Grillitikkuja
 • Kapea pensseli, esimerkiksi öljyvärisivellin
 • Pora ja 3 mm poranterä
 • Vahvaa lankaa
 • Parsinneula
 • Sakset

Lampunvarjostin puuhelmistä tehdään helposti näin

 • Maalaa 30 mm puuhelmet: Pujota kolme helmeä grillitikkuun. Tilkitse helmien reiät toisella grillitikulla, jotta ne eivät liu’u tai luista. Ota tikku käteesi ja maalaa helmet huolellisesti kauttaaltaan. Tarkista, että maaliin ei jää valumajälkiä. Voit käyttää mitä tahansa puupinnalle sopivaa maalia, puuöljyä, puuvahaa tai petsiä. Käytä mielikuvitustasi – entä jos kaikki helmet eivät olisikaan saman värisiä?
Lampunvarjostin puuhelmistä: aloita maalamalla puhelmet.

Lampunvarjostin puuhelmistä: aloita maalamalla puhelmet. Kuva: Sanna Kallio

 • Laita maalatut helmet kuivumaan saavin tai laatikon päälle siten, että grillitikkujen päät lepäävät laatikon reunoilla. Tarkista, että helmet eivät kosketa toisiaan tai laatikon pohjaa. Anna maalin kuivua vähintään vuorokauden ajan.
Anna maalatujen puuhelmien kuivua vähintään vuorokauden ajan.

Anna maalatujen puuhelmien kuivua vähintään vuorokauden ajan. Kuva: Sanna Kallio

 • Pujottele helmet parsinneulalla kaksinkertaiseen ripustuslankaan. 1. helminauha: 1 pieni helmi + 1 suuri helmi + 1 pieni helmi. 2. helminauha: 3 pientä helmeä + 1 suuri helmi + 3 pientä helmeä. 3. helminauha: 5 pientä helmeä + 1 suuri helmi + 5 pientä helmeä. 4. helminauha: 7 pientä helmeä + 1 suuri helmi + 7 pientä helmeä. 5. helminauha: 9 pientä helmeä + 1 suuri helmi + 9 pientä helmeä. Tee kolme samanlaista viiden helminauhan settiä.
Lampunvarjostin puuhelmistä: pujota helmet neulalla ripustuslankaan.

Lampunvarjostin puuhelmistä: pujota helmet neulalla ripustuslankaan. Kuva: Sanna Kallio

 • Poraa varjostimen reunaan pienen reiät helminauhojen ripustamista varten. Valitse poranterä varjostimen materiaalin mukaan. Mittaa ja merkitse reikien paikat näin: Mittaa varjostimen halkaisija ja laske sen perusteella ympyrän piirin pituus. Jaa se 33:lla. Näin saat tarkan mitan millä etäisyydellä reikien tulee olla toisistaan. Jos koulumatematiikka on päässyt unohtumaan, huomaa, että netistä löytyy laskureita, joilla ympyrän piirin saa helposti laskettua. Esimerkkivarjostimemme halkaisija on 310 mm ja kehän pituus on 973 mm ja reikien etäisyys toisistaan 29,5 mm.
Poraa varjostimen reunaan reiät puuhelminauhojen ripustamista varten.

Poraa varjostimen reunaan reiät puuhelminauhojen ripustamista varten. Kuva: Sanna Kallio

 • Solmi helminauhasetit varjostimen reunaan. Aloita lyhimmästä helminauhasta: ripusta se lenkiksi siten, että keskelle jää yksi tyhjä reikä. Ripusta toinen helminauha seuraavista rei’istä ensimmäisen alle. Etene näin, kunnes olet ripustanut seitin kaikki viisi helminauhaa. Ripusta kaksi muuta settiä samalla tavalla. Esimerkkivarjostimessa ripustuslankojen solmut sai helposti piiloon varjostimen reunan alle. Jos varjostimessasi ei ole vastaavaa reunaa etkä halua solmuja näkyviin, voit tehdä helmien ripustamisen myös yhdellä pitkällä ripustusnaurulla, jolloin vain yksi solmu jää näkyviin. Etene rivi kerrallaan ja lisää helmet nauhaa kohdan 3 mukaisessa järjestyksessä.
Lampunvarjostin puuhelmistä on kaunis katseenvangitsija.

Lampunvarjostin puuhelmistä on kaunis katseenvangitsija. Kuva: Sanna Kallio

Lue myös Anna.fi: Virkkaa lampunvarjostin paperilangasta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lampunvarjostin puuhelmistä – tee itse kaunis kattokruunu!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X