Makramee-seinävaate, ohje talteen! Nyt tehdään vaihe vaiheelta valmiiksi!

Makramee-seinätekstiili: ohje opettaa tekemään kohokukkia perussolmuilla!

Makramee-seinätekstiili: ohje vaihe vaiheelta ja solmu solmulta sopii aloittelijallekin. Solmeile kukkiva seinäkoriste kotisi kaunistukseksi.

Makramee-seinätekstiili ei voisi olla ohjeeltaan tätä selkeämpi! Seuraa kuvaohjeita vaihe vaiheelta ja saat solmeiltua kohokukkia seinäkoristeeseen.

Seinätekstiilin kukkakuvioista tulee selkeät ja kolmiulotteiset, kun käytät solmeiluun nyörimäistä lankaa. Voit tehdä tekstiilistä haluamasi kokoisen lisäämällä kukkarivejä leveys- ja pystysuuntaan. Huomioi koon muutos langanmenekissä.

Lue myös: Makramee-seinävaate onnistuu helpoilla perussolmuilla – ota ohje talteen

Makramee-seinätekstiili, ohje talteen! Nyt tehdään vaihe vaiheelta kuvien kanssa valmiiksi.

Makramee-seinätekstiili, ohje talteen! Nyt tehdään vaihe vaiheelta kuvien kanssa valmiiksi.

Makramee-seinätekstiili, ohje:

Seinätekstiilin koko: 45 x 100 cm

Lanka: DMC Nova Vita (80 puu­villa, 20 polyesteri, 250 g = 55 m), sini­harmaata (076) 500 g.

Muut tarvikkeet: 50 cm pitkä ­puurima.

Tee näin:

Vaihe 1 Leikkaa 10 kpl 4,5 m:n pituisia ja 12 kpl 4,3 m:n pituisia lankoja.

Vaihe 2 Taita langat keskeltä ­puoliksi ja kiinnitä ne puurimaan leivon­pää-solmuilla. ­Laita molempiin reunoihin 2 kpl 4,5 m:n pituisia lankoja ja loput 6 kpl 4,5 m:n pituisista langoista työn keskelle. ­Työssä on nyt 44 lankaa.

Vaihe 3 Jaa langat neljän ryhmiin ja solmi yksi rivi kaksoistasosolmuja (11 kpl).

Vaihe 4 Jätä molemmissa reunoissa 2 reunimmaista lankaa odottamaan ja solmi rivi kaksoistasosolmuja (10 kpl) lomittain edellisen krs:n solmujen kanssa.

Vaihe 5 Toista vaihe 3.

Vaihe 6 Solmi reunimmaisilla lan­goilla (1, 2, 3, 4 ja 41, 42, 43, 44) 35 tasosolmua (+/- 24 cm) spiraaliksi ja jätä langat odottamaan.

Lue myös: Makramee: Tee itse seinävaate – näin solmit näyttävän makrameen

Makramee seinävaate, ohje vaiheet 1-6

Makramee seinävaate, ohje vaiheet 1-6

Leivonpääsolmu, kuvaohje

Leivonpääsolmu, kuvaohje

Kaksoistasosolmu, kuvaohje.

Kaksoistasosolmu, kuvaohje.

Makramee, solmut, tasosolmu, kuvaohje.

Tasosolmu, kuvaohje.

Vaihe 7 Jaa loput 36 lankaa 12 langan ryhmiin ja tee kolme ylintä kukkakuviota viistoin kohosolmuin ja hernesolmuin. Aloita kukkakuvio vasemmanpuoleisesta terälehdestä ylhäällä. Ota lanka 1 tukilangaksi ja tee sen ympärille 5 kohosolmua oikealle alaviistoon. Ota sitten lanka 12 tukilangaksi ja tee 5 kohosolmua vasemmalle alaviistoon. Käytä sitten lankoja 2 ja 11 tukilankoina ja tee samanlaiset viiden kohosolmun viistot rivit ensimmäisten alle. Ylimmät terälehdet ovat valmiit. Tee nyt neljällä keskimmäisellä langalla hernesolmu kukan keskelle. (ks. kuva) Käytä sitten hernesolmun keskimmäisiä lankoja tukilankoina ja tee viiden kohosolmun viistot rivit molemmille puolille kukan keskustasta ulkoreunaan päin. Ota toiset hernesolmun langat uusiksi tukilangoiksi ja tee ensimmäisten kohosolmujen alle toiset solmurivit.

Vaihe 8 Tee lopuilla langoilla samanlainen kukka työn keskelle ja oikeaan reunaan.

Lue myös: Diy-saippuapussi tekee saippuan säilyttämisestä helppoa – katso ohje ja solmi palasaippualle kätevä säilytyspussi makramee-tekniikalla

Makramee-seinätekstiili, ohje, vaiheet 7-8.

Makramee-seinätekstiili, ohje, vaiheet 7-8.

Viisto kohosolmu, kuvaohje.

Viisto kohosolmu, kuvaohje.

Hernesolmu, kuvaohje.

Hernesolmu, kuvaohje.

Vaihe 9 Jatka työtä keskimmäisillä 24 langalla. Numeroi langat luvuin 1-24 vasemmalta oikealle ja yhdistä ensin kukat. Tee ensin herne­solmu langoilla 5, 6, 7, 8 ja sitten langoilla 17, 18, 19, 20.

Vaihe 10 Ota taas hernesolmun keskimmäiset langat tuki­langoiksi ja tee viiden kohosolmun viistot rivit vasemmalle ja oikealle. Ota toiset hernesolmun langat uusiksi tukilangoiksi ja tee ensimmäisten kohosolmujen alle toiset solmurivit. Toista vaiheen 10 kohosolmurivit myös toisen hernesolmun alle.

Makramee-seinätekstiili, ohje, vaiheet 9-10.

Makramee-seinätekstiili, ohje, vaiheet 9-10.

Kohosolmu, kuvaohje.

Kohosolmu, kuvaohje.

Vaihe 11 Jatka työtä keskimmäisillä 12 langalla. Numeroi langat luvuin 1-12 vasemmalta oikealle ja yhdistä ensin kukat eli tee hernesolmu langoilla 5, 6, 7, 8. Solmi nyt viimeiseen kukkaan alimmat terälehdet viistoin kohosolmuin kuten edellä.

Makramee-seinätekstiili, ohje, vaihe 11.

Makramee-seinätekstiili, ohje, vaihe 11.

Vaihe 12 Jatka työtä keskimmäisillä 36 langalla ja numeroi ne luvuin 1-36. Käytä lankaa 1 tukilankana ja tee 6 ensimmäisellä langalla 4 kohosolmua viistoon oikealle, vasemmalle, oikealle ja vielä vasemmalle.

Vaihe 13 Solmi langoilla 8, 9, 10, 11 tasosolmuspiraali (10-12 tasosolmua).

Vaihe 14 Solmi nyt samanlaiset tasosolmuspiraalit kuin edellä langoilla 13, 14, 15, 16 ja 19, 20, 21, 22 sekä 26, 27, 28, 29.

Vaihe 15 Solmi nyt työn oikeaan reunaan reunimmaisilla 6 langalla siksak-kuvio kohosolmuin kuten vasemmassa reunassa, mutta aloita viistot kohosolmut ensin vasemmalle ja tee siksak-kuviosta 8 kohosolmua pidempi.

Vaihe 16 Tee nyt kaikkiin lankoihin tynnyrisolmuja epäsäännöllisessä järjestyksessä.

Vaihe 17 Lyhennä langat haluamasi pituisiksi ja tee jokaisen langan päähän tynnyrisolmu. Voit lisätä myös ripustuslangan rimaan.

Lue myös: Makrameereppu valmistuu yhdessä illassa kierrenyöristä – katso ohje!

Makramee-seinätekstiili, ohje, vaiheet 12-17.

Makramee-seinätekstiili, ohje, vaiheet 12-17.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 7/21. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Makramee-seinätekstiili: ohje opettaa tekemään kohokukkia perussolmuilla!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X