Makrameereppu valmistuu yhdessä illassa kierrenyöristä – katso ohje!

Makrameereppu on juuri sopivan kokoinen sunnuntaikävelylle tai leffareissulle. Siihen ommellaan kankaasta vuori, joka pilkistää verkkopinnan alta. Repun tekeminen vie pari iltaa.

Makrameereppu, koko: Korkeus 28 cm ja leveys 23 cm

Tarvikkeet: Kierrenyöriä (Moppari), kangasta vuoriksi, 2 isoa puuhelmeä ja avainrengas, solmimistelineeksi pyöreä isohko astia, esimerkiksi muoviämpäri.

Lue myös: Makrameekorvakorut saavat solmuilla sulan muodon – kokeile helppoa ohjetta

Solmi makrameereppu näin: Leikkaa nyöristä 3,5 metrin pätkä ja solmi se nurin käännetyn ämpärin yläreunaan niin että hännät ovat yhtä pitkät. Hännät ovat ensimmäinen solmimisnarupari. Mittaa yhden hännän pituus ja kerro saamasi mitta kahdella. Leikkaa saamasi mitan mukaan nyörinpätkiä pariton määrä. Solmi ne ämpäriin solmimasi narun ympärille. Taita leikkaamasi pätkät keskeltä kahtia. Työnnä sitten taitekohta reunanyörin alta ja pujota narunhännät taitelenkin läpi. Kiristä paikalleen. Solmi seuraava nyöri samoin. Täytä ämpärin ympärysnaru solmimisnaruilla n. 2 cm välein.

Aloita solmeilu. Käytä tasosolmuja. Solmi keskenään 2 vierekkäistä naruparia. Seuraavalla tasosolmukerroksella yhdistetään kahden vierekkäisen solmun lähinnä toisiaan olevista naruista kaksi. Näin jatketaan, kunnes kassissa on tarpeeksi korkeutta. Työn voi hyvin nostaa ämpärin päältä koon tarkistamista varten.

Lue myös: Makramee: Tee itse seinävaate – näin solmit näyttävän makrameen

Sulje pohja ja hapsuta langanpäät Laita makrameereppu tasaiselle alustalle ja solmi pohjan naruista yhteen aina yksi etupuolen naru yhden takapuolen narun kanssa. Käy läpi koko pohja. Avaa jäljelle jäävien narunpäiden kierteet runsaiksi hapsuiksi ja leikkaa ne tasaisiksi. Vahvista kassin yläreuna virkkaamalla yläreunan narun ympärille kiinteitä silmukoita. Tee joka toisen naruparin väliin kaksi silmukkaa ja joka toiseen yksi. Pujota kiristysnauha ylimpään verkkokujaan. Pujota kiristysnarujen päihin puuhelmet.

Lue myös: Tee itse helppo tai haastavampi makramee-amppeli – kumman valitset?

Makrameereppu on joko ulkonäöltään reippaan värikäs tai harmooninen riippuen langan ja vuorikankaan väristä.

Makrameereppu on joko ulkonäöltään reippaan värikäs tai harmooninen riippuen langan ja vuorikankaan väristä.

Solmi hihnat. Leikkaa nyöristä kaksi 7 metrin mittaista pätkää. Pujota molemmat narut repun toisen alakulman kohdalta läpi, narujen puoliväliin (3,5 m) saakka. Ota narujen päät käteesi ja vedä ne tasamittaisiksi. Tee ensimmäinen tasosolmu aivan repun kulmanaruun kiinni. Jatka tasosolmuin kunnes hihnassa on sopiva pituus yhdelle repunhihnalle (mallityössä 60 cm).

Tarkan pituuden saat mallaamalla reppua selkään ja viemällä solmitun hihnan kainalon kautta olan etupuolelle ja sieltä niskan alle kohtaan, johon repun yläreuna luontevasti yltää. Jatka solmimista vielä toisen olkahihnan verran, mutta vaihda solmujen keskellä kulkeneet narut nyt ulkolaidoille. Näin naruissa riittää pituutta loppuun asti, sillä tasosolmuja tehdessä vain ulkoreunan narut lyhenevät, keskimmäisten pysyessä ennallaan.

Kun toinen puoli on yhtä pitkä kuin ensimmäinen osuus, kiinnitä olkahihnan toinen pää toiseen alakulmaan, mutta pujota ennen sitä repun yläreunaan taakse keskelle avainrengas. Vie olkahihna ensin sen läpi ja solmi sitten hihna.

Kiinnitä pää pitävillä solmuilla repun alakulmaan. Päättele työ pujottelemalla narujen päitä hieman solmujen väliin ja leikkaa ylimääräiset pois.

Lue myös: Diy-makramee valosarjalle – katso helppo ohje ja solmeile itsellesi ihanan tunnelmallinen valoketju pimeisiin iltoihin!

Viimeistely: Tee makrameereppuun sisäpussi vuoriksi. Ota pussiin mitat repusta. Mittaa yläreunaan 2 cm:n kääntövaraa ja lisää muihin sivuihin saumanvarat. Siksakkaa reunat ja ompele pussin saumat. Käännä yläreunaa nurjalle ensin 8 mm ja sitten 1 cm. Ompele taite. Verkkomainen reppu pysyy muodossaan, kun ompelet sisäpussin kulmat muutamalla pistolla kiinni repunkulmiin ja pussinsuun repunsuuhun pienillä huomaamattomilla pistoilla.

Makrameereppu on valmis!

Malli: Anette Nässling

Juttu on julkaistu Kotiliesi Käsityö 8/19.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Makrameereppu valmistuu yhdessä illassa kierrenyöristä – katso ohje!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X