Usko pois, pääsiäisen kauneimmat munat värjätään sukkahousujen avulla – katso ohje ja kokeile itse!

Kananmunat saavat upean uniikit värisävyt, kun värjäät ne vihanneksilla, marjoilla ja mausteilla. Helppo sukkahousukikka jättää muniin lehtikuviot ja tekee jokaisesta munasta kuin uniikin taideteoksen.

Kananmunien maalaus kuuluu monen pääsiäisohjelmaan. Mutta mitä jos kokeilisit tänä vuonna kananmunien värjäystä luonnonväreillä? Munien värjääminen onnistuu esimerkiksi sipulilla, punakaalilla, mustikoilla tai kurkumalla. Niiden avulla saat aivan uudenlaiset pääsiäismunat vaikkapa juhlapöydän koristeeksi.

Vielä uniikimmat munat saat tekemällä lehtikuvioita munien pintaan. Tähän kikkaan tarvitset tuoreita yrttejä ja ohuet sukkahousut, jotka olet valmis uhraamaan projektille.

Lue myös: Kananmunien värjääminen on pääsiäisen hauskinta hommaa! Näin värjäät munat mausteilla, juomilla ja marjoilla

Kananmunien värjääminen onnistuu helposti. Luonnonvärjätyt kananmunat lehtikuvioilla - näin teet pääsiäisen upeimmat koristeet!

Lehtikuvioidut kananmunat sopivat upeasti esimerkiksi kattauksen koristeiksi. Voit esimerkiksi rullata ja solmia servietit söpöiksi pupunkorviksi. Kuva: Pia Inberg

Terrakottan sävyiset munat on kaikista nopeimmat ja helpoimmat tehdä. Tarvitset vain kananmunia, kuminauhoja, sipuleita, tuoreita yrttejä ja ohuet sukkahousut. Valmista syntyy noin 20 minuutissa.

Jos haluat eri värisiä kananmunia, korvaa sipuli muilla vihanneksilla, marjoilla tai mausteilla. Keltaiset, siniset ja muut värit tarttuvat kananmunan pintaan yleensä yhdessä yössä.

Munien värjääminen sukkahousuilla näitä tarvikkeita tarvitset

 • Valkoisia kananmunia
 • Vihanneksen tai mausteen, jolla värjäät (katso alempaa vinkit eri värien aikaansaamiseen)
 • Tuoreita yrttejä kuten persiljaa, lehtipersiljaa ja tilliä kuvion tekemiseen
 • Kattiloita
 • Ihonväriset sukkahousut
 • Pieniä kuminauhoja
 • Sakset

Huom! Jos värjäät kananmunat sipulinkuorilla, voit hypätä suoraan kohtaan 3 ja sen jälkeen kiehauttaa munat kypsiksi vedessä yhdessä sipulinkuorien kanssa. Sen jälkeen seuraa ohjeita kohdassa 5.

Värjää kananmunat sukkahousuilla näin

 1. Keitä kananmunat kypsiksi: Keitä kananmunia noin 11 minuutin ajan ja laita ne sitten hetkeksi kylmään veteen jäähtymään.
 2. Valmista väriliuos: Kaada kattilaan litra vettä ja lisää vihannes tai mauste, jolla haluat värjätä. Anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes vesi on värjäytynyt. Kaada väriliuos astiaan, johon haluamasi määrä kananmunia mahtuu. Anna liuoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  Kuvan vihreän teen ja persiljan yhdistelmä ei tuottanut vihreää tulosta. Sen sijaan kurkuma värjäsi munat kauniin keltaisiksi. Kuva: Anni Reenpää

  Kuvan vihreän teen ja persiljan yhdistelmä ei tuottanut vihreää tulosta. Sen sijaan kurkuma värjäsi munat kauniin keltaisiksi. Kuva: Anni Reenpää

 3. Valmistele kanamunat värjäykseen: Leikkaa sukkahousuista noin 10 cm pätkä niin, että molemmissa päissä on aukot. Sulje toinen pää kuminauhalla. Kostuta pieni pala tuoretta yrttiä veteen ja asettele se kananmunan päälle. Yrtti tarttuu paremmin, kun se on kostea. Sujauta sitten kananmuna varovasti sukkahousun sisään ja sulje sukkahousun toinen pää kuminauhalla. Varmista, että yrtti asettuu kananmunan päälle sukkahousun sisään nätisti ja korjaa tarvittaessa.

  Kananmunien värjääminen onnistuu helposti. Sukkahousu sidotaan tiukasti kiinni kuminauhoilla, jotta yrtti pysyy paikoillaan, eikä väriaine pääse leviämään lehden alle. Kuva: Anni Reenpää

  Sukkahousu sidotaan tiukasti kiinni kuminauhoilla, jotta yrtti pysyy paikoillaan, eikä väriaine pääse leviämään lehden alle. Kuva: Anni Reenpää

 4. Värjää munat: Laita sukkahousuun puetut kananmunat väriliuokseen. Anna olla jääkaapissa vähintään 8 tuntia. Jos väri ei näytä siinä vaiheessa tarpeeksi voimakkaalta, anna olla pidempään, jopa vuorokauden.

  Kuvassa näkyy neljä eri väriliosta, joissa on (vasemmalta oikealle) käytetty vihreää teetä ja persiljaa, mustikkaa, kurkumaa ja punajuurta. Näistä kokeiluista ainoastaan mustikka ja kurkuma antoi voimakkaat värit. Kuva: Anni Reenpää

  Kuvassa näkyy neljä eri väriliosta, joissa on (vasemmalta oikealle) käytetty vihreää teetä ja persiljaa, mustikkaa, kurkumaa ja punajuurta. Näistä kokeiluista ainoastaan mustikka ja kurkuma antoi voimakkaat värit. Kuva: Anni Reenpää

 5. Poista sukkahousu ja anna kuivua: Kun värjäys on valmis, poista sukkahousu ja putsaa kananmuna varovasti vedessä. Anna kuivua. Jos väri on edelleen valju, voit värjätä kananmunan uudestaan jossain voimakkaammassa liuoksessa.

  Kananmunien värjääminen onnistuu helposti. Kananmunien luonnolliset värit saa esimerkiksi sipulista, mustikasta, punakaalista ja kurkumasta. Kuva: Anni Reenpää

  Kananmunien luonnolliset värit saa esimerkiksi sipulista, mustikasta, punakaalista ja kurkumasta. Kuva: Anni Reenpää

Katso myös videolta, miten munien värjääminen onnistuu!

Luonnolliset väriaineet – näin saat aikaan eri värejä

Monet voimakkaanväriset vihannekset ja mausteet toimivat luonnonväreinä. Jos kotoasi löytyy elintarvike, jolla on voimakas väri, kokeile sen hyödyntämistä.

Tämän jutun kokeiluissa esimerkiksi vihreällä teellä ja punajuurella värjääminen ei johtanut toivottuihin tuloksiin. Vihreä tee värjäsi kananmunan haalean ruskeaksi ja punajuuri hyvin haaleaksi punaiseksi.

Sen sijaan sipulinkuoret, kurkuma, punakaali ja mustikat antoivat munille voimakkaat ja kauniit värit.

Näin saat aikaan eri värejä:

 • Terrakotta: Laita noin 3-4 puna- tai keltasipulin kuoret kahteen litraan vettä. Anna kiehua yhdessä raakojen kananmunien kanssa 11 minuuttia. Sekä puna- että keltasipuleista tulee terrakottan väri.
 • Keltainen: Kiehauta 2 teelusikallista kurkumaa tai currymaustetta litrassa vettä.
 • Sininen: Leikkaa puolikas punakaali litraan vettä. Saat erilaisia sinisen sävyjä lisäämällä liuokseen ruokasoodaa tai sitruunamehua. Vaihtoehtoisesti voit käyttää värjäykseen mustikoita, pakastettuja tai tuoreita. Kiehauta noin desilitra mustikoita litrassa vettä.
 • Vihreä: Lisää keltaiseen liuokseen sinistä liuosta, kunnes liuoksen väri on vihreä.
Kananmunien värjääminen onnistuu helposti. Värjäykseen käytetyt elintarvikkeet vasemmalta oikealle kulhoittain: Ylärivissä punakaali ja ruokasooda, punakaali, punakaali ja sitruunamehu, punakaali ja kurkuma ja alarivissä sipulinkuoret, kurkuma ja tuoreet mustikat. Kuva: Anni Reenpää

Värjäykseen käytetyt elintarvikkeet vasemmalta oikealle kulhoittain: Ylärivissä punakaali ja ruokasooda, punakaali, punakaali ja sitruunamehu, punakaali ja kurkuma ja alarivissä sipulinkuoret, kurkuma ja tuoreet mustikat. Kuva: Anni Reenpää

Keskustelu

Kommentoi juttua: Usko pois, pääsiäisen kauneimmat munat värjätään sukkahousujen avulla – katso ohje ja kokeile itse!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X