Paikkaus kirjomalla saa vaatteet kukkimaan: 4 x helppo kirjontapisto, jolla paikkaus onnistuu

Paikkaus kirjomalla saa jopa mielikuvituksen kukkimaan. Tukikankaan ja kirjontapistojen avulla puhkikulunut vaate saa kukkaisan ulkoasun.

Paikkaus kirjomalla on hauska ja helppo tapa korjata rikkinäisiä vaatteita. Tee värikkäitä kukkia kirjomalla yksivärisestä paidasta kukkivan kaunis.

Taitoliitto valitsi vuoden 2021 käsityötekniikaksi parsimisen ja paikkauksen. Anna siis lempivaatteillesi lisäaikaa korjaamalla niitä.

Paikkaus kirjomalla tekee rikkimenneeseen kohtaan kiinnostavan uuden yksityiskohdan. Kuvissa kirjottujen kukkien alle kätkeytyy kevyen paitapuseron revennyt kyynärpää.

Rikkinäisen kohdan voi piilottaa vaatteessa erilaisten kirjontapistojen alle.

Lue myös: Vaatteiden korjaus on tulevaisuuden taito, väittää käsityönopettaja – eikä korjaus ole edes niin vaikeaa kuin luulet

Paikkaus kirjomalla voi näyttää valmiina vaikkapa näin kauniilta!

Paikkaus kirjomalla voi näyttää valmiina vaikkapa näin kauniilta!

Tee näin:

1. Leikkaa paikkakankaasta paikattavaa aluetta muutamaa senttiä suurempi pala, niin että reiän ympärille jää muutama sentti paikkakangasta. Huomioi paikan kokoa määrittäessäsi, että myös reiän ympärillä oleva alue on todennäköisesti haurastunut ja on siksi hyvä vahvistaa.

Lue myös: Napin ompelu onnistuu helposti käsityönopettajan ohjeilla – arvaatko, mihin tulitikkua tarvitaan?

Reikä vaatteessa.

Reikä vaatteessa.

2. Leikkaa kaksipuoleisesta liimakankaasta paikkakankaan kokoinen kappale. Käännä vaate nurin päin, aseta reiän päälle liimakangas ja sen päälle paikkakangas. Silitä paikkakangas korjattavaan vaatteeseen leivinpaperin läpi.

Paikka kiinnitetty kankaan alle.

Paikka kiinnitetty kankaan alle.

3. Käännä vaate oikein päin ja aloita kirjominen. Voit tehdä kirjontaan suunnitelmia esimerkiksi pois haihtuvalla tussilla tai kirjoa tunnepohjalta. Jos kirjot vapaalla kädellä, aloita isommista kokonaisuuksista edeten pienempiin, kuviota täydentäviin kuvioihin. Voit myös muutella kirjontalangan paksuutta. Kaikilla kuudella säikeellä kirjoessa jälki on paksua ja näyttävää, kolmella säikeellä saat aikaan sirompia kuvioita.

Paikka kirjomalla syntyy kauniilla ja helpoilla kukkasilla.

Paikka kirjomalla syntyy kauniilla ja helpoilla kukkasilla.

Langan värillä voit vaikuttaa siihen, kuinka näkyvä paikkauksesta tulee kirjomalla.

Langan värillä voit vaikuttaa siihen, kuinka näkyvä paikkauksesta tulee kirjomalla.

Paikkaus kirjomalla: onnistu neljällä helpolla kirjontapistolla

1. Ketjupisto:  Tee langasta lenkki langan ulostulokohdan eteen. Pistä neula langan ulostulokohdan vierestä nurjalle puolelle ja takaisin oikealle puolelle muutaman millin päästä lankalenkin sisäpuolelta. Kiristä lankaa niin, että lenkki asettuu siistiksi silmukaksi. Sido viimeinen lankalenkki pistämällä yksi etupisto lankalenkin yli. Jos teet vain yhden ketjupiston ja suljet sen etupistolla kiinni kankaaseen, kutsutaan pistoa linnunsilmäpistoksi. Linnunsilmäpistoilla voit tehdä esimerkiksi kukan terälehtiä.

Lue myös: Tuliko pipoon reikä? Näin korjaat lempipipon kevyesti ja kivasti

Ketjupisto

Ketjupisto

2. Tikkipisto: Tikkipistolla saat kirjottua Reikä vaatteessa. suoraa, siistiä viivaa. Pistä Paikka alla ja kirjonnan alku, isot kukat. Valmis kirjonta. 1 2 3 4 neula tikin verran taaksepäin ja nosta neula takaisin oikealle puolelle tikin verran langan ulostulokohdasta eteenpäin. Tyhjät välit peittyvät seuraavalla pistolla.

Tikkipisto

Tikkipisto

3. Laakapisto: Laakapistolla voi täyttää erilaisia pintoja. Pistä neula täytettävän alueen yli ja tee pistot vieri viereen aina pistäen pisto samasta suunnasta.

Laakapisto

Laakapisto

4. Ranskalainen solmu: Ranskalaisella solmulla saat tehtyä pieniä pisteitä esimerkiksi kukan sisustaksi tai kuvioinnin täytteeksi. Pyöräytä lanka kolmesti neulan ympäri aivan langan ulostulokohdan vieressä ja tee pisto takaisin nurjalle mahdollisimman lähelle tätä kohtaa. Kierteet jäävät langan ympärille muodostaen solmun. Ranskalaiset solmut kannattaa tehdä kirjontalangan kuudella säikeellä.

Ranskalainen solmu

Ranskalainen solmu

Malli ja ohje: Anni Ignatius

Juttu on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 2/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Paikkaus kirjomalla saa vaatteet kukkimaan: 4 x helppo kirjontapisto, jolla paikkaus onnistuu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X