Askartelu

Taulun maalaaminen on tämän hetken hittiharrastus! Taiteilija jakaa 9 vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun

Haaveiletko oman taiteen tekemisestä ja ihanasta kotiateljeesta? Maalauksen opettaja Riika Nick kertoo, miten maalaamisen aloittaminen onnistuu helposti.

Taulun maalaaminen on kevään villitsevin harrastus, eikä ihme – väreillä taiteileminen on rauhoittavaa puuhaa, jossa luovuus saa kukkia vapaasti.

Taideharrastuksessa pääsee vähällä alkuun, mutta joitakin tykötarpeita se silti vaatii. Sormi voi mennä suuhun ensimmäisellä piipahduksella taidetarvikeliikkeessä, sillä valikoima on valtava.

Abstraktin ja intuitiivisen akryylimaalauksen opettaja ja etätyöpajoja vetävä taiteilija Riika Nick on opastanut jo satoja maalauksesta kiinnostuneita harrastuksen pariin. Hänen mukaansa tärkeimmät välineet ovat väritmaalauspohja ja siveltimet.

”Vain kokeilemalla selviää, mistä maaleista, tekniikoista ja välineistä tykkää”, Nick sanoo.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön R I I K A N I C K (@riikanickart) jakama julkaisu

Nickin mukaan jo 10–20 eurolla voi saada kaiken tarvittavan aloittamiseen.

”Ei kannata ajatella, että ei ole varaa aloittaa maalaamista, jos ei ole varaa ostaa kaikkia mahdollisia maaleja. On olemassa aloittelijan paketteja, joissa on usein viisi perusväriä. Niistä saa sekoitettua reilusti yli sata sävyä, kun valkoisella vaalentaa ja tummalla tummentaa sekä sekoittele värejä keskenään”, Nick sanoo.

Kun pensselin ottaa käteen ensimmäisen kerran, itselleen kannattaa olla armollinen.

”Työstä ei välttämättä tule heti mitään mestariteosta. Pohjaa ei kannata heittää pois, vaan siihen voi aina lisätä jotain tai maalata kokonaan päälle. Esimerkiksi akryyleillä voi maalata vaikka kymmeniä kertoja päälle.”

Lue myös: Suolamaalaus onnistuu lapseltakin – katso ohje ja kokeile jännittävää tekniikkaa!

Taulun maalaaminen innostaa somessa

Maalaamiseen on hiljattain hurahtanut myös moni somevaikuttaja, kuten Annika Ollila ja Sara Vanninen. Vannisen paras neuvo harrastuksen aloittamiseen on ottaa alkuun inspiraatiota muiden töistä, jotta lopulta löytää oman tyylinsä. Muilta lainatessa töiden pitää kuitenkin päätyä pöytälaatikkoon.

”Kaivoin eilen esiin Austin Kleonin kirjan Varasta kuin taiteilija. Kirjassa sanotaan näin: ’Kaikki varastavat ideoita ja oppivat kopioimalla mestareita. Ala kopioida sellaista, mitä rakastat. Lopuksi löydät itsesi. Fiksuja sanoja’”, Vanninen kertoo sosiaalisessa mediassa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön SARA TICKLE (@saratickle) jakama julkaisu

Nick muistuttaa, että maailma on täynnä erilaista taidetta. Makuja on yhtä monta kuin ihmisiäkin. Tärkeintä on, että maalari on tyytyväinen omaan työhönsä.

”Aina omaan työhön ei ole tyytyväinen, mutta jos tekeminen tuntuu hyvältä ja pääsee vapauttamaan tunteita taiteen tekemiseen, se on pääasia.” 

Lue myös: Kuvataiteilija Nanna Susi: ”Taiteilija on duunari”

Taulun maalaaminen – muista nämä!

  1. Maalaamiseen on hyvä varata tila, jossa on hyvä ilmastointi tai mahdollisuus pitää ikkuna auki. Ulkona maalaaminen kauniilla säällä on erinomainen ajatus.
  2. Jos tykkää roiskia tai sotkea, maalausalue kannattaa suojata vahakangaspalasella, remonttipaperilla tai vanhalla lakanalla. Pientä sivellintyötä tehdessä ei ole samanlaista tarvetta tilojen suojaamiseen.
  3. Käytä maalatessa vaatteena aina esimerkiksi samaa vanhaa t-paitaa, jonka likaantuminen ei haittaa.
  4. Jos maalia menee käsiin, kädet on pestävä huolellisesti ennen syömistä tai silmien koskettelua. Sotkuisemmin maalatessa on hyvä käyttää kertakäyttöhanskoja.
  5. Jos kotona on pieniä lapsia, huolehdi, että maalit eivät ole lasten ulottuvillaa eikä maalia pääse suuhun tai iholle. Aikuisten tulee valvoa maalavia lapsia.
  6. Kuivuva teos kannattaa nostaa niin, ettei siihen osu vahingossa mikään eivätkä lapset pääse teokseen käsiksi.

Lue myös Annan juttu: Takaisin pianotunneille? 5 syytä, miksi sinunkin kannattaisi aloittaa uudestaan vanha harrastus

Taulun maalaaminen: Näin valitset tarvikkeet

1. Millaiset maalit kannattaa valita?

Akryyliväreistä on helppo aloittaa. Maali muodostuu väripigmentistä ja akryylisideaineesta. Kuivuessaan maali muodostaa kalvomaisen vedenkestävän pinnan.

Vesiliukoisuutensa ansioista akryyliväreillä voi maalata ohuesti ja puolipeittävästi, mutta niillä voi myös kerrostaa maalaukseen kaunista paksua tekstuuria. Helposti käsiteltävä väri kuivuu nopeasti ja sopii monelle eri materiaalille, kuten puulle, pahville tai jopa seinään.

Akvarellivärit ovat vesivärejä. Niitä saa sekä nappeina että tuubiväreinä monessa eri laadussa. Akvarelleilla maalataan lähes aina akvarellipaperille ja maalaamiseen sopii parhaiten sivellin.

Akvarelleilla saa todella helposti erilaisia valöörejä maalattua, sillä tummuutta voi helposti säädellä sen mukaan, kuinka paljon vettä käyttää. Akvarellivärit ovat läpikuultavia, joten teosta on vaikea korjailla jälkikäteen.

Öljyväri on nimensä mukaisesti öljypohjainen maali, joka sisältää väripigmenttiä. Öljyväri kuivuu hitaasti, mutta teokset pysyvät pitkään työstettävinä. Työvälineiden puhdistus vaatii tärpättiä, jota käytetään myös ohenteena.

Öljyväriä kannattaa levittää joko siveltimellä tai maalausveitsellä tahnamaisuutensa takia. Värejä on helppo hallita, sillä ne eivät valu vesivärien tapaan. Värien sekoittaminen on helppoa. Sekoittamalla saadaan syntymään useita eri värisävyjä.

2. Mikä maalauspohjaksi?

Harjoitteluun kannattaa valita canvas, eli puukehikkoon pinnoitettu kangaspohja. Harjoitustöitä ei kannata maalata suurille pohjille, sillä niitä on vaikea säilöä. Esimerkiksi 20×20 tai 20×30 on sopiva koko harjoittelupohjalle. Akryylivärien kanssa harjoitteluun käy vaikkapa kotoa löytyvä pahvilaatikko tai muu paksu pohja.

Jos haluaa maalata paperille, kuten akvarelleilla on tapana, kannattaa valita hieman paksumpaa maalauspaperia. Paperit ilmoitetaan painon mukaan. Jos käytät paljon vettä töissäsi, ota 300 g paperi, muuten 200 g riittää hyvin. Paperin karkeusaste kannattaa tarkistaa, sillä karkealle paperille saa paremmin tekstuuria.

3. Entäs siveltimet?

Siveltimien valinta riippuu valituista maaleista, mutta alkuun pääsee millaisilla siveltimillä tahansa. Kysy taidetarvikekaupasta aloittelijapakkausta, jossa on muutama erikokoinen sivellin. Siveltimiä löytyy myös rautakaupoista.

Alkuun kannattaa hankkia edullinen sivellin ja kokeilla sillä.

Jos haluaa maalata käsin, on hyvä käyttää suojahanskoja. Akryylimaalauksessa ei välttämättä tarvitse yhtäkään sivellintä.

Akvarelleille on omat siveltimet, joita löytyy keinokuituisina sekä eri eläinten karvoista valmistettuna. Keinokuituiset siveltimet ovat edullisia, eläinperäiset vähän kalliimpia.

Siveltimet kannattaa pestä nopeasti maalaamisen jälkeen eikä jättää yön yli kuivumaan, koska kuivahtaessaan akryyliväri pilaa siveltimen. Ennen siveltimien pesua ylimääräiset maalit kannattaa sutia paperiin, jotta ne eivät ajaudu viemäristöön.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taulun maalaaminen on tämän hetken hittiharrastus! Taiteilija jakaa 9 vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun

Lukija3371

Taulun maalaaminen on paitsi hittiharrastus, myös tapa oppia katsomaan taidetta. Kun on itse kokeillut, tietää, mikä taideteoksessa on vaativaa ja mikä helppoa. Kaikille niille, jotka näyttelyssä sanovat: kyllä minäkin tuollaisen tekisin, maalaamisen kokeileminen tekee todella hyvää!
Suosittelen.
Kaikkia harjoitelmiaan eivät taiteilijatkaan pidä esillä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.