Askartelu

Vaatteiden korjaus on tulevaisuuden taito, väittää käsityönopettaja – eikä korjaus ole edes niin vaikeaa kuin luulet

Käsityönopettaja Anni Ignatiuksen kirjoittama Korjaa kauniiksi -kirja neuvoo, miten voit pidentää vaatteiden käyttöikää vaatteita korjaamalla.

Vaatteiden korjaus voi aristuttaa monia, mutta arkailuun ei ole syytä. Korjaamista kannattaa kokeilla rohkeasti.

Lue myös: Napin ompelu onnistuu helposti käsityönopettajan ohjeilla – arvaatko, mihin tulitikkua tarvitaan?

”Siinähän ei menetä mitään, jos kokeilee. Jos on rikkinäinen vaate, jota ei käytä ja korjaus menee pieleen, lopputulos on sama. Jokaisen vaatteen myötä taidot karttuu ja korjaaminen muuttuu sujuvammaksi”, Anni Ignatius sanoo.

Anni Ignatiuksen tuore Korjaa kauniiksi – Käsikirja kodin vaatehuoltoon (Moreeni 2020) neuvoo vaatteiden korjaamisessa ja huoltamisessa.

Anni Ignatius Kuva: Pihla Liukkonen
Anni Ignatius Kuva: Pihla Liukkonen

Anni on kehittänyt Kotiliedelle monia suosittuja ohjeita, kuten virkatun joulukuusen, heijastavan korun ja kukkaa muistuttavan joulutähden.

Vaatteiden korjaus on tulevaisuuden taito

Annin tuntuman mukaan korjaaminen on kaksijakoista. Paljon ompelevat käsityöharrastajat korjaavat vaatteita innokkaasti, mutta muilla voi olla iso kynnys korjaushommiin, koska ajatellaan, että se on vaikeaa.

”Korjaaminen ei ole samanlainen kansalaistaito kuin 50 tai 100 vuotta sitten. Silloin oli tavallista, että sukat osattiin parsia, sillä kangas oli kallista. Nyt meillä on nämä halvat vaatteet, niin ei ole pakko osata.”

Anni kuitenkin uskoo, että tilanne on muuttumassa.

”Väitän, että vaatteiden korjaus on tulevaisuuden taito. Tekstiilien kuluttamisessa on saavutettu huippu, ja on tajuttu, miten vahingollista tapamme kuluttaa on luonnolle. Korjaaminen on helppo tapa tehdä ekoteko.”

”Korjaamiseen on olemassa paljon apuvälineitä, kuten tukikankaita ja erikoisneuloja, siitä saa helposti semmoista välineurheilua. Apuvälineet helpottavat ja auttavat tekemään siistimmän ja kestävämmän lopputuloksen, mutta neulalla ja langallakin pääsee alkuun. Ei tarvitse tehdä mitään suuria investointeja.”

Vaatteiden kuluminen on tuttua kolmen lapsen äidille

Anni itse innostui korjaamisesta pakon sanelemana. Hänen kolmen tekeväisen ja eläinleikkejä rakastavan lapsensa vaatteiden polvet kuluvat tiuhaan.

Keväällä 2019 Anni oli äitiyslomalla. Hänen ystävänsä kyseli neuvoa vaatteiden korjauksissa, ja neuvot saatuaan sanoi, että Annin pitäisi tehdä kirja vaatteiden korjaamisesta.

”Ajattelin, että totta, tuo on hyvä idea. Rupesin perehtymään korjaamiseen enemmänkin. Aikaisemmin korjaukseni olivat vähän yksipuoleisempia, mutta opusta tehdessä opin itsekin paljon uutta, kun selvittelin, miten monella tavalla korjauksia pystyy tehdä.”

Mikkelissä asuva Anni työskentelee luokan- ja käsityönopettajana. Hän pitää tulevana syksynä myös vaatteiden korjauspajan Mikkelin kansalaisopistossa.

”Toivoisin kovasti, että käsityöopetukseen kuuluisi vaatteiden korjaamista. Nyt se riippuu opettajasta. Minulla kuuluu opetukseen, että lukuvuoden aikana pitää korjata yksi vaate. On esimerkiksi paikattu reikiä ja kiinnitetty irronnutta nappia.”

Vaatteiden korjaus säästää aikaa, rahaa ja luontoa

Vaatteiden korjaaminen on järkevää monesta syystä.

”Kun vaatteen korjaa uuden ostamisen sijaan, säästyy rahaa. Itse säästän korjaamisella myös aikaa, sillä kymmenminuuttinen housun polven kimpussa on nopeampi hoitaa kuin tunteroinen ostoksilla”, Anni kertoo Sormustin-blogissaan.

Myös ekologisen tietoisuuden lisääntyminen ja vaateteollisuuden eettiset ongelmat kannustavat korjaamiseen.

”Jos jokaista vaatetta käyttäisi yhdeksän kuukautta pidempään, vähentäisi se hiili-, vesi- ja jätejalanjälkeä 20–30 prosenttia, mikä on aika paljon. On todella merkityksellistä, jos pienellä korjauksella vaate pysyy pidempään käytössä.”

Ennen kuin laitat vaatteen eteenpäin, ota tilkut talteen

Kaikki vaatteet – korjatut tai ei – tulevat jossain vaiheessa tiensä päähän. Vaatetta, jonka kangas on niin hiutunut, että se repeää paikan vierestä, ei kannata korjata.

Anni neuvoo kirjassaan, että ennen kierrätykseen viemistä käyttökelvottomasta vaatteesta kannattaa ottaa talteen esimerkiksi tilkkuja, napit ja vetoketjut. Ehjiä kangaskohtia voi hyödyntää esimerkiksi kestotuotteiden, kuten kestovanulappujen, teossa.

Lue myös: Uskoisitko, että kierrätys voi olla näin helppoa? HSY:n opas neuvoo, mikä roska lajitellaan minnekin – tätä on pakko testata!

”Varastoon kannattaa ottaa talteen niin iso tilkku käyttökelpoista kangasta kuin saa. Kun seuraavaa vastaavanlaista korjaa, on tilkku valmiina. Esimerkiksi reiden kohdalta saa paljon hyvälaatuista kangasta. Tilkkua voi sitten leikellä tarpeen mukaan.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaatteiden korjaus on tulevaisuuden taito, väittää käsityönopettaja – eikä korjaus ole edes niin vaikeaa kuin luulet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.