Askartelu

Kukkaseppele on helppo tehdä itse! Katso 2 vaihtoehtoa – näillä floristien ohjeilla onnistut

Kaunis kesäinen kukkaseppele sopii kesäjuhliin pääkoristeeksi tai mökkiterassia koristamaan.  Ammattilaisen vinkeillä onnistut.

Onko mikää muu koriste yhtä kesäinen kuin kukkaseppele? Suven kunniaksi kysyimme floristeilta neuvot, kuinka seppele kootaan ja mitä kokoamisessa kannattaa ottaa huomioon. Saimme kasan vinkkejä ja kaksi erilaista tapaa, joista voit itsellesi paremmin sopivan.

Lue myös: Juhannuskranssi on helppo tehdä itse – valitse herkkään luonnonkukkakranssiin nämä seitsemän kukkaa

Kokoa seppele kestävistä kukista

Käytä seppeleessä esimerkiksi yhtä isompaa pääkukkaa ja sen vierellä pikkukukkia. Voit kerätä luonnonkukkia tai pyytää kukkakaupasta nipun seppeleeseen sopivia kukkia.

Kukiksi kannattaa valita kestäviä kukkia, jotka eivät nuukahda heti. Esimerkiksi päivänkakkarat, muratit ja siankärsämöt kestävät pitkään. Myös neilikat ja freesiat ovat kestäviä.

Vältä ohutvartisia hentoja kukkia. Ne eivät kestä katkotuin varsin.

Toki kukkia voi yrittää pitää hereillä sumuttamalla seppelettä vedellä ja säilyttämällä sen kylmässä mahdollisimman pitkään.

Pidä kukat maljakossa vedessä solmimisen ajan, että ne pysyvät virkeinä.

”Nyt on trendikästä laittaa kukkaseppeleisiin runsaasti vihreitä oksia ja rönsyileviä lehtiä. Myös heinät ovat suosittuja. Villit, epäsymmetriset ja rennot seppeleet ovat nyt kysyttyjä”, floristi Sanna Vilén sanoo. Vilén omistaa helsinkiläisen Form & Flora kukkakaupan.

Kukkaseppele nippu kerrallaan

Tarvikkeet

Tee seppele näin:

  1. Kerää luonnon niittykukat tai oman pihan perennat aikaisin aamulla, jolloin ne ovat hyvässä nestejännityksessä ja elinvoimaisempia. Kaupan kukat kannattaa miettiä floristin kanssa etukäteen.
  2. Tee kukkavarsiin viistot imupinnat ja laita ne juomaan vettä. Rakenna seppele vasta, kun kukat ovat olleet maljakossa muutamia tunteja.
  3. Ota pätkä askartelurautalankaa ja ohuempaa myrttilankaa, jota saa askarteluliikkeistä. Sido erilaisista kukista pieniä nippuja.
  4. Sido niput peräkkäin rautalangan ympärille vihreällä myrttirautalangalla.
  5. Käännä rautalankojen päät sisäänpäin ja kiinnitä päätyihin vaikka samettinauha. Nauhan avulla kukkaseppele pysyy päässä hyvin.
Kukkaseppele
© Pekka Holmström

Ohjeet ja neuvot Tintti Leppänen, kukkasitoja, Tintti’s Flowers Naantali.

Kukkaseppele kranssipohjaan

Tarvikkeet:

Tee seppele näin:

  1. Käytä kukkaseppeleen pohjana valmista kranssin muotoista rautalankapohjaa tai tee sellainen itse rautalangasta.
  2. Tee rautalangan päähän lenkki, mihin toinen pää on helppo kiinnittää lopuksi ja pituutta on helpompi säätää. Rautalangan voi suojata kukkateipillä tai maalarinteipillä, etteivät kukat luista.
  3. Suunnittele missä järjestyksessä haluat sitoa kukat ja aloita. Kieputa kukkien varret renkaan ympäri ja sido ne kiinni kukkalangalla tai jollain kestävällä langalla.
  4. Ilmavassa seppeleessä varret ovat pitkiä ja mukana, tiiviimmässä seppeleessä varret ovat leikattu pois.
Kukkaseppele itse tehden,.
© Sampo Korhonen

Kukkaseppele on kysytty asuste polttareihin ja kesäjuhliin

Vilén sanoo, että kukkaseppeleitä kysytään yhä enemmän koristeeksi erilaisiin juhliin. Esimerkiksi polttariseurueet haluavat nyt paljon seppeleitä. Seppeletrendi alkoi jo viime kesänä.

Valmiin seppeleen voi myös tilata kukkakaupasta etukäteen.

”Pari päivää aikaisemmin kannattaa tilata, jos haluaa runsaan seppeleen. Sen valmistamiseen menee aikaa kuitenkin puolesta tunnista tuntiin, niin emme välttämättä odottaessa niitä kerkeä valmistamaan. Hinnaksi tulee noin 30–40 euroa, riippuen valituista kukista.”

Isoja ja näyttäviä Frida Kahlo –tyylisiä seppeleitä kysytään myös silloin tällöin.

”Isot seppeleet voimme suunnitella asiakkaan kanssa yhdessä, ne toki maksavat enemmän. Seppelettä tehdessä olisi myös hyvä tietää millaiselle henkilölle se tulee. Onko hänellä pitkät vai lyhyet hiukset, ja mitä hänellä on päällä. Isommat tilaustyöt kannattaa suunnitella yhdessä floristin kanssa ja yritämme toteuttaa kaikki toiveet,” Vilén sanoo.

Juttua muokattu 16.6.2022: Juttua täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkaseppele on helppo tehdä itse! Katso 2 vaihtoehtoa – näillä floristien ohjeilla onnistut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.