Askartelu

Himmelin perusmalli on helppo – kokeile sen lisäksi myös näitä himmelimalleja!

Himmeli on perinteinen joulukoriste, jonka ulkonäköä on helppo varioida. Katso tästä himmelin helppo perusohje ja ideoita erilaisten himmelimallien tekoon!

Himmeli on hurmaavan perinteinen joulukoriste, joka syntyy erikokoisista tahokkaista, joita kiinnitetään sisäkkäin tai roikkumaan toisen tahokkaan nurkasta.

Himmeli ei ole alun perin suomalainen

Vaikka himmeli mielletään suomalaiseksi perinnekoristeeksi, sen historia on itse asiassa pitkä.

Perinteinen joulukoriste on alun perin kulkeutunut meille Länsi-Euroopasta Ruotsin kautta. Talonpoikien omaksumaa koristetta tehtiin vuosisatojen ajan erityisesti Lounais-Suomessa, josta se levisi Karjalaan ja Pohjanmaalle saakka.

Sadonkorjuun jälkeen tehdyt himmelit ripustettiin aikoinaan tuvan kattoon joulun aikaan, mutta ne saivat olla siellä seuraavaan juhannukseen saakka. Silloin himmeli poltettiin, ja uusi valmistettiin taas seuraavan joulun aikaan.

Himmelin uskottiin takaavan viljan riittävyyden seuraavaan satokauteen saakka ja lupaavan hyvää satoa seuraavalle kaudelle. Mitä isompi himmeli oli, sen suurempaa satoa toivottiin.

Himmeli roikkuu katosta.
Himmelin ulkonäköä voi varioida mielensä mukaisesti erikokoisilla tahokkailla kuten kuvassa. © Pekka Nieminen

Himmelin ohje

Oikeaoppisesti himmeli valmistettiin rukiin oljista, ja tekotapa kulki suullisena perimätietona sukupolvelta toiselle. Nyt himmelin ohje löytyy myös netistä!

Tekemiseen tarvitset vain putkea, lankaa, neulan ja sakset. Pieni himmeli onnistuu jopa mehupilleistä, mutta jättiläishimmelin putken on oltava jämäkkää tehoa.

Tarvikkeet

Jos käytät olkea, liota olkia ensin tunnin ajan lämpimässä vedessä laakeassa astiassa. Kuivat oljet halkeavat leikatessa.

Tee näin

Yhteen tahokkaaseen tarvitset 12 samanmittaista putkea. Pujota lanka kolmen putken läpi ja solmi ne kolmioksi. Kolmion päähän saa jäädä reilusti lankaa, jotta tahokkaan solmiminen on helpompaa.

Himmeli valmistuu.

Pujota lankaan kaksi olkea ja kierrä lanka kaksi kertaa nurkan B ympäri.

Toinen vaihe.

Pujota lankaan kaksi olkea ja kierrä lanka kaksi kertaa nurkan C ympäri.

Kolmas vaihe.

Pujota lankaan kaksi olkea ja kierrä lanka kaksi kertaa nurkan D ympäri.

Himmelin ohje.

Pujota lankaan kaksi olkea ja kierrä lanka kaksi kertaa nurkan E ympäri.

Himmelin ohje.

Pujota lankaan yksi olki ja pistä neula nurkasta A oljen läpi aloituskolmion reunimmaiseen kulmaan. Nosta kuvion reunimmaiset päädyt vastakkain ja kierrä lanka kaksi kertaa päätyjen ympäri.

Himmelin ohje.

Pujota lanka takaisin oljen läpi nurkkaan A, kiepauta lanka nurkan ympäri ja solmi tiukasti toisen langan kanssa.

Himmeli melkein valmis.

Jos haluat mahduttaa yhden tahokkaan ensimmäisen sisään, puolita kuusi putkea ja toista tahokkaan teko-ohjeet.

Jos haluat pienet tahokkaat roikkumaan ison tahokkaan kulmista, ota 20 putkea ja katko ne kaikki kolmeen osaan. Saat näin 60 putken pätkää, joista syntyy viisi pientä tahokasta – yksi jokaiseen kulmaan ja yksi ison tahokkaan pohjalle.

Katso videolta, miten himmeli valmistetaan

Perusohje taipuu moneksi

Himmelin ulkonäköä on yllättävän helppo varioida, sillä himmelimalleja on monia.

Samalla perusohjeella onnistuu niin modernin himmelin teko kuin himmelinauha tai –viirikin. Tai entä jos tekisit himmelin tänä vuonna kanelitangoista?

Himmeli voi olla monen kokoinen

Himmelin perusohjeella voi innostua tekemään itselleen myös jättiläishimmelin. Ison himmelin teossa kannattaa käyttää esimerkiksi sähkösuojaputkia tai oransseja tienvarsikeppejä.

jättihimmeli pihalla
Mäentaan kylässä asuvat Lassi ja Raija Uusi-Pietilä ovat tehneet isoimman himmelinsä 1200 sähkösuojaputken pätkästä. Se painaa noin 12 kiloa.

Juttua on täydennetty ja muokattu 14.10.2022 klo 10:30: Juttuun on lisätty video ja piirroskuvia ja ohjetekstejä on selkeytetty. Pääkuva on vaihdettu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Himmelin perusmalli on helppo – kokeile sen lisäksi myös näitä himmelimalleja!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.