Askartelu

Tuulan, 69, huovuttamat linnut hurmasivat some-kansan – siivekkäät näyttävät niin aidoilta, että saavat hieraisemaan silmiä

Tuula Mustalahti innostui huovuttamaan lintuja seurattuaan niiden touhuja mökkimaisemissa.

Yhdeksän linnun parvi on kokoontunut hentojen lumihiutaleiden somistamalle terassipöydälle. Kuukkelit, talitiaiset, hömötiainen ja punatulkut näyttävät tutkailevan uteliaina toisiaan ja ympäristöään. Ilmeikkyydestään huolimatta linnut eivät kuitenkaan ole oikeita, vaan huovutettuja.

Lohjalaisen Tuula Mustalahden tekemät linnut ovat herättäneet paljon ihastusta Kotilieden käsityöryhmässä Facebookissa. Reilussa viikossa tykkäyksiä ja muita reaktioita on kertynyt lähes tuhat, ja kymmenet kommentit puhuvat puolestaan:

”Ihan kuin oikeita!”

”Aivan ihania! Haluaisinpa osata itsekin tehdä noita.”

”Melkein kuulee linnunlaulua ikkunalaudalla!”

Tuula on otettu ylistävästä vastaanotosta.

”Totta kai se tuntuu hyvältä. Kaikki markkinat ja myyjäiset ovat siitä ihania paikkoja, että niissä saa paistatella ihmisten kehuissa. Jokainenhan saa hyvää oloa siitä, että työ on onnistunut”, hän sanoo.

Tuula on huovuttanut monenlaisia lintuja, kuten variksia, lokkeja ja tiaisia. Kuva: Tuula Mustalahti
Tuula on huovuttanut monenlaisia lintuja, kuten variksia, lokkeja ja tiaisia. Kuva: Tuula Mustalahti

Näin taidokkaat työt eivät toki synny itsestään. 69-vuotias Tuula on tottunut käsityöntekijä ja huovuttanut aktiivisesti viimeiset kymmenisen vuotta.

”Nuorempana neuloin tosi paljon, ja ompelin aikanaan kaikki neljän lapseni vaatteet. Kun olin pitkään perhepäivähoitajana, lähdin mukaan askarteluun. Käsityöt ovat aina kulkeneet jossain muodossa mukana, mutta kun pääsin huovutuksessa alkuun, se vei täysin mukanaan.”

Myös Tuulan 15 lastenlasta ovat saaneet isoäidiltään vaikutteita. Heidän ikänsä vaihtelevat viidestä kuukaudesta 23 vuoteen. Viimeksi joulun alla askartelusta innostuneet lapsenlapset kokoontuivat mummolaan korttitalkoisiin, ja etenkin vanhin tekee monenlaisia käsitöitä omin päin.

Huovutus vei mukanaan ideoita pulppuaa luonnosta

Tuula innostui huovuttamisesta oikeastaan vähän sattumalta. Vannoutuneena jouluihmisenä hän oli jo jonkin aikaa halunnut valmistaa vanhanajan tonttuja käsityönä. Kun hän sitten ensimmäistä kertaa sai huovutusvillaa käsiinsä, tuntui se heti juuri oikealta materiaalilta tarkoitukseen.

Tuulan ensimmäiset pienet huovutustontut syntyivät oikeastaan villasta käärimällä, mutta pian hän innostui myös neulahuovutuksesta. Tekniikka hurmasi hänet niin täysin, että villahahmoja syntyi pian enemmän kuin omiin tarpeisiin. Niin sai alkunsa hänen toiminimensä ja myöhemmin Facebook-sivu Tonttumuorin huovutukset, jonka kautta Tuula myy töitään.

Joulu-, sauna- ja muiden tonttujen ohella eniten valmistuu eläimiä, kuten hiiriä ja kettuja. Tuulan töitä on kuulemma ostettu muun muassa ulkomaanviemisiksi, ja pari kuukkelia odottaa parhaillaankin muuttoa Amerikkaan.

Lintuja Tuula on tehnyt isommat erät kolmena viimeisenä vuonna joulukauden jälkeen. Siivekkäiden tekoon on inspiroinut luonto kesämökeillä Kuusamossa ja Kemiössä, missä Tuulalla ja hänen puolisollaan on tapana ruokkia lintuja. Kuusamon erämaamökillä näkee esimerkiksi kuukkeleita ja pöllöjä, kun taas Kemiössä meren läheisyydessä viihtyvät tavanomaisten pikkulintujen lisäksi lokit.

Tuulan huovuttamat linnut näyttävät hämmästyttävän osuvasti aidoilta siivekkäiltä. Kuva: Tuula Mustalahti
Tuulan huovuttamat linnut näyttävät hämmästyttävän osuvasti aidoilta siivekkäiltä. Kuva: Tuula Mustalahti

”Seuraan lintuja tosi paljon. Niiden maailma on muuttuva ja moninainen. On pesimäaika ja muuttoaika, ja eri vuodenaikoihin on eri lintuja”, Tuula sanoo.

Hän on huovuttanut lähestulkoon päivittäin siitä asti, kun jäi eläkkeelle seitsemän vuotta sitten, ja ottaa nykyisin villat mukaansa joka paikkaan. Linnut ovatkin myös siitä käteviä valmistettavia, ettei niitä varten tarvitse kuljettaa valtavaa materiaalivarastoa.

Värisilmä ja hahmotuskyky tarpeen

Tuula nauttii siitä, että linnuissa pääsee käyttämään värejä monipuolisesti. Täydellisen sävyn saavuttaminen vaatii tarkkaa värisilmää, harjoitusta ja mittavaa villavarastoa. Tavoitteena on lopputulos, joka vastaa mahdollisimman tarkasti elävää esikuvaa.

”Kyllä lintukirjat ja netin lintukuvat ovat aika tiiviisti käytössä, jotta linnuista saa edes suurin piirtein sellaisia kuin haluaa. Minulla meni monta päivää löytää esimerkiksi juuri oikea vaaleanpunainen naaraspunatulkkuun. Jos villa on vähänkin väärän sävyistä, tuntuu, ettei lintu näytä ollenkaan oikealta”, Tuula sanoo.

Aidonnäköisten lintujen valmistamiseen tarvitaan Tuulan mukaan myös hyvää hahmotuskykyä. Hänen silmänsä on harjaantunut tarkkailemaan eri lajeja ja niiden liikehdintää.

Tuula valmistaa linnut muotoilemalla ensin rautalangasta niille rangan, rakentamalla sitten sen päälle perusmuodon huopuvasta vanusta ja neulaamalla lopuksi päälle huovutusvillaa. Yhden siivekkään valmistumiseen kuluu koosta riippuen kahdesta neljään tuntia.

Lue myös: Grau, mitkä tassuttimet! Neulo ja huovuta hauskat tossut, joita koristaa villi pantterikuvio – ohjeellamme onnistut

Tuula on täysin itseoppinut huovuttaja. Hän on kehittänyt vuosien mittaan paljon omia tekniikoita ja harjoitellut tekemistä yhdessä kaksi vuotta nuoremman siskonsa kanssa.

”Kaikkein paras hetki on, kun näkee kädenjälkensä. Koen iloa joka kerta, kun saan työn valmiiksi ja ihailen, että hei, minä olen tehnyt tämän”, Tuula miettii.

”Mies kysyy välillä, kuinka kauan meinaan jaksaa tätä, mutta on se varmaan nyt huomannut, että kyllä minä jaksan niin kauan kuin käsi liikkuu.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuulan, 69, huovuttamat linnut hurmasivat some-kansan – siivekkäät näyttävät niin aidoilta, että saavat hieraisemaan silmiä

Aijo

Ihania, olet taitava Tuula!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.