Askartelu

Kasvivärjäys luo herkän sävyn: Näin värjäät kankaan kaalilla, kukilla ja avokadon kuorilla

Värjää luonnonmateriaaleja lempeästi kaalilla, kukilla ja avokadon kuorilla. Kasveilla värjätessä lopputulos on aina yllätys, mutta värjääminen on kivaa kesäpuuhaa ja palauttaa mieliin ikivanhan tavan. Poimi villit vinkit ja kokeile!

Kasvivärjäys alkaa kankaan kastelulla. Kastele värjättävä kangas ensin kokonaan, jotta värjäysjäljestä tulee tasainen. Uudet materiaalit, kuten kangas, paita tai kassi, kannattaa ennen värjäystä pestä.

Lue myös: Mitä värejä! Keittiön antimilla värjäät pääsiäisen kauneimmat kananmunat luonnollisesti

Käytä värjäyksessä teräskattilaa. Tee kasveista värjäysliemi eli keitä värjättävä aine vedessä vähintään tunnin ajan. Voit myös antaa värikasvien liota vedessä vaikka vuorokauden ajan, jotta väristä tulee intensiivisempi.

Kasvivärjäys
Valitse värjättäviksi materiaaleiksi luonnonkuituja, kuten puuvillaa, pellavaa ja silkkiä. Voit myös värjätä hamppunaruja ja villalankaa.

Jos liemi on välissä jäähtynyt, lämmitä väriliemi ennen värjäystä, siivilöi pois värjäävät kasvinosat ja upota tekstiili liemeen. Anna värjättävän tekstiilin lempeästi poreilla väriliemessä puolesta tunnista pariin tuntiin. Ajan pidentäminen saa värin myös intensiivisemmäksi.

Huuhtele tekstiili ja ripusta kuivumaan värjäämisen jälkeen.

Kasvivärjäys
Keittiön ruokakomerosta ja puutarhasta löytyy paljon aineksia luonnolliseen värjäykseen.

Kasvivärjäys onnistuu parhaiten luonnonkuituihin

Yleensä kasveilla värjätään lankoja, mutta kasvivärjäys toimii myös kankaisiin. Parhaiten väri tarttuu luonnonkuituihin, kuten villaan, silkkiin, pellavaan ja puuvillaan.

Värin voimakkuuteen vaikuttavat muun muassa veden ja värjäävän aineksen suhde ja määrä, värjäysaika ja värjättävä materiaali.

Kasvivärjäys
Vanha pellavainen keittiöpyyhe uudistui värjäämällä kangas avokadon siemenellä. Parhaiten väri tarttuu luonnonkuituihin.

Lue myös: Näin uudistat tekstiilit shiborivärjäyksellä – trendityyli syntyy helposti

Ilman värin kiinnitystä, puretusta, kasveilla värjätyistä tekstiileistä tulee pastellisävyisempiä, ja värit haalistuvat pesussa nopeammin, joskin lempeästi.

Punakaali, avokado ja samettikukat antavat lempeän värin puuvillaisille tuoksupusseille. Täytä pussit kuivatuilla yrteillä, kuten mäkimeiramilla ja laventelilla, ja sujauta yrttipussit liinavaatekaappiin tuoksua tuomaan.

Puretusaineena voi käyttää apteekista saatavaa alunaa tai vaikka ruokasoodaa. Tekstiili käsitellään puretusaineella etukäteen, mutta puretusainetta voi lisätä myös värjäysliuokseen, jolloin se kannattaa lisätä vasta värjäyksen loppuvaiheessa.

Kokeile kurkumaa ja kaalia

Keittiönkaappien ja ruokakomeron aineksilla voi värjätä lempeästi monia luonnonkuituisia kankaita.

Kasvivärjäys
Kurkuma värjää tehokkaasti keltaiseksi. Raakasilkki ja karhea pellava imevät väriä reilummin kuin sileä puuvilla.

Maustekaapin kurkuma värjää kangasta tehokkaasti keltaiseksi, mutta hyvän sävyn saa myös punakaalilla, kelta- ja punasipulilla ja jopa avokadon kuorilla ja siemenillä.

Kasvivärjäys
Punakaalilla värjätty kassi kuvioitiin kuminauhojen avulla.

Punakaali antaa siniviolettiin vivahtavan sävyn, keltasipuli okraan vivahtavaa keltaisen sävyä ja punasipuli punaruskeaa. Avokadon siemenet ja kuoret yllättävät iloisesti, värjäystuloksesta syntyy kaunis vaaleanpunainen tai vanha roosa.

Kasvivärjäys
Avokado yllättää värillä. Käytä avokadolla värjäämiseen siemenet ja kuoret, joista peset huolellisesti vihreän hedelmälihan pois. Kuoria ja siemeniä voi kerätä ja käyttää myös kuivattuna.

Mustapavun kuorissa on myös väriaineita, joilla saa sinisen sävyä. Pavut liotetaan vuorokauden ajan ensin vedessä, jolloin liemi värjääntyy sinertäväksi. Jos mustapapuväriliemeen lisää ruokasoodaa, värjäystuloksen väri muuttuu oliiviin vivahtavaan.

Väriä puutarhasta ja luonnosta

Luonnosta löytyy paljon värjääviä kasveja, mutta myös kukkapenkkiä ja puutarhaa kannattaa katsastaa väriaineita etsiessä.

Kasvivärjäys
Kerää talteen lakastuvat samettikukan kukinnot, jolloin voit värjätä niillä luonnonkuituja.

Luonnonvärikasveista tehdään väriliuos veden kanssa, joilla tekstiili värjätään. Kasveissa on yleensä suhteellisen vähän väriaineita, jolloin niitä tarvitaan voimakkaaseen väriin suhteellisen paljon.

Kasvivärjäys
Silkki, puuvilla ja hamppunaru saivat samettikukista luonnollisen vihreään vivahtavan sävyn.

Kokeile esimerkiksi samettikukkia, lupiininvarsia, sananjalkoja tai koivunlehtiä. Myös jäkäliä ja sammalia ja puun kaarnaa voi käyttää värjäykseen.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 5/2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvivärjäys luo herkän sävyn: Näin värjäät kankaan kaalilla, kukilla ja avokadon kuorilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.