Askartelu

Kankainen kasvomaski on helppo ommella itse – tee itse kasvosuoja näillä ohjeilla

Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjää koronavirukselta, mutta kasvosuoja voi suojata muita, jos maskin käyttäjällä on virustartunta.

Koronavirus on ajanut monet yrittäjät ahdinkoon. Niin myös Minttu Kinnusen, joka neuvoo Kotilieden lukijoille, miten kankainen kasvomaski tehdään helposti itse.

Lue myös: Onko tässä korona-ajan osuvin kakku? Leipomo alkoi tehdä vessapaperikakkuja ja sai somen innostumaan: ”Meillä pyyhkii hyvin”

Kinnunen pyörittää Kinnunem-nimistä unisex-pukeutujille ja miehille suunnattua vintage- ja second hand -kivijalkaliikettä Helsingin Kalliossa.

Second hand -vaatteita rakastava Kinnunen on koulutukseltaan fysioterapeutti, mutta päätti muutama vuosi sitten seurata sydäntään ja perusti vaateliikkeen. Nyt liike on ollut kiinni maaliskuun puolivälistä lähtien.

”Onneksi ihmiset ostavat lahjakortteja aika hyvin”, Kinnunen kertoo.

Kankainen kasvomaski on helppo tehdä itse

Kinnunen alkoi kokeilumielessä valmistaa kasvomaskeja, kun häneltä kyseltiin, voisiko maskeja tehdä itse, kun maskit ja suojaimet ovat loppuneet kaupoista. Kinnusen mukaan kasvomaskeille on ollut hyvin menekkiä. Puuvillasta tai viskoosista valmistettujen suojien hinta on 15 euroa.

Kinnusen ohjeilla voit tehdä kasvosuojan helposti itsekin. Ohjeen löydät jutun lopusta.

”Tosi simppeli, perushelppo malli. En ole itsekään mikään ammattiompelija”, Kinnunen sanoo.

Kasvomaskin materiaaliksi kannattaa valita ohut puuvilla, ja käyttää useampi kerros kangasta. Esimerkiksi vanhasta lakanasta ompelee monta kasvomaskia.

”Puuvilla on materiaalina erittäin hyvä kasvosuojaan, koska se kestää hyvin pesua ja hengittää.”

Muista, että kankainen kasvomaski on henkilökohtainen. Itse tehty kasvomaski ei ole kertakäyttöinen, mutta maski pitää pestä 90 asteessa jokaisen käyttökerran jälkeen.

Jos ei pidä huolta oikeanlaisesta hygieniasta, itse tehty kasvosuoja voi pahimmillaan jopa levittää virusta. Väärin käytettynä itse tehty maski lisää epäpuhtauksien määrää hengitysteiden edessä.

Lue myös Kaksplus.fi:stä: Kasvomaski kankaasta – viimeinen oljenkorsi vai huijausta

Kankainen kasvomaski valmistuu näillä tarvikkeilla:

Kasvomaskin ompelu

1. Leikkaa kankaasta kaksi 25 cm x 15 cm kokoista suorakaiteen muotoista palaa.

Kasvomaskin kaava
Kasvomaskin kaavana on kaksi suorakaiteen muotoista palaa. Kuva: Minttu Kinnunen

2. Aseta kangaspalat oikeat puolet vastakkain. Ompele suoralla tikillä palat yhteen noin puoli senttiä ulkoreunasta. Jätä noin 4 cm aukko, jonka kautta saat käännettyä oikeat puolet esiin.

Kasvomaskin ompelu
Jätä noin 4 cm aukko kääntämistä varten. Kuva: Minttu Kinnunen

3. Suorista käännetty maski. Silitä maski niin, että ulkoreunasta tulee suora ja siisti.

4. Käännä 4 cm kääntöaukon sauman reunat sisään. Ompele suoralla tikillä koko maskin ulkoreunaan tikkaus noin pari milliä ulkoreunasta.

Kasvosuoja valmistuu
Kuva: Minttu Kinnunen

5. Ompele maskin lyhyempiin päihin kaksi laskosta. Ompele suoralla tikillä laskoksia noin 3 cm pituinen matka. Voit laittaa laskokset ensin nuppineuloilla paikoilleen ja silittää laskoksen saumat. Silloin ompelu on helpompaa, ja saat laskokset kohdennettua suoraan linjaan.

Kasvomaskin laskokset
Kasvomaskin molempiin päihin tulee laskoksia. Kuva: Minttu Kinnunen
Kasvosuoja vaatii laskokset
Laskokset voi silittää ja kiinnittää nuppineuloilla ennen ompelua. Kuva: Minttu Kinnunen
Kasvomaskin laskokset
Ompele laskokset noin 3 cm matkalta. Kuva: Minttu Kinnunen

6. Ompele maskin päihin kuminauhakujat kääntämällä reunoja. Pujota kuminauha hakaneulan avulla kuminauhakujan läpi. Voit myös asettaa kuminauhan kujaan ennen sauman ompelemista.

Kuva: Minttu Kinnunen
Kuva: Minttu Kinnunen

7. Solmi kuminauhan päät itsellesi sopivalle kireydelle. Työnnä solmukohta piiloon kuminauhakujaan.

Valmis, itse tehty kasvomaski
Valmis, itse tehty kasvomaski. Kuva: Minttu Kinnunen
Valmis, itse tehty kasvomaski
Laskosten ansiosta kasvosuoja mukautuu kasvojen muotoon. Kuva: Minttu Kinnunen

Lue myös: Onko nuha koronan oire, mitä rään väri kertoo terveydestä? Lääkäri vastaa 8 kysymykseen nuhasta ja räästä

Juttua päivitetty 14.4.2020: Lisätty HS:n uutisoima THL:n pääjohtajan suositus.

Juttua päivitetty 20.4.2020: Poistettu HS:n uutisoima THL:n pääjohtajan suositus, ja lisätty STM:n ja THL:n suositus.

Juttua päivitetty 14.5.2020: Lisätty VTT:n tutkimus.

Juttua päivitetty 3.8.2020: Tarkennettu kohtaa THL:n suosituksesta.

Juttua päivitetty 13.8.2020: Lisätty tieto THL:n 13.8. tiedottamasta suosituksesta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kankainen kasvomaski on helppo ommella itse – tee itse kasvosuoja näillä ohjeilla

olio

Miten viitsittekin. Asiallinen lehti ollaksenne. Pitäisi tietää, että itse tehty maski ei suojaa tartunnalta. Voi olla pikemminkin haitaksi. Peskää käsiänne saippualla ja välttäkää heilumista julksilla paikoilla älkääkä tunkeko tilanteisiin kotikutoisilla nenäkkeillänne. Siinä ohjetta riittämiin.

Huokaus

Kamala miten negatiivinen olio! Artikkelissa ei väitettykään, että kankainen maski suojaisi tartunnalta eli jos ei yhdellä lukemisella avaudu, pitäisikö lukea (ajatuksella) uudestaan? Kukaan ajatteleva ihminen ei myöskään varmasti mene ”heilumaan julksille paikoille” ylemmyydentuntoisia herjojasikaan! Jokainen ajatteleva ihminen myös suhtautuu myötätunnolla ja kannustuksella kaikkiin muihin näinä vaikeina aikoina. Kokeilisitko sinäkin, olio?

Huokaus

Siis ILMAN ylemmyydentuntoisia herjojasikaan…

Hyvä juttu

Hyvät ohjeet ja hyvää asiaa! Odottelen Suomeenkin maskipakkoa, koska tuntuu, että ilman pakkoa emme saa aikaiseksi.

Estää pärskeitä

Kangasmaskeja menee nyt myös hoivakoteihin. Näitä myös Saksassa ja Tsekeissä käytetään, siellä on maskipakko. Kyllä tällainenkin estää pärskeitä tyhjää paremmin!
Kun oikeita ei kerran ole saatavilla, niin onhan nämä silloin paikallaan.

Sointu Koski

Help tehda ja varmasti suojaa corona viirukselta

Parempi näin

Hyvä ohje. Parempi kuin ei mitään.

Mummo

Kasvomaski suojaa paremminkin itseä tartuttamasta muita. Siis pitäkäämme maskia ja suojellaan toisia mahdolliselta tartunnalta.

Raxu

Teen kasvomaskin omilla ohjeillani,(helpompi nauhojen kiinnitys.) Maski on parempi käytössä, kuin oma kaulahuivi, sitäkin on ehdotettu!

ikäihminen koti karanteenissa

Huomattavasti helpompi ja selvempi ohje kuin muiden toimijoiden ohje. Kiitos siitä! Poropeukalokin osaa tämän ohjeen mukaan ommella tämän kiistellyn suojuksen. Pukeutuahan saa kaikki kuten haluavat, miksei myös sallita tätä omien pärskeiden estämistä tälläkin konstilla. Pysytään terveinnä olemalla iloisia tästäkin koettelemuksesta!

Heppu

Ja noiiiin, nyt yhtäkkiä THL suosittelee käyttämään jopa itse tehtyjä maskeja. Huoh. Eli ompelemaan vaan!

mara 2

odotellaan, mitä Niinistö asiasta sanoo. hallitus ei saa sanottua juuta eikä jaata . stm johtaja suositteli. sosministeriön demarikansliapäällikkö ei suositellut.

Mummo 63 maalta TORNIOSTA

Kasvomaslin puolesta ja ompelen useamman ja annan lähimmäisillenikin käsken laittaa keitto pyykkiin 90 ja teen sen itsekkin ennen kuin annan ja laitan saippualla ja desinfoiduilla käsillä pussiin ja postilaatikkoon ja käyn 3 viikon välein kaupassa .MITES USEASTI OLIO KÄY KAUPASSA KANNATTAA MENNÄ ITTEENSÄ rakkautta kaikille ja hyviä ajatusia

Sisko

Sitä vaan mietin, että kestääkö viskoosi materiaalina muka 90 asteen pesua?

Pettynyt

Maskista tulee aikuiselle aivan liian pieni! Tein monta luottaen mittoinhin (tyhmää, myönnän) ja nyt kaikki ovat pieniä. Ei pikkasen nafteja vaan AIVAN liian pieniä. Tehkää kokeilukappale jos tätä ohjetta käytätte!

Rulla

Ohjeen mitat osoittautuivat liian kireiksi. Tein (kuten Miia täällä) leveydellä 27cm lisäten saumavaroja kuminauhakujaa varten, että menee hakaneula läpi. Puhuessa maski lähtee muuten nousemaan ja kiristää nenän lyttyyn. Lopulliset mitat siis 27+ 1cm alkuperäisen tilkun saumavaroihin ja korkeus 20cm. Oma pää on keskikokoinen. Jos löytyy vanhoja mekkojen säädettäviä spagettiolkaimia, niin niitä hieman lyhentämällä saa säädettävän maskin, jonka voi korvien tauksen lisäksi pujottaa kiinni vaikka nutturaan, niin saa korvat lepoa.

anna

Aika hyvä ohje, mutta kuvan kangas näytti aika paksulta ja monimutkainen, paksu kerrostus. Mahtaako normaali ompelukone ommella? Entä pitääkö pyöre, ohut kuminauha maskin paikallaan? Kannattaa käyttää esim sitä lakanakangasta, kestää pesun ja pystyy jopa keittämään. Ja keittämisen kestää myös tavallinen litteä kuminauha. Epäilijöille: muita omilta pörskeiltä suojaamaanhan nämä on tarkoitettu.

Yksinkertainen

Hei, ompelin vain pitkät reunat ja tikkasin oikealta. Laskokset, siksak reunaan, taitaminen nurjalle ja ompelu; ei tullut niin paksu. Tein pari isompaa puolisolle.

Jokotai

Tässäpä oli selkeät ohjeet vaihe vaiheelta, myös hyvät kuvat. Mittoja kylläkin arvelin heti liian pieniksi. Koekappale kannattaa ainakin tehdä ensin. Siitä vaan ompelemaan!

Miia

Hyvä ohje muuten, mutta ohjeen mukainen maski sopii lapselle. Jos teet aikuiselle, korkeutta kannattaa lisätä 5cm ja leveyttäkin 2cm.

ompelukoneton

Kaikilla ei ole ompelukonetta

tasan ei käy

Se on voi voi! Kaikilla ei ole kangasta, kaikilla ei ole lankaa ja neulaa, kaikilla ei ole käsiä.

MA

Oih kaava on liian pieni! Menin tekemään neljä, kunnes huomasin, että liian pieniä tulossa. Olisi pitänyt lukea kommentit ensin/tehdä koekappale!

Ääni

Istuvamman maskin saat, kun taitat laskokset eri suuntiin, siis toinen ylös ja toinen alas!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.