
Keppihevostalli syntyy helposti leikkimökistä – katso, kuinka suloisen tallin isoisä rakensi lapsenlapselleen
Monen keppariharrastajan unelma on oma keppihevostalli. Jos pihasta löytyy leikkimökki, sen muodonmuutos talliksi ei vaadi kuin pientä nikkarointia.
Keppihevostalli oli vihtiläisen Onerva Pennosen, 9, haaveissa. Onerva seurasi Youtubessa erään keppihevostytön videoita, joissa esitellään upeaa leikkimökistä tuunattua keppihevostallia. Keppihevosratsastusta harrastava Onerva ilmoitti haluavansa oman tallin.
Keppihevostalli muistuttaa paljolti oikeaa tallia
Tallissa keppihevoset seisovat karsinoissaan, ja hyllyillä ja naulakoissa on kaikkea tarpeellista hevosenhoitoon. On loimia, riimunaruja, suitsia, ohjia, harjoja ja kaviokoukku. Ainoastaan satulat puuttuvat.
Onervan kotipihassa seisova leikkimökki oli vähällä käytöllä, ja sen saisi pienellä nikkaroinnilla muutettua keppihevosten kodiksi. Isoisä Oiva Pennonen innostui heti ideasta.
”Tykkään nikkaroinnista kovasti. Iän mukana on karttunut jonkinlaista kädentaitoa. Kaikki pihan mökit olen aikoinani rakentanut”, Oiva kertoo.
Nyt Onerva esittelee valmista talliaan, ’Ompun tallia’, videolla:
Jutun lopussa on ohjeet karsinoiden ja tarvikehyllyn tekoon.
Keppihevostalli on Staarin, Rusinan, Lucan ja Mustikan koti
Keppihevoset tarvitsevat tallin, sillä niitä täytyy hoitaa yhtä lailla kuin oikeita hevosia. Onerva on ratsastanut pienestä asti ja tietää, mitä hevonen tarvitsee.
”Hevosia pitää harjata, ja niiden kaviot pitää putsata. Jos sataa, suojaan ne loimella. Annan niille päivittäin heinää ja vettä. Tallissa on vesiämpäreitä”, Onerva kertoo.
Jokaisella keppihevosella on oma luonteensa ja erilaisia taitoja. Staar on erikoistunut koulu- ja esteratsastukseen, Rusina lännenratsastukseen ja Luca maastoratsastukseen. Mustikka on nuori varsa, jota pitää vielä kouluttaa.
Jotkut keppihevoset ovat muita vikurimpia, ja toiset taas rauhallisia tai suorastaan laiskoja.
Onerva ei ole vielä tippunut selästä, mutta Onervan ystävä, Anna Ollikainen, 8, kaatui kerran hypätessään estettä. Onneksi ei käynyt kuinkaan.
Anna on harrastanut keppihevosia jo viime kesästä mutta innostui toden teolla vasta yhdessä Onervan kanssa. Annan keppareita ovat Mansikka, Minttu ja Sateenkaaripilvi.
Lue myös: Keppihevonen tarvitsee tietysti riimun – ota talteen helppo ohje ja tee keppihevoselle riimu!
Esteet ja kaverit ovat parasta
Anna ja Onerva hyppivät yhdessä noin metrin korkuisia esteitä tuntikaupalla. Vauhtia otetaan laukka-askelin, ja hevosia ohjataan ohjilla. Keppihevonen pysyy koko ajan paikoillaan, ja katse suuntaa eteenpäin.
”Parasta tässä on, että voi hyppiä esteitä”, Onerva sanoo.
”Ja se, että voi ratsastaa kaverin kanssa”, Anna lisää.
Isoisä Oivan rakentamat esteet ovat viimeisin uutuus Ompun kepparitallilla. Niiden yli voi joko laukata tai ravata.
Laukka on keppihevosratsastuksessa rytmikästä juoksua, ja ravi sipsutusta polvet ylös nostaen. Laukaten esteet ovat helpompi ylittää kuin ravaten, koska askel on pidempi.
”Kokeile itse hypätä keppi haarojen välissä”, Onervan äiti Annina Pennonen nauraa seuratessaan tyttöjen hyppimistä.
Välillä Anninaa melkein hirvittää, kuinka korkeita esteitä pienet tytöt hyppivät. Toisaalta tytöt ovat tottuneita urheilijoita. He harrastavat yhdessä yleisurheilua, ja keppihevosratsastus ja yleisurheilu eivät ole niin kaukana toisistaan kuin luulisi.
”Onhan tämä hyvää treeniä tällaisille tuleville aitajuoksijoille”, Annina sanoo.
Haaveita riittää
Anna ja Onerva ovat taituroineet keppihevosiaan itse, ja suunnitelmissa on useita uusia tulokkaita.
Onervalla on tuleville hepoilleen jo nimet: Pompula ja Mörkö. Tilaa tallissa ei taida olla, mutta suunnitteilla onkin ulkotarha, jossa hevoset voisivat kesän ajan laiduntaa.
Maastoesteradalle Onerva aikoo rakentaa vesiesteen. Aikaisempi yritys tehdä vesieste epäonnistui, kun pahvilaatikko vuosi vettä läpi.
”Kesälomalla teen vesiesteen niin, että laitan muovin kuoppaan ja ympäröin sen tiilillä. Täytän kuopan vedellä, ja asettelen puomin sen yläpuolelle”, Onerva kertoo innoissaan.
Pelkästään omalle pihalle harrastuksen ei kuitenkaan tarvitse rajoittua. Oikealla hevostallilla, jossa tytöt harrastavat ratsastusta, järjestettiin viime syksynä kepparikisa maneesissa.
Viimeksi Annan ja Onervan keppihevosia kuskattiin Nuuksioon suunnistusretkelle.
”Siellä he suunnistivat keppihevosten kanssa. Vastaantulijoita vähän nauratti”, Annina sanoo.
Keppihevostalli – näin teet karsinat kolmelle keppihevoselle
Tärkein keppihevostallin kaluste on karsinat. Karsinoiden tekeminen on helppoa tavallisista rautakaupoista saatavista puumateriaaleista.
Tarvitset hommaan porakoneen keppien telineen reikien poraamiseen. Osat voi joko porata yhteen ruuveilla tai naulata vasaralla.
Poraaminen on siitä parempi keino, että karsinan voi purkaa tarvittaessa myöhemmin. Jos puut ovat naulattu yhteen, ne ovat vaikeampia irrottaa toisistaan.
Tarvikkeet:
- Höylättyä rimaa (20 mm x 50 mm noin 5–6 m)
- Höylättyä rimaa (50 mm x 50 mm noin 5 m)
- Höylättyä lautaa (19 mm x 120 mm noin 4 m mökin leveydestä riippuen)
- Vaneria (10 mm 2–3 neliömetriä)
- Sähköinen vanne-, puukko- tai pistosaha kaarevan osan sahaamiseen
- Akkuporakone reikien tekemiseen, joiden läpi kepit pistetään ja halutessa myös osien yhteen liittämiseen
- Vasara osien yhteen liittämiseen
- Ruuveja poraamiseen tai nauloja vasaroimiseen
- Mittanauha
- Ulkomaalia ja pensseli
Työkalut:
- Akku tai sähköporakone
- Puukkosaha, vanerisaha tai sähköpistosaha
- Vasara
- Ruuvimeisseli (ristipää)
- Mittanauha
- Ristipäisiä ruuveja 35–40 mm 20 kpl, 20–25 mm 20 kpl, 70–75 mm 20 kpl
- Maalia
- Pensseleitä 2 kpl
Tee talli keppihevosille näin:
- Sahaa 20 mm x 50 mm rima noin 2 m leveäksi (mökin päätyseinän leveyden mittaiseksi). Naulaa rima lattiaan 60 cm päätyseinästä 2–3 ruuvilla.
- Sahaa 50 mm x 50 mm rimasta 8 kpl 70–80 cm korkeaa pystytolppaa. Kiinnitä pystytolpat ruuveilla karsinan kulmiin eteen ja taakse (4 kpl) ja karsinat erottaviin väleihin eteen ja taakse (4 kpl). Kiinnitä tolpat talon jalkalistoihin ja edellisessä vaiheessa lattiaan naulattuun rimaan.
- Sahaa 20 mm x 50 mm rimasta 4 kpl 60 cm pitkää poikkirima. Naulaa rimat tolppien päihin kiinni. Nyt karsinoiden rungot ovat valmiina.
- Sahaa 19 mm x 120 mm lauta mökin takaseinän leveyden mittaiseksi. Naulaa lauta karsinoiden päälle poikkirimoihin kiinni noin 5–10 cm päähän takaseinästä. Poraa lautaan 3 kpl 30 mm reikää, joissa keppihevoset tulevat seisomaan.
- Sahaa vanerista pystytolppien korkuinen ja mökin leveyden mittainen levy. Tee vanerin yläreunaan karsinoiden kohdalle esimerkiksi 30 cm isot puolipyöreät aukot puukkosahalla tai sähköisellä pistosahalla. Tarkista, että vaneri istuu etuosaan hyvin. Sahaa tarvittaessa vaneria alareunoista, jotta se asettuu hyvin mökin jalkalistojen kanssa. Kiinnitä vanerilevy pystytolppiin 20–25 mm ruuveilla.
- Maalaa kaikki pinnat valkoisella maalilla tai muulla haluamallasi värillä. Tee hevosille omat nimikyltit esimerkiksi paperista. Nimikylttien on hyvä olla siirreltävissä, jos hepat tai niiden paikat vaihtuvat. Kiinnitä nimikyltit ja aseta hepat paikoilleen, kun maali on kuivunut.
Keppihevostallin helppo hylly ja naulakko
Karsinoiden lisäksi hevostalliin kuuluvat hylly ja naulakko. Helpoimmillaan naulakko syntyy lyömällä vasaralla nauloja seinään yläviistoon osoittaen.
Hyllykön voi tehdä vielä kuvassa näkyvää hyllykköä riisutummaksi versioksi tekemällä pelkät hyllyt, ilman sivulautoja.
Yksinkertaisen hyllykön voi tehdä tukemalla hyllytasot joko kulmaraudoilla, jolloin tarvitset ruuveja ja porakoneen tai itse sahatuilla kolmion muotoisilla laudanpaloilla, jolloin tarvitset vasaran ja nauloja.
2 hyllyn hyllyköön tarvitset:
- Lautaa (20 mm x 200 mm) haluamasi hyllynleveyden verran + 20 cm, jos haluat tehdä tuen laudasta.
- (Halutessasi hyllyn tueksi 4 kulmarautaa)
- Porakone (jos käytät kulmarautoja tukena) TAI vasara (jos käytät lautaa tukena)
- Ruuveja kulmaraudan kiinnitykseen TAI nauloja tukilautojen kiinnitykseen
Tee hyllyt näin:
- Sahaa laudasta kaksi saman mittaista hyllytasoa.
- Jos käytät kulmarautoja: Ruuvaa kulmaraudat porakoneella hyllytasoihin niin, että taitekohta on tasan levyn reunassa ja raudat ovat tasaisen matkan päässä levyn reunoista. Ruuvaa sitten raudat seinään.
- Jos teet tuen laudasta: Sahaa laudasta 20 cm pitkä pätkä, jolloin laudanpalasta tulee tasan neliö. Sahaa neliö puoliksi niin, että saat kaksi kolmiota, joissa on kummassakin yksi 90 asteen kulma. Naulaa kolmiot hyllytasoihin. Naulaa sitten koko hylly kolmioista seinään kiinni.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Keppihevostalli syntyy helposti leikkimökistä – katso, kuinka suloisen tallin isoisä rakensi lapsenlapselleen
Mäkin haaveilen tommossesta tallista!!!! Mul on jo kaheksan kepparii ja yks yhteinen.
Haaveilen tollasesta kanssa😍😝 multa löytyy hevosia tällähetkellä 25.5.22 5 hevosta eivätkäne enään meinaa mahtua huoneeseni😂