Askartelu

Kekseliästä! Marja askarteli kranssin jämälangoista – näin saat lankakerien loput hyödynnettyä

Vievätkö jämälangat kaapistasi tilaa, etkä keksi niille käyttöä? Tähän näppärään ja suloiseen kranssiin saat upotettua yllättävän monta lankakerän loppua.

Jokaiselle käsityöihmiselle tuttu ongelma: kassit, laatikot ja nurkat täyttyvät pikkuhiljaa salakavalasti pienistä lankakeristä, joita jää yli, kun varsinainen työ on valmis. Mitä jämälangoille tekisi?

Alavudella asuva Marja Haveri, 70, ratkaisi ongelman ja keksi oivan käyttökohteen langoille. Kranssi jämälangoista syö tehokkaasti eriväriset ja -laatuiset langat.

”Olen aiemmin tehnyt villalangoista vastaavanlaisen kranssin. Nyt minulla oli paljon virkkauslankoja. Mietin ensin kuppikakkujen ja jäätelöiden virkkaamista, mutta sitten mietin, että mihin ne laitan. Seinästä löytyi vielä pieni tila, mihin kranssi mahtuu”, Marja sanoo.

Lue myös: Tarun taiteilemat virkatut eläimet ihastuttavat somessa – katso suloiset kuvat!

Ihan nopeasti kranssi ei lankaongelmaa ratkaise. Marja kertoo tehneensä kranssia noin viikon verran ja pyörittäneensä lähemmäs 300 palloa. Aloittaessaan askartelun hänellä oli litran Minigrip-pussi täynnä lankoja.

”Ahkerasti sai tehdä, että sai viikossa tehtyä. En malttanut lopettaa, piti saada valmiiksi.”

Kun kranssi jämälangoista valmistui, Marja julkaisi siitä kuvan Kotilieden käsityöryhmässä Facebookissa. Nyt hän neuvoo, kuinka teet kranssin itse.

Kranssi jämälangoista
Kranssista tulee erinäköinen, kun sen tekemiseen käyttää erilaisia lankoja. Tässä kranssissa on käytetty puuvillalankoja.
Kranssi jämälangoista
Tämä kranssi puolestaan syntyi villalangoista.

Tarvikkeet lankakeräkranssin tekemiseen

Ohje: kranssi jämälangoista

  1. Rutista talouspaperi palloksi ja pyöritä sen ympärille lankaa. Solmi tai liimaa lanka kiinni, kun pallo on sopivankokoinen. Tee kaikki pallot valmiiksi. Tarvittava määrä riippuu kranssin koosta.
  2. Kokoa valmiit pallot esimerkiksi lattialle tai pöydälle. Voit ryhmitellä pallot halutessasi väreittäin tai lankalaaduittain.
  3. Liimaa pallot kiinni kranssipohjaan. Voit liimata pallot satunnaisesti tai suunnitella kuviota etukäteen. Anna liiman kuivua kunnolla.
  4. Kiinnitä ripustuslenkki kranssipohjan taakse, ja kranssi on valmis.

Kranssista tulee melko kevyt, kun pallojen keskuksena käyttää talouspaperia, joten sen voi hyvin ripustaa seinälle. Marjan tekemä kranssi painaa reilu 300 grammaa.

Käsityöt ovat kulkeneet Marjan mukana läpi elämän

Lapsena Marja suunnitteli paljon paperinuken vaatteita. 15-vuotiaana hän neuloi ensimmäisen villapaitansa. Sen jälkeen Marjan käsistä on syntynyt muun muassa kransseja, himmeleitä, villapaitoja, betonitöitä ja kansallispuku.

Käsityöt ovat intohimo, jonka parissa kuluu paljon aikaa. Ahkera tekijä on saanut paljon aikaiseksi.

”Hukun näihin töihin. Joulumyyjäisissä käsitöitä ei juuri mene kaupaksi. Olen antanut töitä hyväntekeväisyyteen ja lahjoiksi, välillä vien kirpputorille. Kaikki eivät mahdu kotiin, pitää päästä eroon.”

Seuraavaksi Marja aikoo askarrella kertyneistä kahvipusseista pieniä puunkantokasseja, jotka hän täyttää munakennoista tehdyillä sytytyspaloilla.

”Se on kiva lahja. Ystävät kysyvät niitä, kun joku täyttää vuosia.”

Marja Haveri
Marja on valmistanut itse Tuuterin kansallispuvun.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kekseliästä! Marja askarteli kranssin jämälangoista – näin saat lankakerien loput hyödynnettyä

mummeli

On hieno, pitääpä kaivaa jämälangat esiin. Jouluksi vaikka sopivilla väreillä oveen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.