Miten hurmaava tapa kierrättää tekokuusi! Ritvan kehittämä ”havuhame” saa kiljaisemaan ihastuksesta – hintaa sille tuli vain 0 euroa

Mallinuken ylle puettu kuusihame korvaa joulupuun Ritva Kettusen ja uteliaan Esteri-koiran kotona. Kierrätysprojektiin ei kulunut euroakaan.

Alun perin tarkoituksena oli tehdä työkavereille kransseja joululahjoiksi, mutta kuten Ritva Kettusen askarteluprojekteissa on tapana käydä, homma pääsi paisumaan. Ritva, 54, oli kysynyt Facebookin roskalava-ryhmästä parhaat päivänsä nähneitä tekokuusia kranssien materiaaliksi ja sai niitä lopulta kaksin kappalein.

Muovikuusista syntyikin kranssien lisäksi köynnöksiä, koristeita joulupaketteihin sekä kerrassaan upea ”kuusihame”. Ritvan ajatuksena oli, että valkoisen mallinuken ylle puettu luomus saisi toimittaa joulukuusen virkaa.

”Minulla on 1,5 vuoden ikäinen Esteri-mäyräkoira. Se on tosissaan utelias ja kiipeilee pienestä koostaan huolimatta kaikkeen mahdolliseen, mihin vähänkään pääsee. Ajattelimme, mitenköhän kokonaisen kuusen kävisi ja kuinka monta kertaa se on nurin”, Ritva nauraa hyväntahtoisesti.

Utelias Esteri-mäyräkoira kiipeilee pienestä koostaan huolimatta kaikkeen mahdolliseen, mihin vähänkään pääsee.

Utelias Esteri-mäyräkoira kiipeilee pienestä koostaan huolimatta kaikkeen mahdolliseen, mihin vähänkään pääsee.

Viime vuonna Ritva ja hänen puolisonsa näkivät varmimmaksi ratkaisuksi jättää joulupuu tyystin väliin, koska Esteri oli silloin ihan pentu.

Havuhameen Ritva keksi valmistaa, kun muisti viime talvena nähneensä internetin askarteluyhteisöissä vastaavia, täyspitkiä juhlapukuja havuista.

”Ajattelin, että Esterin ei tarvitse edes sinne hameen alle kurkkia, joten teen tästä joulukuusiviritelmästä vähän lyhyemmän version. Esteri ei ole onneksi ollut millään lailla kiinnostunut tekeleestä, vaan antaa nätisti sen olla.”

Upea kuusihame sai koristeekseen näyttävät valot.

Upea kuusihame sai koristeekseen näyttävät valot.

Nollan euron kierrätysprojekti

Ritvalta kului hurmaavan hameen tekemiseen alle kolme tuntia. Ensin hän irrotti tukevilla pihdeillä tekokuusista jokaisen oksan yksitellen. Sitten hän muotoili mallinuken ylle kanaverkosta pohjan. Lopuksi hän sommitteli oksia verkon päälle alhaalta ylöspäin edeten, kiinnitti ne ohuella rautalangalla kanaverkkoon ja viimeisteli kokonaisuuden jouluvaloilla.

Muita koristeita Ritva ei eleganttiin hameeseen halunnut.

Kuusia lukuun ottamatta kaikki tarvittava löytyi kotoa jo ennestään, onhan Ritva koko ikänsä harrastanut erilaisia käsitöitä puukonteosta betoni- ja lasitöihin. Uuden asun saaneen mallinuken hän oli pelastanut roskalavalta jo aiemmin. Projektiin ei siis tarvinnut käyttää euroakaan, joskin kanaverkko ja jouluvalot ovat toki aikanaan jonkin verran maksaneet.

”Minusta Facebookin roskalavaryhmät ovat hirmuhyviä. Paitsi että tuntuu, että ne ovat vähän karanneet käsistä, koska siellä menee myös tosi hyvää tavaraa. Tavaralla ei oikein ole minkäänlaista arvoa nykypäivänä”, Ritva pohtii.

Kekseliäs askartelija pyrkiikin antamaan uuden elämän mahdollisimman monelle vanhalle tavaralle, joka muuten menisi hukkaan. Hän käyttää kierrätysprojekteissaan kaikenlaisia materiaaleja, kuten puulastoja ja kaulimia, kakkuvuokia, henkareita, kirjoja, vaatteita ja kynttilänjämiä.

Ritva askarteli hauskan ja kestävän kranssin tekokuusen oksista. 

Ritva askarteli hauskan ja kestävän kranssin tekokuusen oksista.

Viime vuonna omasta mummonmökistä löytynyt suurikokoinen nukke muuntautui tonttutytöksi, kun Ritva lainasi sille vaatetuksen omasta ja lapsenlapsensa kaapeista. Tonttu kierrätyskelkkoineen toivotti joulunaikaan tulijat tervetulleiksi terassilla.

Ritva tekee käsillään myös töissä päiväkodissa, mutta melkein aina vapaa-ajallakin on jokin työ tekeillä. Käsityöt ovat hänelle rentoutumiskeino.

”Nyt kiinnostaisi hirveästi alkaa hitsata yhteen ruosteisia metallitavaroita ja tehdä niistä vaikka minkälaisia hahmoja.”

Mummonmökistä löytynyt nukke muuntautui tonttutytöksi, kun Ritva keksi sille vaatteet Tonttu kierrätyskelkkoineen toivotti joulunaikaan tulijat tervetulleiksi Ritvan terassilla viime vuonna.

Mummonmökistä löytynyt nukke muuntautui tonttutytöksi, kun Ritva keksi sille vaatteet Tonttu kierrätyskelkkoineen toivotti joulunaikaan tulijat tervetulleiksi Ritvan terassilla viime vuonna.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miten hurmaava tapa kierrättää tekokuusi! Ritvan kehittämä ”havuhame” saa kiljaisemaan ihastuksesta – hintaa sille tuli vain 0 euroa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X