Askartelu

Mustaviinimarjapensaan versot sopivat täydellisesti saunavihtaan – nappaa vinkit, joiden avulla teet suloiselta tuoksuvan vastan

Mitä olisi sauna ilman vastaa tai vihtaa? Kokeile, miten huumaavaa tuoksu mustaviinimarjapensaan uusista versoista tehdystä vastasta lähtee. 

Keväällä ja alkukesällä mustaviinimarjapensaat pukkaavat uusia versoja. Niitä kannattaa poistaa, jotta kasvuvoimaa riittää myös marjoihin eivätkä pensaat villiinny. Yksi hauska tapa hyödyntää mustaviinimarjapensaan versot on tehdä niistä mustaherukkavihta.

Uudet versiot ovat juuri sopivan mittaisia vastan tekoon, ja ne tunnistaa vaaleanvihreästä väristä. Versot irtoavat helposti taittamalla.

Vastan tekoon tarvitaan lisäksi notkea koivun oksa. Siitä pyöritetään vihdan varteen panta, joka pitää vihdan kasassa. Panta tehdään erikseen, eli sitä ei rakenneta vihdan varteen eikä sen tarvitse olla tiukka.

Lue myös: Tee itse vihta – ota vastan teko-ohjeet talteen

Mustaherukkavihdan pitää koossa yksinkertainen panta.
Mustaherukkavihdan pitää koossa yksinkertainen panta.

Tämä rohdosvihta on helppo kasata. Varvut vai versot asetellaan niin, että niistä tulee tuuhea kimppu. Varteen työnnetään panta, ja vihta on valmis.

Jo muutama verso hurmaa tuoksullaan

Saunaterapeutti Mervi Hongisto suosittelee sujauttamaan muutaman mustaherukan verson perinteisen koivuvihdan joukkoon, jos oman pihan mustaherukkapensasta ei raaski kesän edetessä täysin tyhjentää. Vihdan lisäksi mustaviinimarjan oksia voi lisätä esimerkiksi löylyveteen.

”Mustaherukka tuoksuu mielettömältä ja palauttaa meidät lapsuuden hetkiin. Mustaherukasta voi tehdä erilaisia ulkoisesti käytettäviä vesiä, joilla voi huuhdella esimerkiksi hiukset”, Hongisto kertoo.

Tuoretta vastaa ei tarvitse pyöräyttää kiukaan kautta ennen iholle laittamista. Pelkkä kevyt kastelu riittää. Kuivaamista tai pakastamista mustaviinimarjavihta ei kestä.

”Tuore vihta käytetään vedessä, ja sillä voi alkaa vihtoa heti, kun iho on hieman lämmennyt ja saunan tuoksumaailmasta nautiskeltu.”

Kokeile myös muita rohdoskasveja!

Hongiston mukaan kauniita kesäisiä vihtoja voi tehdä mustaherukan lisäksi esimerkiksi hauduttamista vaativasta nokkosesta, katajasta, lepästä, pihlajasta ja siankärsämöstä.

Maitohorsma tai myrkyllinen suopursu eivät sovellu vastaan, mutta niistä syntyy rentouttava jalkakylpy.

Lue myös: Kumpi on oikein: vihta vai vasta? Äänestä omaa suosikkiasi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustaviinimarjapensaan versot sopivat täydellisesti saunavihtaan – nappaa vinkit, joiden avulla teet suloiselta tuoksuvan vastan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.