Askartelu

Ompele ajaton adventtikalenteri-essu – katso ohjeet!

Ompele iloinen adventtikalenteri-essu joulunodotusta siivittämään. Essun taskuista löytyy joka päivä yllätys - runo, tehtävä tai pieni lahja. Jollei essu ole käytössä, se voi roikkua kalenterina tai säilytyspussikkona vaikka keittiön seinällä.

Ihana adventtikalenteri-essu on ajaton joulukalenteri, jonka voi kaivaa joka vuosi kaapista esille uudestaan. Ripusta adventtikalenteri-essu roikkumaan esimerkiksi seinälle, vaatehuoneeseen tai kaapin oveen!

essu

Malli ja toteutus: Hanna Tamminen

Tarvikkeet: 110 senttiä Marimekon Muija-kangasta, noin 50 senttiä Pikkujätski-kangasta, 30 cm valkoista puuvillakangasta, askartelukaupoissa myytävä numerosabloona, Serivärin valkoista peittävää kangasväriä ja väritöpötin. Ruudullista kaavapaperia, vinokaitaleita, ompelulankoja, nappi tai neppi.

Tee näin: Suurenna kaava oikeaan kokoon ja leikkaa adventtikalenteri-essu Muija-kankaasta. Kankaan sivuista leikkaa haluamasi levyiset alavarat takaosan pitkiin suoriin reunoihin. Ompele saumat ja alavarat, päärmää pääntie, kädentiet ja helma vinokaitaleella nurjalle.

Taskut: Leikkaa Pikkujätski-kankaasta 24 kuviota irti siten, että kuvion kaarevaan reunaa jää 1 sentti valkoista tai niin paljon kuin mahdollista. Sommittele palat essun päälle sopivaan järjestykseen ja päätä mitkä paloista ovat korkeampia, mitkä matalampia. Kuvan essun korkeimmat taskut ovat noin 15 cm ja matalimmat vähän alle 10 cm korkeita. Leikkaa valkoisesta kankaasta kullekin taskulle nurjan puolen pala ja aseta parit oikeat puolet vastakkain. Ompele yläreunat yhteen ja silitä saumanvarat samaan suuntaan värikästä kangasta vasten. Taita valkoinen kangas 5-10 millin päästä ommellusta saumasta värikästä kangasta vasten oikeat puolet vastakkain. Ompele joka tasku yläreunasta alkaen muutaman millin päästä kuvion reunaa myötäillen ympäri taskun, jätä toiseen sivuun neljän sentin aukko kääntämistä varten. Leikkaa saumanvarat sivuista puolen sentin ja kaarevasta osasta kolmen millin levyisiksi. Käännä taskut, avaa saumat kynsillä ja silitä aukon saumanvarat sisään. Töpötä sabluunan läpi numerot joka taskuun, anna kuivua ja silitä väri ohjeen mukaan kiinni. Asettele taskut paikoilleen yläkulmat toisiinsa kiinni ja neuloita tai harsi. Ompele koneella valkoisella langalla yksi taskurivi yhdellä kertaa.

essun kaava

Kolme vinkkiä essun ompeluun

1. Kankaiden kutistaminen kannattaa aina kun tehdään tilkkutöitä. Kastele kaikki kankaat, kuivata mahdollisimman suorina ja silitä, näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä ensimmäisen pesun jälkeen.

2. Jyrkästi kaarevien reunojen (kuten pääntie ja kädentiet) päärmääminen sujuu kauniimmin kavennetulla vinokaitaleella. Leikkaa 1⁄4 kaitaleesta pois ja ompele kaitaleen leikattu reuna oikealta puolelta kaarevaan reunaan. Käännä kaksinkertaisena kapeasti nurjalle.

3. Voit tehdä Adventtikalenteri-essun taskut myös tavallisten neliömallisten paikkataskujen tapaan eri värisistä tilkuista. Tee keskenään eri kokoisia taskuja ja sommittele ne hauskasti.

Lisää jouluisia käsityöideoita: Tee itse keittiöpyyhkeet Paina itse joulukankaat Kangastähdet tilkuista Koristele lautasliinat ja pannumyssy ristipistoilla

Kuva: Kristiina Kurronen

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ompele ajaton adventtikalenteri-essu – katso ohjeet!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.