Askartelu

Sirkku paikkaa ja parsii vaatteensa niin upeaksi, että korjauksesta tulee vaatteen kaunistus – opi ristikkopaikkaus hänen vinkeillään

Tamperelainen Sirkku Rämö kantaa paikatut vaatteensa ylpeydellä. Huoli ympäristöstä ja haasteet käsien motoriikan kanssa herättivät hänessä innon paikkaamiseen. Katso jutun lopusta, kuinka teet kauniin ristikkoparsinnan villasukkiin.

Sirkku Rämön Instagram-tili @resirkkulate on täynnä toinen toistaan inspiroivampia korjaustöitä. Taidokkaasti parsituissa neuleissa ja villasukissa on käytetty kauniisti yhteen sointuvia värejä. Pykäpistoparsinta ja ristikkoparsinta ovat Sirkun lempitekniikat.

”Erityisesti ristikkoparsinnassa on jotakin meditatiivista, koska se on niin yksinkertaista. Kun saa loimilangan tehtyä paikan pohjalle, jatko on vain rauhoittavaa edes takaisin pujottelua. Valmis parsimusjälki muodostuu nopeasti.”

Lue myös: Vaatteiden korjaus on tulevaisuuden taito, väittää käsityönopettaja – eikä korjaus ole edes niin vaikeaa kuin luulet

 paikkaaminen ja parsiminen
Sirkku Rämölle paikkaaminen ja parsiminen on arvovalinta. Hän kantaa näkyvästi paikattut vaatteet ylpeydellä.   © Vesa Thynell

Neuleiden paikkaaminen käy Sirkun mukaan melko sukkelasti. Hän ompelee myös jonkin verran käsin paikkoja Sashiko-tyyppisellä pistelyllä.

”Se on hidasta hommaa. Sashiko on oma taiteenlajinsa ja perinteiden mukaan on hyvin tarkkaa, kuinka se tehdään. Siksi kutsun omaa paikkaamistani Sashikon inspiroimaksi korjaamiseksi”, Sirkku tähdentää.

Sashiko-paikkaus kankaaseen. 
Sirkun tekemä Sashiko-tyylinen paikkaus kankaaseen.  © Sirkku Rämön IG

Vaatteiden korjaaminen on Sirkkun kokemuksen mukaan yleistynyt viime aikoina paljon. Näkyvät parsinnat saavat olla vaatteissa reilusti esillä. Sirkku on ilahtunut siitä, että erityisesti nuoret ihmiset korjaavat ja uudistavat vaatteitaan.

”Käsityötaitoja arvostetaan kokemukseni mukaan nykyisin enemmän. Isoäitini ikäluokassa kaikki osasivat tehdä käsitöitä ja korjauksia, mutta paikkaustaidot ovat sittemmin hävinneet. Onneksi viime aikoina paikkaaminen on alkanut uudelleen kiinnostaa ihmisiä. Vaatteiden korjaaminen on myös käsityön kulttuuriperinnön ylläpitämistä”, Sirkku toteaa.

Näkyvä paikkaaminen alkoi terapiaprojektina

Vestonomiksi vuosituhannen alussa valmistunut Sirkku on korjannut omia vaatteitaan jo pitkään.

”Isona myötävaikuttajana on toiminut se, että perehdyin opintojen aikana tekstiilien eettiseen puoleen. Sitä aiemmin en ollut tajunnut, kuinka paljon tekstiilit kuormittavat ympäristöä ja millaisia eettisiä haasteita niihin liittyy.”

Sittemmin Sirkku on kouluttautunut sosiaalialalle ja työskentelee tällä hetkellä nuorten mielenterveyden teemojen parissa. Vaatteiden huoltaminen on hänen arjessaan edelleen tärkeässä osassa. Sirkku pyrkii pitämään vaatteensa mahdollisimman kauan kierrossa, jotta tekstiilin aiheuttama kuorma ympäristölle pienenee.

”Käytän mielelläni pehmeitä villavaatteita, jotka eivät kutise ja mukautuvat hyvin ihoon. Villa on kuitenkin ympäristökuormaltaan aika haasteellinen materiaali. Koen vahvaa vastuuta siitä, että villaisia vaatteita täytyy paikata ja huoltaa.”

Sirkku alkoi laittaa korjaustöitään avoimesti nähtäville Instagramiin viitisen vuotta sitten. Sitä edelsi tapahtumasarja, jossa hänelle tuli haasteita käsiensä kanssa.

”Hienomotoriikka ei toiminutkaan samalla tavalla kuin aiemmin. Aloin pitämään päiväkirjaa siitä, mitä tein käsilläni. Siitä tuli tavallaan terapiaprojekti minulle itselleni. Huomasin, että käsillä tekeminen oli hauskaa motorisista haasteista huolimatta”, Sirkku muistelee.

Ennen hienomotorisia ongelmia Sirkun korjaustyöt olivat olleet pääasiassa huomaamattomia paikkauksia. Terapiaprojektin myötä korjauksista tuli näkyvämpiä, ja korjaamiseen tuli mukaan taiteellinen ja itseilmaisullinen näkökulma. Kauniisti parsituissa vaatteissa on herkulliset värit. 

”Valitsen värit paikkauksiin fiiliksen mukaan. Siitä tulee usein kaoottisen harmoninen lopputulos. Mukana on usein paljon sattumaa. Joskus paikkauksista muodostuu sellaisia, että en itse olisi osannut yhdistää juuri niitä värejä, mutta niistä tuleekin kivoja yhdistelmiä.”

Paikkaaminen ristikkoparsinnalla.
Sirkun paikoissa värit ovat tärkeässä roolissa.  © Sirkku Rämön IG

Lue myös: Tuliko pipoon reikä? Näin korjaat lempipipon kevyesti ja kivasti

Vaatteiden korjaaminen tekee hyvää ympäristölle ja mielelle

Sirkku haluaa elää niin, että ei kuormittaisi maapalloa kohtuuttoman paljon. Hänelle vaatteiden paikkaaminen on iso arvovalinta. Koska tekstiilien kulutus on nykyisin niin kestämättömällä pohjalla, Sirkku kokee tärkeäksi korjata vaatteensa ja käyttää niitä mahdollisimman pitkään.

Näkyvästi paikattujen vaatteiden kantaminen ylpeydellä on Sirkulle myös tapa normalisoida vaatteiden korjaamista.  Hän toivoisi, että paikkaaminen olisi jokaisen juttu.

”Paikatuissa vaatteissa kulkijasta ei toivottavasti enää välity mielikuvaa, että hänellä ei ole varaa ostaa uusia vaatteita tai että se olisi jollain lailla noloa.”

Tavallisten sukkien paikkaaminen on Sirkulle yksi mieluisimmista korjaustöistä. Hän kävelee paljon, joten sukat kuluvat nopeasti. Sukkien parsiminen on hänelle merkityksellistä, vaikka se viekin paljon aikaa hyötyyn nähden.

”Omistan sukkia, joita on paikattu jo monta kerrosta. Lisään uutta paikkaa edellisen päälle. Tällainen korjaaminen alkaa ehkä olla jo enemmän taiteen kuin hyödyn puolella”, Sirkku nauraa.

”Sukkien pohjista tulee kivan näköisiä, kun ne kuluvat luonnollisesti ja alkaa muodostua jalanjälki sukanpohjaan. Kun tekee pienen paikan toisensa viereen, siitä tulee jollain lailla orgaaninen kokonaisuus. Se on vähän kuin sammalta.”

Sukkien paikkaus.
Sukkien paikkaus seurailee jalan muotoja. © Sirkku Rämön IG

Vaatteiden korjaaminen on Sirkulle myös tärkeä keino rentoutua. Hän vertaa sitä meditoimiseen tai värityskirjan värittämiseen.

”Voi vain istua ja keskittyä hetkeen. Se tekee mielellekin hyvää. Kun hoitaa vaatteita, hoitaa samalla mieltä.”

Lue myös: Irtopaikka neuleeseen antaa lempivaatteelle lisäaikaa: ota ohje talteen!

Miten paikkaamisessa pääsee alkuun?

Parsinta voi ensin näyttää hankalalta, mutta se on itse asiassa helppoa, kunhan pääsee alkuun. Netissä on hyviä, yksityiskohtaisia ohjevideoita. Myös lehdistä ja kirjoista voi saada vinkkejä parsimisen aloittamiseen. Sirkku kehottaa rohkeasti kokeilemaan. Aluksi voi kokeilla korjata sellaisen kohdan, joka jää piiloon. Esimerkiksi sukasta tai vaikkapa aluskerraston housujen lahkeesta on hyvä aloittaa. Sirkku muistuttaa, että paikan voi myös tarvittaessa purkaa, jos se menee pieleen.

”Villasukka on erityisen hyvä ensimmäiseksi parsintatyöksi. Siinä on isot silmukat, eikä materiaali ole ohutta”, Sirkku vinkkaa.

Paikkaaminen kannattaa tehdä jo siinä vaiheessa, kun huomaa vaatteessa heikentyneen kohdan. Kun reikä on jo päässyt syntymään, paikkaaminen on aina hiukan hankalampaa. Kun valitsee lankaa korjaustyöhön, kannattaa huomioida vaatteen käyttötarkoitus ja paikattava kohta. Sukkiin ja sormikkaisiin sekä kulutukselle alttiisiin kohtiin kannattaa valita lanka, jossa on mukana keinokuitua. Silloin parsittu kohta kestää paremmin.

”Villaisiin alusvaatteisiin käytän itse sellaista lankaa, jossa tuntuma iholle on mahdollisimman mukava. Esimerkiksi merinovillavaatteisiin käytän 100%-villalankaa tai silkkivillalankaa.”

Sirkku korostaa, että korjaamisessa kannattaa olla itselleen armollinen. Paikkauspino voi kasvaa välillä suureksi, sillä aina arjessa ei ole aikaa korjaamiselle.

”Vaatteiden paikkaaminen on tärkeää, koska siten voi pidentää niiden käyttöikää, mutta joskus on ihan ok ostaa uutta. Kun sen tekee harkiten ja maltilla, ei siitä pidä liikaa soimata itseään.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sirkku paikkaa ja parsii vaatteensa niin upeaksi, että korjauksesta tulee vaatteen kaunistus – opi ristikkopaikkaus hänen vinkeillään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.