Askartelu

Koristele joulupaketit perunaleimasimella - näin neuvottiin jo vuonna 1947

Vuonna 1947 Kotilieden joulunumerossa annettiin vinkkejä, miten erilaisilla perunaan kaiverretuilla kuvioilla pystyi koristella joulupakettien papereita. Nämä vinkit pätevät yhä vuosikymmenien jälkeenkin!

Tee perunasta leimasin vuoden 1947 tapaan!

”Jokaisessa maalaiskaupassa ei ole joulupaperia saatavana eikä sitä kannata aina ruveta ostelemaankaan. Perheen nuorimmat voivat kuitenkin itse aivan hyvin sellaista paperia valmistaa,” sanotaan Kotilieden joulunumerossa vuonna 1947 ja neuvotaan lahjapaperin koristeluun.

Perunaan voi kovertaa erilaisia malleja.
”Oheiset kuviot osoittavat havainnollisesti, miten kuvat on perunaan leikattava, jotta saataisiin värillinen kuvio tai värilliseen taustaan valkea kuvio.”
Kuusi perunaleimaisen kuviona

Kaiverra raakaan perunaan kuvio ja värjää se vesivärillä

”Raakaan perunaan on vain kaiverrettava halutun muotoinen kuvio siten, että se jää koholle. Siihen sivellään vesiväriä ja kuvio sitten vain painetaan paperiin,” yksinkertainen neuvo kuului ja se toimii yhä vuosikymmenien jälkeenkin.

Tee perunasta leimasin – lumiukkoon väriä pihlajanmarjoista

”Lumiukko- ja pallot kaiverretaan ja tausta värjätään. Samoin lehti maalataan vihreäksi ja ruoti jää valkeaksi. Väliin voi vielä sirotella muutamia punaisia pihlajanmarjoja,” näppärä neuvo lehdessä kuuluu.

Lumiukko syntyy perunaleimasimeen helposti.

Ohjeet on julkaistu Kotiliedessä 24/1947.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koristele joulupaketit perunaleimasimella - näin neuvottiin jo vuonna 1947

Sinun täytyy kommentoidaksesi.