Askartelu

Solmi trikookuteesta näyttävä jakkaran päällinen – katso ohje!

Boheemin vallaton jakkaran päällinen syntyy trikookuteesta ja liukuesteverkosta. Kuteiden solmiminen on helppoa ja onnistuu lapseltakin. Kuteiden leikkaamisen jälkeen tämä pienikokoinen ryijytyö kulkee kätevästi myös mukana matkoilla.

Jakkaran päällinen valmistuu valmiista trikookuteesta tai voit leikellä kuteiksi vaikka vanhat T-paidat. Esimerkiksi lapsen pieneksi käyneistä vaatteista tulee hauska ”muisto”päällinen jakkaralle. Itse leikatusta kuteesta tehty jakkaran päällinen on yleisilmeeltään hieman erilainen kuin valmiista trikookuteesta tehty, sillä itse leikattu kude avautuu leveämmäksi. Katso jutun lopusta ohjeet, miten leikkaat trikookudetta T-paidasta.

Lue myös: Valoryijy valaisee pehmeästi – näin teet itse valoa hohtavan ryijyn

jakkaran päällinen trikookuteesta

Jakkaran päällisen voi solmia huolettomasti fiiliksen mukaan tai järjestelmällisesti eri värejä rytmitellen, kuten ohjeen versiossa.

Vinkki!

Jos kotoasi ei löydy jakkaraa, mutta haluat kokeilla tekniikkaa, voit tehdä ohjeen avulla myös tyynynpäällisen.

Jakkaran päällinen trikookuteesta valmistuu näillä tarvikkeilla

Jakkaran päällinen trikookuteesta: Ohje

1. Leikkaa ensin liukuesteverkko. Mittaa jakkaran istuinosan korkeus. Käännä jakkara ylösalaisin liukuesteverkon päälle, ja piirrä tussilla sen rajat liukuesteverkkoon. Tämä alue on ryijyn solmimisalue.

2. Irti leikattavan verkon tulee olla hieman istuinosaa suurempi, jotta verkko ulottuu istuinosan reunoille ja kääntyy sen alle. Lisää siis verkkoon joka puolelle leikkuuvaroja istuinosan korkeuden verran plus 2 cm. Varmista ennen leikkaamista, kuinka kaukana jakkaran jalat ovat istuinosan reunasta. Istuinosan alle menevä osuus ei voi olla tuota mittaa leveämpi. Leikkaa pala irti.

3. Leikkaa kuteet 20 cm pätkiksi.

jakkaran päällinen trikookuteesta
Pujota ja solmi kuteet ryijysolmuilla jokaiseen ruutuun. Pujota kude kaksinkertaisena ruutuviivan alta.
jakkaran päällinen trikookuteesta
Pujota sitten kuteen hännät lenkistä läpi ja kiristä napakaksi. Varo kiskomasta liikaa, jotta pohja ei repeydy.

4. Aloita solmiminen. Solmi kuteet piirtämällesi alueelle eli jakkaran istuinosaan, jolloin reunat jäävät vapaaksi kuteista. Solmi kuteet kiinni verkkoon jokaiseen ruutuun ryijysolmuilla. Solmi vuorotellen jokaisella värillä. Käännä kuteet aine itsestäsi poispäin eli ylöspäin, jotta sinulla on tilaa solmeilla seuraava kerros.

5. Varmista, että seuraavalla kerroksella samat värit tulevat kohdakkain, jos haluat, että värit toistuvat tasaisen säännöllisesti.

6. Jatka solmimista niin pitkään, että pyöreä alue on täynnä. Sovita päällistä jakkarasi päälle, ja varmista, että reunat ovat sopivan levyiset. Leikkaa reunoja tarvittaessa pienemmäksi.

jakkaran päällinen trikookuteesta
Virkkaa reunaan kude piilosilmukoilla: nosta lanka koukulle ja vedä ruudukon ja yhden silmukan läpi. Työnnä sitten koukku läpi seuraavasta ruudusta ja jatka samalla tapaa ympäri.

7. Viimeistele työ virkkaamalla reuna kuvan osoittamalla tavalla. Virkkaa sen verran napakasti, että reuna kääntyy kuppimaiseen muotoon. Reunavirkkauksella varmistat myös, ettei reuna pääse repeytymään.

jakkaran päällinen trikookuteesta

8. Jos haluat, että päällinen pysyy paikoillaan vieläkin napakammin, voit pujotella reunaan kuteesta erillisen kiristysnarun, jonka avulla kiristät päällisen paikoilleen.

9. Asettele päällinen jakkaran päälle ja tasoittele lopuksi tarvittaessa kuteiden päät, jos esimerkiksi reuna näyttää epätasaiselta.

Lue myös: Ryijy puolikanvarvuista on yllättävän helppo tehdä – katso ohje ja askartele melkein ikivihreä koriste

Trikookuteen leikkaaminen T-paidasta

Kudetta voi leikata helposti vanhoista trikoovaatteista. Jos leikkaat kudetta esimerkiksi  virkkaamista varten, kude kannattaa silloin leikata eri tavalla, koska on tärkeää saada aikaan mahdollisimman pitkiä yhtenäisiä pätkiä.

Tätä työtä varten kude kannattaa leikata suoraan pätkiksi. Mikäli paidan irtileikatussa yläosassa riittää korkeus, voit leikellä senkin kuteiksi, samoin hihat.

trikookuteen leikkaaminen T-paidasta
Leikkaa paidasta irti yläosa kainaloista ylöspäin ja helman käänne sekä sivusaumat. Jätä osat kaksinkerroin, ja leikkaa osat 20 cm korkuisiin osiin.
trikookuteen leikkaaminen T-paidasta
Leikkaa sitten 20 cm korkuiset, kaksinkertaiset palat noin 3 cm levyisiksi suikaleiksi.
trikookuteen leikkaaminen T-paidasta

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Solmi trikookuteesta näyttävä jakkaran päällinen – katso ohje!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.