Askartelu

Himmelin ei tarvitse olla perinteinen – katso ohje, jolla moderni himmeli onnistuu!

Ennen himmeli koristi tupaa joulusta juhannukseen, jolloin se poltettiin. Kierrätyshenkinen himmelimme on koristeltu entisaikojen malliin ja se toistaa meren ja punamullan sävyjä.

Moderni himmeli on koottu vanhasta lampunvarjostimesta jääneeseen metalliseen renkaaseen, jonka halkaisija on 20 cm. Himmeli koostuu 12 samanlaisesta peruskuviosta, jotka on ripustettu renkaaseen eri korkeuksille.

Moderni himmeli: Tekemiseen tarvitset

Tee kaunis himmeli jouluksi
Yhdellä perusmuodolla saa tehtyä moniulotteisen himmelin.

Aloita moderni himmeli näin

Liota olkia vedessä ainakin parikymmentä minuuttia ennen kuin alat leikata. Märkien olkien käsittely on huomattavasti helpompaa kuin kuivien, sillä märät oljet eivät halkea.

Leikkaa peruskuvioita varten 48 kpl 5,5 cm:n olkia (yläosa), 48 kpl 3 cm:n olkia (poikkikappaleet) ja 48 kpl 8 cm:n olkia (alaosa). Lisäksi leikkaa 23 kpl 3(?) cm olkia pystyrimpsuihin.

Kaunis himmeli jouluksi

Kokoa himmelin peruskuvio

Ota 85 cm pitkä lanka ja pujota se neulansilmään. Pujota lankaan yksi 5,5 cm olki, kaksi 8 cm olkea ja taas yksi 5,5 cm olki. Jätä aloituskohtaan noin 10 cm pää ja solmi langat umpisolmulla yhteen.

Tee samaan lankaan toinen samanlainen ”salmiakki” ja solmi lanka edellisen solmun kanssa yhteen. Pujota lanka yhtä 5,5 cm:n olkea pitkin keskelle, pujota lankaan 3 cm vaakakappale, kierrä lanka 2 kertaa seuraavan ”salmiakin” keskikohtaan, pujota seuraava vaakakappale ja jatka kuten edellä, kunnes peruskappale on nelisivuinen (alaosaa ei ole vielä solmittu yhteen, se tehdään osia yhdistettäessä).

Tee solmu, katkaise lanka 4 cm pitkäksi ja pujota 8 cm oljen sisään. Tee kaikki 12 peruskuviota valmiiksi.

Roikkuvia yhdistelmiä on kolmenlaisia: 3 kpl yhdestä ja 3 kpl kahdesta peruskuviosta tehtyjä sekä keskellä yksi kolmesta peruskuviosta koottu.

Peruskuvioiden väleissä on isot turkoosit helmet ja niiden ylä- ja alapuolelle on pujotettu 3 cm:n olkia, helmiä ja villakankaasta leikattuja sormenpäänkokoisia tilkkuja, katso halutessasi mallia kuvasta.

Viimeistele moderni himmeli näin

Kieputa lankaa kolme kertaa metallirenkaan halki, ripusta kolmiosainen yhdistelmä keskelle lankojen yhtymäkohtaan. Yksi- ja kaksiosaiset yhdistelmät tulevat vuorotellen renkaan kehälle tasavälein.

Lopuksi kieputa metallilangan avulla puolukanvarpuja tai riidenliekoa metallikehälle, tämän osan joudut vaihtamaan joka joulu. Ripusta moderni himmeli kotia koristamaan!

Suunnittelija: Hanna Tamminen

Ohje on julkaistu Kotiliesi 23/2016 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Himmelin ei tarvitse olla perinteinen – katso ohje, jolla moderni himmeli onnistuu!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.