Askartelu

Näin uudistat tekstiilit shiborivärjäyksellä – trendityyli syntyy helposti

Shiborivärjäys on helppoa ja palkitsevaa. Hienot kuviot syntyvät kangasta taittelemalla ja kastelemalla se värjäysliemeen. Ompele värjätyistä kankaista liina ja pyyhe.

Shiborivärjäys on japanilainen tekstiilien värjäystekniikka, jossa kangasta taitellaan, kierretään tai solmitaan kuvioiden luomiseksi.

Lue myös: Tee itse liukuvärjätty pöytäliina

Shibori-värjäystekniikka on tänä keväänä noussut suureen suosioon. Shiborivärjäystä on käytetty muun muassa Ikean kevät 2019 -tekstiilimallistossa, jossa on sinivalkoisia lakanoita ja tyynyjä. Myös monissa kevään ja kesän muotimallistossa on käsinvärjätyn näköisiä asuja.

Kankaan voi kastella väriliemeen kokonaan tai dipata vain sen reunoja.  Kun kankaan dippaa väriin, riittää, että kangasnipun puristaa kiinni puristimilla. Jos kankaan kastelee kokonaan väriin, on nipun molemmille puolelle painettava puupalat tiiviisti puristimille, ettei väri pääse leviämään koko kankaaseen.

Kaitaliinan ja keittiöpyyhkeen kankaat kuvioitiin kangasta taittelemalla. Molemmat kankaat taiteltiin ensin haitarille, jotka taiteltiin vielä neliön muotoon (pyyhe) ja kolmion muotoon (liina). Katso ohjeet kuvien alta!

 

shiborivärjäys
shiborivärjäys

  

Shiborivärjäys: Kaitaliina ja pyyhe

Tarvikkeet:

 1. Leikkaa kaitaliinaa varten pestystä pellavakankaasta 70 cm x 150 cm:n pala ja pyyhettä varten 50 x 70 cm:n pala lankasuoraan.
 2. Huolittele kappaleiden reunat siksakilla tai saumurilla.
 3. Taita kaitaliinakangas pitkittäin kuusikerroksiseksi haitariksi. Taittele haitarista vielä kolmioita koko kankaan pituudelta. Aseta kaksi askartelupuristinta vierekkäin keskelle kolmiota varret kolmion lyhyiden sivujen suuntaan.
  shiborivärjäys
  Taittele kangas haitarille ja silitä taitteet teräviksi.
  shiborivärjäys
  Taita kankaan toinen pää oikealle suorakulmaiseksi kolmioksi ja silitä taite teräväksi kankaan molemmilta puolilta.
  shiborivärjäys
  Taita nyt kolmio nurjalle ja silitä taite taas teräväksi kankaan molemmilta puolilta.
  shiborivärjäys
  Taittele koko kappale kolmion muotoon ja silitä taitteet napakasti.
  shiborivärjäys
  Kiinnitä nippu puristimilla.
 4. Taita pyyhe pitkittäin nelikerroksiseksi haitariksi ja haitari neliöiksi samaan tapaan, kuin liina taiteltiin kolmioiksi. Kiinnitä neliön molemmille puolille puupalikat puristimilla. shiborivärjäys
 5. Keitä 1,5 litraa vettä ja kaada vesi vatiin. Liuota ja sekoita veteen suola ja väriaine hyvin.
 6. Paina neliöpaketti kokonaan väriliemeen. ­Kasta kolmionipun pitkä sivu väriin ja liikuttele, kasta myös lyhyiden sivujen reunoja noin puoleen ­väliin. Liikuttele molempia värissä 10 minuuttia.
 7. Huuhtele kangaspaketit hyvin kylmän vesisuihkun alla ja irrota puristimet. Jatka huuhtelua, kunnes väriä ei juuri liukene.
 8. Laita pesukoneeseen 4 kpl väri­sieppareita ja pesuainetta normaaliin tapaan. Pese värjätyt kankaat 60 asteen pesussa.
 9. Anna kuivua ja silitä.
 10. Ompele kappaleiden reunoille kaksitaitteiset käänteet, pyyhkeeseen 1 cm ja kaitaliinaan 2,5 cm leveät käänteet. Halutessasi ompele pyyhkeeseen ripustuslenkki puuvillanauhasta.
shiborivärjäys

Suunnittelu ja toteutus: Hanna Tamminen

Ohje on julkaistu Maalla-lehdessä 4/2019.

Lue myös: Tee itse liukuvärjätty pöytäliina

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin uudistat tekstiilit shiborivärjäyksellä – trendityyli syntyy helposti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.