virkattu pöytäliina

Virkattu pöytäliina on veikeä ilmestys – ota ohje talteen!

Värikkäät tekstiilit luovat iloisen tunnelman pöytään. Katso ohje ja virkkaa ympyröistä veikeä liina.

Virkkaa hauska väreillä ja muodoilla leikittelevä pöytäliinaliina. Voit tehdä liinasta niin ison kuin haluat virkkaamalla siihen lisää spiraali- ja kukkaympyröitä. Paloista koottava virkattu pöytäliina on kiva kesäkäsityö.

Lue myös: Virkatut tabletit ovat kattauksen väripilkku – katso ohje!

Virkattu pöytäliina

Koko: 30 x 65 cm

Malli: Jonna Kirjavainen

Langan menekki: Neljää eri­väristä ­lankaa kutakin 50 g, tässä Novitan 7 veljestä (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g / n. 200 m). Lisäksi 50 g Koti­kulta Harmonia -lankaa harmaa, (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g / n. 200 m)

Virkkuukoukku: 3 ½

Ohje

Pieni pyöreä tilkku:

1. krs: Virkkaa lenkkiin 4 kjs:aa (= 1 p + 1 kjs), 11 p ja jokaisen p:n jälkeen 1 kjs. Sulje ps:lla aloitukseen.

2. krs: Vaihda väri. Virkkaa jokaiseen kjs-välikköön seuraavasti: 3 pp:tä ­siten, että jätät jokaisesta viimeisen silmukan vetämättä ja vedät kaikki 3 silmukkaa kerralla. Virkkaa vielä 3 kjs:aa ja siirry seuraavaan välikköön. Toista vielä 11 kertaa.

3. krs: Virkkaa seuraava kerros ks:ta: jokaisen pp-ryhmän päälle 1 ks, kjs-väli­köihin aina 3 ks:aa.

4. krs: Vaihda väri (sama kuin jokaisen tilkun uloimman kerroksen väri, ­tässä harmaa) ja virkkaa kerros ks:ta niin, ­että jokaiseen s:aan 1 ks.

Virkkaa haluamasi määrä tilkkuja, ­tässä 10 kpl.

Spiraalitilkku:

1.krs: Virkkaa lenkkiin ensin aloitusvärillä 2 ks, 2 puolip, 2 p. Älä ­päättele vaan jätä tavallista isompi silmukka, ­jotta työ ei purkaantuisi. Vaihda väriä ja virkkaa samaan lenkkiin jatkaen toisen värin päättymisestä 2 ks, 2 puolip, 2 p. ­Kiristä aloituslenkki tiukaksi.

2. krs: Jatka aloitusväristä ja virkkaa jokai­seen toisen värin silmukkaan 2 p samaan, yhteensä 12 p. Tee sama myös toisen värin kanssa eli jokaiseen seuraavaan aloitusvärin edellisen kerroksen silmukkaan 2 p, yhteensä 12 p.

3. krs: Jatka taas aloitusvärillä siten, että joka toiseen silmukkaan tulee 2 p ja joka toiseen 1 p, näin siihen saakka kunnes toisen värin silmukat on ­tehty loppuun. Sama toisella värillä, paitsi aloitusvärin silmukoihin joka kolmanteen 2 p kunnes silmukat loppuvat.

4. krs: Jatka aloitusvärillä siten, että ­joka neljänteen silmukkaan tulee 2 p. Periaatteessa tällä kaavalla voit jatkaa niin kauan kuin haluat, käytännössä ­itse virkkasin loput kerrokset edelleen lisäten joka neljänteen 2 s:aa. Tällä ­tavoin työ kasvoi kauniisti ilman kupruja.

Kun olet tyytyväinen spiraalin ­kokoon, tee näin:

Tarkastele spiraalia kokonaisuutena ja niin, että uloimman kerroksen värit kohtaavat suurin piirtein puoliväleissä. Jatka aina kumpaakin väriä hieman ”häivyttäen” eli pylvään jälkeen 2 puolip ja vielä 2 ks:aa, sitten yksi ps ja päättely.

Virkkaa krs ks:ta samalla värillä kuin pienten pyörylätilkkujen uloin kerros, jokaiseen s:aan 1 ks.

Asettele kukka- ja spiraalitilkut tasai­selle alustalle haluamaasi järjestykseen. Kiinnitä neulalla ja langalla muutamalla vedolla tilkut kiinni toisiinsa ja spiraalitilkkuihin. Voit vielä virkata ­koko/osan pöytäliinan ulkoreunaan ks:ta tai ps:ta eri värillä.

Virkattu pöytäliina

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 15/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Virkattu pöytäliina on veikeä ilmestys – ota ohje talteen!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X