Tuftattu taulu on iloinen sisustuksen koriste.

Tuftattu taulu yhdistää kauniisti kodin sisustuksen värimaailman – ota perusohje ja mallikuva talteen!

Tuftattu taulu on mukava aloittelijan tuftaustyö, joka syntyy nopeasti. Taulun talojen värisävyt kannattaa poimia oman kodin sisustussävyistä.

Tuftattu taulu tuo pehmeyttä sisustukseen. Se sopii yhtä hyvin lapsenhuoneeseen kuin aikuistenkin makuuhuoneeseen tai vaikkapa työtilaan koristeeksi.

Ota talteen myös tuftauksen perusohjeet ja pääset kehittelemään nopeasti myös omia tuftausmalleja.

Lue myös: Ota tuftaus-tekniikka haltuun – katso 7 vinkkiä, joiden avulla onnistut!

Ennen tuftaamisen aloittamista

Paksulla neulalla tuftatessa käytetään erikoiskankaita tai ohutta pellavaharsoa. Huolittele tuftauskankaan reunat kolmiaskel-siksakilla tai saumurilla. Pingota tuftattava kangas kehikkoon tai kirjontakehykseen.

Jos käytät kirjontakehystä, päällystä se kiertämällä kanttinauhaa molempien kehikkojen ympäri ja kiinnitä nauhan päät maalarinteipillä. Nauha estää kankaan liukumista irti tuftatessa.

Jäljennä vedenkestävällä tussilla kankaan oikealle puolelle tuftattava kuvio. Piirros ei näy valmiissa työssä. Jäljennä ensin kuvio tussilla paperille, teippaa paperi kankaan taustalle ja piirrä läpi. Kuvio erottuu hyvin valoa vasten.

Piirrä sitten kankaan nurjalle puolelle kaaviossa mainitut taustapuolelta tuftattavat kuviot. Taustapuolelta tuftattavat kuviot jäävät koholle kankaan etupuolelle.

Tuftaaminen Oxford punch needle -neulalla

LANGOITA NEULA: Pujota lanka neulan kärjessä olevasta uranpuoleisesta reiästä ja aseta se neulan koko pituudelta kulkevaan uraan. Langan tulee juosta vapaasti. Mikäli lanka on liian paksua neulaan nähden, lanka ei kulje urassa. Työskenneltäessä neulan langoitusura osoittaa kulkusuuntaan.

TUFTAAMINEN: Aseta neulan kärki kuvion ääriviivalle ja työnnä neula kankaan läpi niin pitkälle, että neulan puinen osa koskettaa kangasta. Vedä taustapuolella olevan langan pää nurjalle. Jätä lanka noin 5 cm:n pituiseksi. Nosta neula reiästä ja liu’uta neulan kärki kangasta pitkin ja siirry noin 8 mm kuviossa eteenpäin. Älä nosta neulaa liian korkealle kankaan pinnasta, jotta taustalenkki ei lyhene liikaa. Työnnä neula uudelleen kankaaseen ja jatka kunnes olet tuftannut kuvion ääriviivan.

Siirry neulalla ääriviivan sisäpuolelle hieman limittäin ja jatka tuftaamista täyttäen kuvio spiraalimaisesti. Aseta pistot hieman limittäin edelliseen riviin nähden. Ole varovainen, että et halkaise neulalla edellisiä pistoja.

Kun vaihdat lankaa tai siirryt toiseen kuvioon, jätä neula kankaaseen, vedä kevyesti taustapuolen neulasta tulevasta langasta ja katkaise lanka. Jätä langanpäät aina sille puolelle, johon kohokuvio tulee. Tuftaa ensin kuviot ja lopuksi pohjaväri. Sen voi tuftata suorin viivoin tai seuraten kuvioiden ääriviivoja.

KOHOKUVION TUFTAAMINEN: Käännä tuftauskehikko pystyasentoon ja tuftaa oikealla puolella koholla näkyvät kuviot taustapuolelta. Aloita läheltä jo tuftatun osan reunaa ja tuftaa kierros sen ympäri. Kierrä spiraalimaisesti kuviota ympäri täyttäen se kokonaan.

Lue myös: Kirjo näyttävä aforismityyny trendikkäällä tuftaus-tekniikalla – katso ohje!

Askartelua. Kuva: Otavamedia

Askartelua. Kuva: Otavamedia

Tuftattu taulu, tee näin:

Koko: Taulun mitat 25 x 25 cm ja kuvion mitat 22,5 x 22,5 cm

Tarvikkeet yhteen tauluun:

Monks Cloth -kankaalla päällystetty puinen taulupohja, koko 25 x 25 cm. Puisen kehyksen voi myös itse päällystää Monks Cloth -kankaalla.

Tuftausneula Oxford Punch Needle, koko 10 regular.

Vedenkestävä tussi ja sakset.

Villalankaa jokaista väriä 50 g. Lanka: Sandnes Tykk Ull: harmaa 1055, vaalea puuteri 3011, ruoste 3044, okra 2035, vaaleanruskea 2641, ruskea 2650, luonnonvalkoinen 1012. Paksu Pirkka-lanka kaksinkertaisena: tummanharmaa 501

Tuftattu taulu, mallikuva piirrettäväksi tuftauskehykseen.

Tuftattu taulu, mallikuva piirrettäväksi tuftauskehykseen.

Huom! Varo tuftatessa neulaamasta liian lähellä kehyksen reunaa, etteivät taustalenkit pullistaisi kangasta kehyksen vieressä. Seuraa kankaan lankoja noin 5 mm kehyksen sisäpuolelta.

Taulujen viimeistely: Tasoita kaikki taustapuolella olevat langan päät tuftattujen lenkkien mittaisiksi. Lenkkejä ei leikata auki. Höyrytä lopuksi kangas kehyksessä kostean liinan läpi.

Mallien suunnittelu ja ohjeet: Johanna Lumila

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/20.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tuftattu taulu yhdistää kauniisti kodin sisustuksen värimaailman – ota perusohje ja mallikuva talteen!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X