Käsityö

Kukkilintu applikoidaan tyynynpäälliseen - katso ohje!

Kukkilintu on saanut inspiraation karjalaisesta käsityöperinteestä. Se sopii koristamaan myös moderneja tyynynpäällisiä.

Kukkilintu symboloi karjalaisessa perinteessä rakkautta, valoa ja onnea. Applikoi karjalaisten kukkilintujen modernit serkut somistamaan tyynyjä.

Tyynyjen värikkäät kukkilinnut toteutettiin applikoimalla ja konekirjonnalla valkoiselle pellavakankaalle. Perinteisesti kukkilintuja on kirjottu käsin karjalaisiin käspaikkoihin.

Tilkuista applikoidut linnut sopivat tepastelemaan myös keittiöpyyhkeisiin ja verhojen helmoihin.

Lue myös: Paikkaus kirjomalla saa vaatteet kukkimaan: 4 x helppo kirjontapisto, jolla paikkaus onnistuu

Kukkilintu tyynynpäällisiin, tee näin:

Tarvikkeet: valkoista pellavakangasta haluamasi kokoisiin tyynyihin tarvittava määrä, yksi sivun pituinen vetoketju jokaiseen tyynyyn, värikkäitä puuvillatilkkuja, ompelulankoja, liimaharsoa, kaavapaperia

Työohjeet:

1. Leikkaa tyynynpäällisten kankaat, huolittele reunat ja silitä taitteiden kohdat, jotta voit sommitella lintujen paikat. 2. Jäljennä lintukuvio kaavapaperille niin monta kertaa kuin niitä on tulossa työhön ja sommittele linnut kankaalle.

Kukkilintu, kuvio applikoitia varten.
Kukkilintu, kuvio applikoitia varten.

3. Jäljennä lintukuvion pää, vartalo ja pyrstön tyvi kukin erikseen liimaharson paperipuolelle yhtä monta kertaa kuin teet lintuja. Leikkaa kuviot irti hiukan piirrosta isompina. Aseta liimaharson palat paperipuolet päällä tilkkujen nurjille puolille ja silitä liimaharsot kiinni tilkkuihin paperin puolelta. Leikkaa lopuksi piirrosten ääriviivojen mukaan. 4. Poista lintukappaleista liimaharson paperit ja aseta tilkut tyynykankaalle. Ensimmäisenä pää, jolloin kaulan alareuna jää vartalon alle. Silitä kappaleet kiinni. 5. Aseta kaavapaperille piirretty kokonainen lintu applikaation päälle. Tikkaa linnun jalat, siipi ja pyrstö piirroksen mukaan kaavapaperin päältä rennosti kuviota mukaillen. Revi lopuksi kaavapaperi irti, käytä tarvittaessa apuna pinsettejä. 6. Tikkaa applikaation reunasta rennosti useaan kertaan ompelukoneen suoralla ompeleella. 7. Ompele tyynyn sivut ja yhteen sivuun vetoketju.

Vinkki: Aseta ompelukoneen neula jäämään aina alas, kun pysähdyt. Työ ”lukittuu” oikealle kohdalle eikä ompelua jatkaessa tule harppausta.

Lue myös: Ompele ja kirjo pellavaiset Tilli-keittiöpyyhkeet ja -servetit

Värikäs kukkilintu sopii kauniisti valkoiseen pellavapäälliseen.
Värikäs kukkilintu sopii kauniisti valkoiseen pellavapäälliseen.

Mallin suunnittelu ja ohjeet: Hanna Tamminen

Lue myös: Kirjo kukkatyyny

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 08/2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkilintu applikoidaan tyynynpäälliseen - katso ohje!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.