Mummonneliö-makuupussi ja Nikita-pipo

Mummonneliö-makuupussi ja Nikita-pipoNeliönmuotoinen, turkiksella vuorattu lämmin neulepeitto muuntuu vetoketjulliseksi makuupussiksi. Valmista turkiksen ylijäämäpaloista suloinen ja lämmin päähine.

Mallit ja toteutus: Marianne Valola
Koko: Valmiin makuupussin koko on noin 80 x 40 cm jos yhden virkatun ruudun koko on 8 x 8 cm. Makuupussi sopii vauvalle noin 1-vuotiaaksi asti, sen jälkeen makuupussia voi käyttää edelleen peittona ja hoitoalustana.
Langanmenekki: Sandnes smart (100 % villaa, 50g = 100m) -lankaa 50 g vaaleaa turkoosia (7033), 150 g petroolia (6545), 300 g tummaa violettia (5229), 150 g viininpunaista (4065) ja 50 g kirkkaanpunaista (4109).
Virkkuukoukku: Nro 3 tai käsialan mukaan.
Muut tarvikkeet: 2 lampaantaljaa ja mustaa enstex-tyyppistä kangasta noin 90 x 90 cm:n palanen. 40 cm pitkiä viininpunaisia tai mustia alhaaltakin aukeavia muovivetoketjuja 2 kpl sekä 1 samanlainen, mutta 75 cm pitkä vetoketju. Vaihtoehto aidolle lampaantaljalle on keinokarvateddy, mutta se ei ole yhtä lämmin.

Raidoita ruudut näin: Tee 100 kappaletta 3 krs:n ruutuja, joissa on 4 eri väritystä. 1. ruutu: (38 kpl) tee 1. ja 3. krs violetilla ja 2. krs viininpunaisella. 2. ruutu: (22 kpl) tee 1. ja 3. krs violetilla ja 2. krs petroolilla. 3. ruutu: (22 kpl) tee 1. ja 3. krs viininpunaisella ja 2. krs kirkkaanpunaisella. 4. ruutu: (18 kpl) tee 1. ja 3. krs petroolilla ja 2. krs vaalealla turkoosilla.

Virkkaa ruudut näin: Kierrä 1. krs:n värinen lanka kaksinkertaiselle mutkalle sormen ympäri ja käytä tätä aloitusta neliön keskustana. 1.krs: virkkaa 3 kjs ja sitten 2 kp (= kaksoispylvästä) aloituslenkkiin, *tee 3 kjs ja aloituslenkkiin 4 kp*, toista *-* vielä 2 kertaa ja tee 3 kjs sekä aloituslenkkiin 1 kp. Sulje krs ps:lla krs:n alussa olevan 3 s:n ketjun yläreunaan. Jatka virkkaamista piirroksen mukaan.

Yhdistä ruudut näin: Päätä langanpäät ja ompele parsinneulalla neliöt yhteen 10×10 ruudukoksi. Neliöt voi sommitella tasaisesti oman mielensä mukaan. Virkkaa lopuksi koko peiton ympäri 1 krs kp:itä violetilla langalla. Höyrytä tai kostuta kevyesti valmis peitto ja oio ja venytä sitä kevyesti symmetriseen muotoonsa. Mittaa virkatun peittosi tarkka koko.

Tee makuupussin sisus näin: Valmista samankokoinen neliö lampaantaljoista. Taljat on ensin ”naulattava”: kostuta taljat nahkapuolelta kunnolla märiksi esim suihkepullolla. Oio ja venytä taljoja kevyesti. Naulaa sitten taljat johonkin isoon (puu-)levyyn karvapuoli alaspäin pienillä nauloilla. Lyö naulat ”puolipänniin”, eli ei pohjaan saakka, jotta saat vedettyä naulat myöhemmin irti. Sopiva naulojen väli on noin 5 cm, lyö naulat ihan taljan reunoihin.

Märät taljat saavat kuivua vuorokauden vaakatasossa kuivassa ja huoneenlämpöisessä tilassa. Irrota ja tarkista taljat, niissä saattaa olla luonnonmateriaalille ominaisia pieniä halkeamia tai repeämiä, jotka sinun pitää kiertää leikkuusuunnitelmaa tehdessäsi (merkkaa huonot kohdat kynällä nahkapuolelle).

Mittaa sitten taljoista palat, joista saat koottua virkatun peiton kokoisen neliön. Piirrä leikkuusuunnitelma nahkapuolelle. Voit leikata taljaa joko erityisellä turkisveitsellä, terävällä mattopuukolla tai tavallisilla saksilla. Saumanvaroja ei tarvita. Iso neliö ommellaan yhteen terävällä pienellä neulalla käsin, reunoista yhdistäen.

Valmista samankokoinen iso neliö myös mustasta enstexkankaasta (+ 1 cm:n saumanvarat).
Taita kangas kaksinkerroin ja merkitse taitteet. Ompele ompelukoneella 40 cm pitkät vetoketjut päätyihin (vetoketjujen alareunat taitekohtiin) ja 75 cm pitkä ketju pitkälle sivulle (jätä jalkopäähän 1-2 cm vetoketjutonta tilaa nurkkaan).

Ompele virkattu neliöpeitto ompelukoneella markiisin päälle niin, että se juuri ja juuri peittää markiisin. Huom! Markiisi ja virkattu neliö pitää ommella ihan vetoketjun ulkoreunaan. Ompele lopuksi taljoista tehty neliö sisäpuolelle käsin. Tämäkin ommellaan mahdollisimman reunaan, jotta karva ei pääsisi jumittamaan vetoketjun väliin.

Mummonneliö-makuupussi

Nikitapipo

Koko: Noin 1-vuotiaan koko
Langanmenekki: Sandnes mandarin petit (100 % puuvillaa, 50g =180m) -lankaa 50 g vaaleanpunaista (4502) ja Sandnes smart (100 % villaa, 50g =100m) -lankaa 50 g violettia (5229).
Sukkapuikot: Nro 3,5-4 tai käsialan mukaan.
Muut tarvikkeet: Makuupussista jäänyttä lampaantaljaa otsakappaleeksi ja korvallisiksi. Virkkuukoukku nro 3.
Sileä neule suljettuna neuleena: Neulo kaikki krs:t oikein.
Neuletiheys: Noin 20 s sileää neuletta = 10 cm.

Neulo näin: Luo mandarin petit -langalla sukkapuikoille löyhästi 88 s. Neulo suljettuna neuleena sileää neuletta ensin 8 cm. Neulo 1 krs nurin taitteeksi ja jatka sileää neuletta smart-langalla. Kun olet neulonut taitekerroksen jälkeen 13 cm, aloita kavennukset. *Neulo 6 o ja sitten 2 s o yhteen*, toista *-* koko krs:n ajan. Neulo näillä 77 s:lla 1 krs kavennuksitta. Neulo sitten *5 o, 2 o yhteen*, toista *-*. Toista kavennukset näin samoissa kohdin joka 2. krs, kavennusten väleistä jää aina 1 s pois. Kun työssä on jäljellä 33 s, tee kavennukset vielä 2 kertaa joka krs. Katkaise lanka, vedä s:iden läpi, kiristä ja päätä hyvin. Kiinnitä vaaleanpunainen neulottu osa päällisen nurjalle puolella harsimalla se helläkätisesti reunasta. Harsi myös lyhyillä mutta kiristämättömillä pistoilla siksakkia koko vuorin matkalle, jotta vuori ei jää ”pussittamaan”.

Viimeistely: Leikkaa makuupussista jääneiden taljojen jämäpaloista kaavojen mukaan 1 otsapala ja 2 korvallisia. Jos pystyt, sommittele karvansuunta ylöspäin. Ompele käsin kauttaaltaan otsapala kiinni pipoon. Ompele korvalliset vain alareunasta. Virkkaa solmimisnauhat (2 kpl) viininpunaisella smart-langalla. Virkkaa 50 ketjusilmukkaa ja palaa samaa rimssua pitkin kiinteillä silmukoilla.

Päätä langanpäät ja ompele nauhat korvallisten kärkiin. Huom! Solmimalla nauhat löyhästi tai tiukalle voit säädellä pipon syvyyttä lapsen pään koon mukaan. Jos pipo on alussa liian löyhä, voit pujottaa ohuen kumilangan reunaan niskan kohdalle korvallisten väliin jäävälle matkalle.
Lankatiedustelut: Tekstiiliteollisuus Oy, www.tekstiiliteollisuus.fi, p. (019) 529 2100.

Ohjetiedustelut: Irja Mäkinen, p. (03) 688 1283, ma-ke klo 10-14.

Avainsanat

Keskustelu

Mukavan näköinen makuupussi.Voi kun nuoret äidit huomaisivat tämän virkkaustyön!

Kommentoi juttua: Mummonneliö-makuupussi ja Nikita-pipo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X