Ekoilijan lampaantalja – katso ohje tuolin pehmusteelle sekä ruukunsuojalle

Nyt on aika sisustaa terassi kevääseen! Tee tuoleille taljamaiset pehmusteet ja virkkaa kasveille kauniit ruukunsuojukset.

Tuolin pehmuste

Ohje: Susanna Mertsalmi

Lankatiedustelut: Novita (05)744 3335 ma-pe 9–16.

Koko: 29×39 cm

Tarvikkeet: Novita Joki -lankaa luonnonvalkoista (010) tai kivikkoa (890) 250 g. Lisäksi säkkikangasta.

Virkkuukoukku: nro 4 tai käsialan mukaan.

Tee pehmuste näin:

Leikkaa istuimesi kokoinen pala säkkikankaasta + 2 cm saumavarat. Käännä saumanvarat nurjalle ja ompele kiinni ompelulangalla. Leikkaa n. 100 cm mittaisia lankoja ja taita ne kaksinkerroin niin, että päät jäävät eri pituisiksi n. 15 cm matkalta.

Pujota koukku kankaan läpi nurjalle ja takaisin oikealle puolelle ja ota langan taitteen kohdalta yksinkertainen lanka koukulle ja vedä se kankaan läpi.

Virkkaa sitten 2-kertaisella langalla ketjusilmukoita lanka loppuun asti ja vedä lopuksi langan pää silmukan läpi ja kiristä. Virkattu ketju ohenee näin kärkeä kohti.

Jos ketjun sivusta jää näkymään pidempi langanpää, leikkaa se pois. Tee samanlaisia ketjuja 1–1,5 cm etäisyydelle toisistaan. Vedä reunapäärmeiden kohdalla lanka molempien kankaiden läpi.

Pehmusteen viimeistely

Huovuta päällinen yhdessä kylpypyyhkeen kanssa 40 asteessa ja tarvittaessa toista käsittely. Käytä tavallista pesupulveria noin 1 dl.

Irrottele huovutuksen jälkeen toisiinsa takertuneet ketjut ja anna kuivua.

Näyttävä ruukunsuojus

Ohje: Susanna Mertsalmi

Koko: Korkeus 42 cm ja halkaisija20 cm

Tarvikkeet: Novita Eco Tube -lankaa kivi (043) 400 g. Lisäksi kovetukseen sementtiä, saumauslaastia tai lattiatasoitetta.

Virkkuukoukku: nro 8 tai käsialan mukaan.

Virkkauksesta: Korvaa aina krs:n 1. ks 1 kjs:lla ja 1. p 3 kjs:lla ja sulje krs:t ps:lla tämän ketjun yläreunaan.

Ruukunsuojuksen neuleohje

Tee ruukunsuojus näin:

Virkkaa 2 kjs aloitusketjuksi ja virkkaa 10 ks ensimmäiseen silmukkaan. Sulje kerros piilosilmukalla (ps). 2.krs: 3 kjs (=1. p), tee 1 p ketjun juureen ja virkkaa 2 p jokaiseen silmukkaan =20 p. Sulje kerros ps:lla. 3.krs: 3 kjs, *tee seuraavaan s:aan 2 p ja seuraavaan s:aan 1 p*, toista *-* vielä 8 kertaa ja tee 2 p viimeiseen silmukkaan. Sulje kerros ps:lla =30 p. 4.krs: 3 kjs, *tee seuraavaan s:aan 2 p ja virkkaa 2 p*, toista *-* vielä 8 kertaa ja tee 2 p seuraavaan silmukkaan, 1 p viimeiseen =40 p. Sulje kerros ps:lla. Jatka virkkaamista piirroksen mukaan.

1.krs: 1 kjs (=1. ks) ja tee sitten 1 ks jokaisen silmukan takareunaan. Sulje krs ps:lla. 2.krs: 3 kjs, virkkaa 3 p viimeistä langanvetoa vaille valmiiksi ja vielä yksi kp jonka viimeisellä läpivedolla lanka vedetään kaikkien silmukoiden läpi, tee *4 kjs ja virkkaa 1 kp + 3 p + 1 kp yhteen*, toista *-* vielä 6 kertaa, tee 4 kjs ja sulje kerros ps:lla 3:teen kjs:aan krs:n alusta. Työhön tuli 8 p-ryhmää.

Näyttävä ruukunsuojus

Ontelokudelangasta ja sementistä syntyy näyttävä ruukku.

3.krs: korvaa krs:n 1. ks 1 kjs:lla ja tee *1 ks, 3 kjs*, toista *-* ja sulje krs ps:lla. Työhön tuli 16 ketjua. 4.krs: tee 5 ks jokaiseen ketjuun. Sulje krs ps:lla. 5.krs: tee *1 ks, 2 kjs*, toista *-* ja sulje krs. 6.krs: tee 3 p jokaiseen ketjuun ja sulje krs. 7.krs: *tee 1 kp + 4 kjs + 1 kp yhteen s:aan, jätä 3 p väliin, tee 1 p, jätä 3 p väliin*, toista *-* ja sulje krs. 8.krs: tee 5 ks jokaiseen ketjuun, sulje krs. 9.krs: tee *1 ks, 4 kjs*, toista *-* ja sulje krs. 10.krs: virkkaa 5 ks jokaiseen ketjuun ja 1 ks jokaiseen ks:aan, sulje krs. 11.krs: *jätä 2 s väliin, tee seuraavaan s:aan 5 p, jätä 2 s väliin ja tee 1 ks*, toista *-* ja sulje krs. Katkaiseja päätä langanpäät.

Ruukunsuojuksen viimeistely

Vedä ruukku suunnilleen saman kokoisen ämpärin tai vastaavan päälle. Voit laittaa väliin muovipussin, jotta ruukku irtoaa paremmin.

Käsittele koko ruukku löysällä sementtilitkullaja anna kuivua. Irrota ruukku ja käsittele myös sisäpuoli. Voit halutessasi lisätä sementtiä myös ulkopuolelle.

Kun ruukku on kuivunut, käsittele kauttaaltaan laimealla erikeepperi/vesi seoksella (¼) tai praimerilla. Näin ruukun pinta ei rapise.

Ohje on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2017.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ekoilijan lampaantalja – katso ohje tuolin pehmusteelle sekä ruukunsuojalle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X