Kaikki haluavat nyt neuloa nämä 90-luvun kuviolapaset – kurkkaa Kotilieden klassikko-ohje ja laita puikot laulamaan!

Kotilieden vuonna 1994 julkaistut kuviolapaset ovat niittäneet suosiota somen käsityöryhmässä. Yleisön pyynnöstä julkaisemme lapasten ohjeen nyt uudelleen.

Punavalkoiset kirjoneulelapaset herättivät suurta ihastusta ja kyselyitä Facebookin lapasryhmässä. Kun lapasmallin alkuperää selviteltiin, ne paljastuivat aikuisten kuviolapasiksi, joiden ohje on julkaistu Kotiliesi-lehdessä joulun aikaan vuonna 1994.

Lapaset oli neulottu valko-harmaana ja musta-valkoisina aikuisille. Lasten lapasissa oli erilainen kuvio ja niiden väritys oli puna-valkoinen ja sini-valkoinen. Alla ohjeet molempiin malleihin.

Lue myös: Kivat, kestävät ja kauniit! Helpot lapaset neulotaan paksuilla puikoilla tukevasta langasta – katso ohje ja opettele silmukoimaan

Kuviolapaset – näitä tarvikkeita tarvitset

  • Langat ja menekit: Novita Nalle-lankaa pääväriä valkoista, punaista tai mustaa 50–50–100–100 g ja kuvioväriä valkoista, sinistä tai harmaata 50 g.
  • Sukkapuikot: nro 2 ½ tai 3 käsialan mukaan.

Koko: lapset 4v–8v – aikuiset S/M–L

Mallineule ja tiheys

Mallineule: Sileä neule suljettuna: Neulo kaikki kerrokset oikein. Neulo kirjoneuleet piirrosten mukaan sileänä neuleena, lasten lapasissa piirrosten E ja D mukaan ja aikuisten lapasissa piirrosten A, B ja C mukaan. Joustinneule: *1o, 1n*, toista.

Tiheys: 29 s = 10 cm kirjoneuletta puikoilla nro 3.

Neulo kuviolapaset näin

Vasen lapanen:

Luo päävärillä 44–52–60–72 s sukkapuikoille nro 2 ½. Neulo 1 o, 1n joustinta 3 krs. Jatka sileää 14–14–20–20 krs. Neulo 1 krs nurin = taite ja 3 krs joustinneuletta. Vaihda sukkapuikot nro 3, neulo sileää 1 krs. Neulo nyt kirjoneuleraita piirroksen D–D–A–A mukaan. Neulo raidan jälkeen 1 krs pohjavärillä ja lisää sen aikana 2–2–6–4 s = 46–54–66–76 s. Jatka nyt kirjoneuletta piirroksen E–E–B–B mukaan. HUOM! Neulo eri koot nuolien mukaan, 4-vuotiaan koossa ja S/M-koossa jää osa silmukoista pois piirroksen alusta, lopusta ja keskeltä. 4-vuotiaan koko alkaa piirroksen 9. kerrokselta ja S/M-koko piirroksen 11. kerrokselta.

Aikuisen lapasten ruutupiirrokset A=varren kirjoneuleraita ja B=lapasten selkä- ja kämmenpuoli.

Aikuisen lapasten ruutupiirrokset A=varren kirjoneuleraita ja B=lapasten selkä- ja kämmenpuoli.

Lasten lapasten ruutupiirrokset D=varren kirjoneuleraita ja E=lapasten selkä- ja kämmenpuoli.

Piirrosten merkkien selitykset

Piirrosten merkkien selitykset.

Lapsen lapanen: 

Neulo 14–18 krs piirroksesta E. Neulo seuraavalla kerroksella 36–42 s, ota seuraavat 7–9 s langalle peukaloa varten ja luo langalla olevien silmukoiden tilalle 7–9 uutta silmukkaa, jatka normaalisti. Neulo piirros loppuun.

Aikuisen lapaset:

Kuljeta kännenpuolen yksivärisillä kerroksilla kuviolankaa mukana ja kierrä langat toisiinsa noin 5 s:n välein. Aloita kirjoneuleen 3.–7. kerroksilla peukalokiilan lisäykset seuraavasti: 1 krs: Neulo 58–65 s kirjoneuletta, lisää 1 s = nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo seur. 3 s kirjoneuletta = peukalokiilan 1 krs piirroksesta C, lisää 1 s kuten edellä, neulo krs loppuun. Neulo 1 krs ilman lisäyksiä, kiilan kohdalla neulot kirjoneuletta piirroksen C mukaan. 2 krs: Neulo 58–65 s kirjoneuletta, lisää 1 s, 5 s kirjoneuletta piirroksen C mukaan, lisää 1 s, neulo krs loppuun. Jatka tähän tapaan ja lisää joka 2. krs:lla peukalokiilassa edelliseen tapaan, kunnes kiilassa on 17–21s. Neulo 3 krs ilman lisäyksiä. Ota seuraamalla krs:lla kiilan 17–21s.langalle ja luo niiden tilalle 3 uutta s, neulo krs loppuun.

Aikuisten lapasten ruutupiirros C=peukalon kiila.

Aikuisten lapasten ruutupiirros C=peukalon kiila.

Kaikki koot:

Neulo kirjoneuletta piirroksen loppuun asti. Tee kärkikavennus piirroksen mukaan. HUOM! Tee kämmenpuolella samanlaiset kavennukset kuin selkäpuolella. Katkaise lanka ja pujota se loppusilmukoiden läpi, päättele.

Peukalo:

Ota s:t langalta puikolle, poimi aukon yläreunasta ja päistä yhteensä 9–11–7–7 uutta silmukkaa. Neulo 16–20–24–28 s:lla kirjoneuletta 11–15–18–22 krs. Kavenna seur. krs:lla 4 s tasavälein ja toista kavennuskerros vielä 3 kertaa. Katkaise lanka ja pujota loppusilmukoiden läpi, päättele.

Oikea lapanen:

Neulo vasemman peilikuvaksi.

Lapsen lapaset Kuva: Dow Press

Lapsen lapaset. Kuva: Dow Press

Aikuisen lapaset Kuva: Dow Press

Aikuisen lapaset. Kuva: Dow Press

Ohje on julkaistu Kotiliesi-lehdessä 21/1994.

Avainsanat

Keskustelu

Eihän tässä ole ohjetta lapsen lapaseen..?

Kiitos Eeva, että kerroit meille heti ohjeen puutteesta. Lasten lapasten ruutupiirros oli julkaisuvaiheessa pudonnut pois jutusta. Nyt se on lisätty juttuun. Terveisin Kotiliesi Käsityön toimitus

Miten ohjeet voi itse tulostaa tietokoneelta?

Toistaiseksi ohjeesta ei ole tulostettavaa PDF-liitettä. Siisteimmän version tulostukseen saa, kun kopio tekstin ja kuvat palasina (kopio ja liitä) esim. Wordin arkille. Tietokoneen näytöltä voi myös ottaa kuvakaappaustyökalulla kopion ja koostaa niistä ohjeen Wordiin.

Kommentoi juttua: Kaikki haluavat nyt neuloa nämä 90-luvun kuviolapaset – kurkkaa Kotilieden klassikko-ohje ja laita puikot laulamaan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X