Merenneidon pyrstö -peitto

Merenneidon pyrstö neuloen – ihana peitto on jokaisen teinitytön unelma!

Merenneidon pyrstö, johon voi pujahtaa lueskelemaan tai leffaa katsomaan. Trendikäs peitto on pakko saada! 

Merenneidon pyrstö -peittoon on ensin neulottu pyrstöosa tasona siten, että siinä on vuorotellen kuusi joustinneuleista ja viisi aina­oikeinneuleista silmukkaa. Itse peitossa on vinoja ruutuja sileällä pohjalla.

Lue myös: Neulo helposti! Neliapila-torkkupeitto on aloittelevan neulojan unelmaohje

Merenneidon pyrstö -peitto, tarvikkeet:

Lanka: Novita 7 Veljestä (75 villa, 25 polyamidi, 150 g =300 m, 18 s ja 26 krs = 10 cm, puikot nro 3,5-4)

Langanmenekki: Novita 7 Veljestä -lankaa vadelmanpunaista (530) 850 g

Puikot: pyörö- ja sukkapuikot Nro 5 tai käsialan mukaan

Koko: Peiton pituus n. 122 cm + pyrstö. Peitto sopii teinille/ nuorelle naiselle.

Muut tarvikkeet: Kilttineula 9 cm (napiton.fi)

Tiheys: 19 s ja 27 krs kohoneuletta =10 cm

Mallineuleet: Joustinneule: 1 o, 1 n. Ainaoikeinneule: neulo kaikki krs:t oikein. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein. Kohoneule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Toista 1.-8. krs:ia

Suunnittelija: Susanna Mertsalmi

Lankatiedustelut: Novita, p. (05) 744 3335, ma-pe klo 9-16 tai www.novita.fi.

Lue myös: Neulo torkkupeitto islantilaisella intarsialla

Merenneidon pyrstö -peittoon on ihana kietoutua.

Tee näin:

Aloita pyrstöstä. Luo 2-kertaisella langalla 6 s ja neulo tasona 2 krs joustinneuletta. Pyöräytä luonti- ja neulontalanka ristiin, jotta luontilanka sitoutuu neuleen reunaan ja neulo 2 krs joustinneuletta.

*Kiristä luontilankaa ja luo sillä 5 s. Käännä työ ja neulo 5 s:lla ainaoikeaa ja lopuilla s:illa joustinneuletta. Käännä työ ja neulo silmukat edellisten kerrosten mukaisesti. Pyöräytä luonti- ja neulontalanka ristiin ja neulo 2 krs mallineuleita. Kiristä luontilanka ja luo 6 s. Käännä työ.

Neulo 6 s joustinneuletta ja loput silmukat kuten edellä. Käännä työ ja neulo krs mallineuleita. Pyöräytä luonti- ja neulontalanka ristiin ja neulo 2 krs kuten edellä*, toista *-* vielä 2 kertaa. Jätä nämä 39 s apulangalle odottamaan.

Neulo toinen samanlainen kappale ja lisää vielä 5 s ja neulo niillä ainaoikeaa.

Yhdistä kappaleet neulomalla ensimmäisenä neulottu osuus matalampi pää edellä samalle puikolle =83 s. Jatka mallineuleita. Kun kappale on keskeltä 6 cm korkea, aloita kavennukset kaikilla ainaoikein -neuleosuuksilla. Tee kavennuksia joka 3. cm yhteensä 5 kertaa. Tee 4 kavennusta neulomalla 2 ainaoikein -neuleista silmukkaa oikein yhteen ja tee viimeinen kavennus neulomalla ainaoikein -neuleinen silmukka ja sitä seuraava silmukka oikein yhteen =48 s. Neulo vielä 2 cm joustinneuletta.

Lue myös: Neulo jumppapallon päällinen

Jaa seuraavalla krs:lla silmukat seuraavasti: Ota 2 sukkapuikkoa ja pidä puikkoja rinnakkain oikeassa kädessä, siirrä aina oikea silmukka etummaiselle ja nurja silmukka takimmaiselle puikolle (kerroksen vaihtumiskohta on näiden puikkojen välissä). Kun puikoilla on molemmilla 12 s, ota toiset 2 puikkoa ja jatka samaan tapaan.

Katkaise toinen kahdesta langasta ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena 3 krs ja lisää seuraavalla krs:lla 8 s seuraavasti: *Neulo 3 o ja ota langankierto puikolle, neulo 3 o*, toista *-* krs loppuun =56 s. Neulo seuraavalla krs:lla langankierrot kiertäen nurin. Neulo seuraavalla krs:lla *2 o, 1 n, 1 o, 1 n ja 2 o*, toista *-* krs loppuun. Neulo seuraavalla krs:lla *1 o, 1 n, 3 o, 1 n ja 1 o*, toista *-* krs loppuun. Neulo seuraavalla krs:lla *1 n, 5 o, 1 n ja ota langankierto puikolle*, toista *-* krs loppuun. Neulo seuraavalla krs:lla *7 o ja neulo langankierto nurin*, toista *-* krs loppuun =64 s. Neulo seuraavalla krs:lla *1 n, 5 o, 1 n, 1 o*, toista *-* krs loppuun.

Jatka kohoneuletta ruutupiirroksen mukaan, tee seuraavaksi siitä 2. krs. Tee piirroksesta 2.-8. krs:t ja toista jatkossa 1.-8. krs:ia. Kun olet neulonut kohoneuletta 4 cm, aloita lisäykset.

Merenneidon pyrstö, ruutupiirros ohjeeseen

Merenneidon pyrstö, ruutupiirros ohjeeseen

Eli lisää I ja III puikon alussa 1 s sekä II ja IV puikon lopussa 1 s. Toista tällaiset lisäykset joka 2. krs.

Kun silmukat eivät mahdu enää sukkapuikoille, vaihda työhön pyöröpuikko ja merkkaa kerroksen vaihtumiskohta sekä vastakkainen puoli. Kun työssä on 128 s, neulo kerroksen vaihtumiskohdalta 16 s ja luo neulomalla 32 s. Käännä työ ja jatka neulomista tasona. Neulo lisätyillä silmukoilla 1 krs nurjaa ja seuraavalla oikean puolen krs:lla neulo niillä kohoneuletta.

Jatka sivulisäyksiä kunnes työssä on 208 s. Lopeta sivulisäykset ja aloita lisäykset kappaleen reunoissa. Lisää molemmissa reunoissa 1 s joka 3. cm 10 kertaa =228 s. Neulo lisätyillä silmukoilla kohoneuletta edellisten kerrosten mukaisesti. Kun peiton pituus on noin 115 cm + pyrstö, neulo vielä joustinneuletta 7 cm. Päätä silmukat joustinta neuloen.

Viimeistely: Höyrytä valmis peitto ja kiinnitä yläreunat kilttineulalla.

Lue myös: Ohjeet: Neulo lapselle hauska nostalgiamyssy!

Merenneidon pyrstö on ihana merenneitofanin toivelahja.

Merenneidon pyrstö on ihana merenneitofanin toivelahja. Neulottuna se myös lämmittää.

Juttu on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 01/2017.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Merenneidon pyrstö neuloen – ihana peitto on jokaisen teinitytön unelma!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X