Neulonta

Neulo punainen Cousteau-pipo – ota klassikko-ohje talteen!

Cousteau-pipo on klassikko. Ihan ansaitusti. Neulo itsellesi tai rakkaillesi, pipo on helppo tehdä.

Katukuvassa vilisevät punaiset pipot piristävät mieltä. Monelle meistä punaiseen pipoon sisältyy nostalgisia muistoja Jacques-Yves Cousteaun seikkailuista televisiossa. Neulo nyt oma, superlämmin Cousteau-pipo 100-prosenttisesta villasta. Se hylkii vettä ja lämmittää niin maalla kuin merellä.

Lue myös: Millainen pipo on juuri nyt erityisen trendikäs? Yksi viime vuosien suosikeista saattaa olla jo ”last season”

Kiertäen neulotut oikeat silmukat tekevät joustinneuleesta napakkaa. Pipon reunan voi kääntää kerran tai kaksi kertaa, maun tai viiman purevuuden mukaan.

Ohjeen tiedot

Suunnittelija: Hanna Tamminen

Lanka: Pirkanmaan Kotityön Paksua Pirkkalankaa (100 % villaa, 100 g =170 m) 100 g kirsikanpunaista (226).

Pyöröpuikko: Nro 3,5 tai käsialan mukaan.

Tiheys: 28 s ja 28 krs venyttämätöntä joustinneuletta = 10 cm.

Joustinneule: 1 o kiertäen, 1 n.

Lankatiedustelut: Pirkanmaan Kotityö,  taitopirkanmaa (at) taitopirkanmaa.fi, puh. 03 225 1420

Ohjetiedustelut: Irja Mäkinen, puh. 03 688 1283, ma, ke ja pe, klo 10-12.

Neulo punainen Cousteau-pipo näin:

Luo 128 s ja aloita suljettuna neuleena joustinneule. Kun olet neulonut 11 cm, käännä työ käsissäsi niin, että äskeinen nurja puoli tulee oikeaksi. Jatka joustinneuletta niin, että olet kaikkiaan neulonut noin 31 cm.

Aseta sitten 4 silmukkamerkkiä nurjien silmukoiden kohdalle 31 s:n välein. Jatka joustinneuletta ja tee joka krs näiden nurjien silmukoiden molemmin puolin kavennus eli neulo ennen merkkiä 2 o yhteen, neulo merkitty s nurin ja tee ylivetokavennus (=nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli).

Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

cousteau-pipo

Ohje on julkaistu Kotilieden Jouluelämää -lehdessä 23/2016.

HUOMAATHAN, että ohjetta on korjattu: alkuperäisessä ohjeessa oli liian vähän kerroksia.

Juttua muokattu 19.10.2021 klo 14.50: Muokattu ohjeen ensimmäistä kappaletta selkeämpään muotoon.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulo punainen Cousteau-pipo – ota klassikko-ohje talteen!

Neuloja

Voisiko ohjeeseen lisätä kerrosmäärän lisäksi mitat sentteinä? Olisi paljon helpompaa mittailla pipon sopivaa kokoa.

Kotiliesi Toimitus

Hei
Ohjeesta löytyy kyseinen merkintä:
Tiheys: 28 s ja 28 krs venyttämätöntä joustinneuletta = 10 cm.

Ystävällisin terveisin
Kotilieden toimitus

Purkuun

Tein nallesta tuolla silmukkamäärällä 2 o 2 n resoria ja tuli kyllä valtavan iso.

Maia Koo

1o 1n on resorina napakampi, varsinkin kun oikeat neuloo kiertäen, ohjeen mukaan tulee ihan hyvä halkaisija aikuisen pipolle.

Maija maalta

Ohjeessa lukee, että ohjetta korjattu, koska kerroksia oli alunperin liian vähän. Mielestäni ei ole korjattu. Kun alku eli käännettävä osa on 33 kerrosta, niin ohjeessa sen jälkeen tehdään 20 krs ennen kavennuksia, niin silloinhan käännettävä osa menee jo kavennusten päälle. Tein ohjeen mukaan ja matala pipo tuli . Harmitti. Nyt kun katson kuvaa ja lasken siitä kerroksoa, niin tulee mieleeni, että ne 20 krs plus käänteen alle jäävät kerrokset yhteensä, olisi oikea kerrosmäärä eli 33 plus 20. Harmittaa nämä ohjevirheet, kun joutuu purkamaan eikä kokematon neuloja heti tajua virhettä. Pitäisikö ohje uudelleen korjata?

Irppa

Jos tsekkaat kuvat Cousteausta niin et kauheen montaa löydä missä pipo on oikeasti järkevästi päässä. Kandee googlaa myös ”helixing” joka on nyt vähänniinkö ”in.” 🙂 Jos tässä pipossa neuloo lisäkerroksia pidentämään taitosta tulee enemmän ”perinteinen” pipo eikä se enää olisi J Cousteau, vaan tavispipo punaisena eiks vaan? Mäpä huitasen ensviikonloppuna tällasen tän ohjeen mukaan ja palaan kuvien kans raportoimaan miten kävi, voihan se olla että oon väärässä! 🙂

Aloitteleva myös

Älä ihmeessä pura, sillä taitos (33 krs) taitetaan puoliksi eli n. 16krs jää taitoksesta näkyviin. Tulisiko siinä tapauksessa sopivan korkuinen?

Maia

Samaa mieltä ensimmäisen kommentoijan kanssa, toki pidän paksusta, lämpimästä resorista.

Lea Ruusukallio

Ymmärrän kyllä tuskan. Poikani teki innoissaan myös ohjeen mukaan ja matalahan siitä tuli. Ja sitten harmitti.
Senttimäärät olisivat paikallaan, koska kaikki eivät käytä samaa lankaa. Toki pähkäilevät sitten muutenkin silmukka määrien ym suhteen mutta anyway

Pipopuumi

Saa nähdä minkäkorkuinen tulee. Itse mietin kavennusta, että otetaanko oikeat yhteen takareunoista. Päädyin siihen että ei.

Tonttu

Mitä silmukkamerkillä tarkoitetaan ja miten se tehdään? Alussa pyydettiin niitä tekemään. Olen vähän tehnyt käsitöitä niin tähän tämä nyt pysähtyi heti alkuun.

tut

silmukkamerkki on esim hakaneula, lanka tai muu millä merkataan jokin kohta neuletyöstä,eli käytännössä se kiinnitetään silmukkaan. niillä voi merkata esim mistä kohtaa on aloittanut tekemään kavennukset jne. niitä myös myydään alan liikkeissä.

Tietämätön aloittelija

Onko tuolla käännökselle mikä merkitys onko sitä pakko tehdä?

Kati

Aivot lyövät aivan tyhjää miten minun pitäisi kääntää työ käsissäni niin että nurja puoli tulee oikeaksi ja niin että kauniit takakautta neulotut silmukat jatkuvat pipon päällypuolella?

Puuppa

Samaa tuumailen minäkin, toivottavasti joku antaa vinkin.

Keppi

Tuota ”resoria” ei ole siis missään nimessä tarkoitus taittaa ylös siitä työn käännöskohdasta, vaan puolesta välistä ”resoria”.

Työ käännetään pyöräyttämällä työ nurin päin ja jatkaa siitä ihan normaalisti. Silloin kun resorin taittaa yläreuna työn käännöskohtaan, on koko pipo niin sanotusti samaa silmukkamallia, kun resorista näkyy se puoli, mikä oli päälipuoli sitä neulottaessa ja yläosasta näkyy se puoli mikä oli päälipuoli sitä neulottaessa.
Mielestäni ohjeessa ei ole mitään epäselvää 😊

Epel

Missään nimessä ei ole 16 krs kokoinen taitos. Näkeehän sitä sokeammallakin silmällä laskea mallikuvan resorin kerrosmäärät. Eli ohje huono ja tekijöitä ei selkeästi kiinnosta asiaa selventää, kun vuositolkulla infotaan näin.

Turandot

”Työ käännetään pyöräyttämällä työ nurin päin ja jatkaa siitä ihan normaalisti.” Silloinhan aloitetaan neuloa takaisinpäin. Minulle jää siihen kääntökohtaan reikä. Valistakaa tyhmää miten sitä reikää ei tule.

Keppi

Niin ja itse käytin pyöröpuikon sijasta sukkapuikkoja, niin kavennusmerkkejä ei tarvittu. Kavennus aina puikon loppuun.

Hanna

Jatkoin kääntämisen jälkeen 30krs ja silti jäi melko matalaksi. Muuten ihan ok ohje.

Paljon neulova

Huono ohje. Ois varmaan kannattanu selittää miten käännetään, nyt on sitte nurja puoli resorina. Pilalle meni. Teen paljon erilaisia käsitöitä ja eka kerran Tämmönen ohje.

Turandot

Hei,
kuukausi sitten kysyin ohjetta tuohon reiän tulemiseen. Osaisiko joku harjaantuneempi neuloja kertoa vastauksen? Tekisin näitä pipoja joululahjoiksi, jos vain ymmärtäisin miten välttyisin siltä reiältä. Kiitos jo etukäteen neuvosta!

Turandot 27.10.2020

”Työ käännetään pyöräyttämällä työ nurin päin ja jatkaa siitä ihan normaalisti.” Silloinhan aloitetaan neuloa takaisinpäin. Minulle jää siihen kääntökohtaan reikä. Valistakaa tyhmää miten sitä reikää ei tule.

Knitter

Reiän voi neuloa umpeen nostamalla siinä kohdassa yhden ylimääräisen silmukan välistä ja neulomalla se yhteen seuraavan kanssa.

Apua

Hei, täällä taas yksi hukassa oleva tuon käännöksen kanssa! Eli kun käännän työn, nostanko yhden silmukan vapaalle puikolle jotta pystyn aloittamaan kutomisen oikein? Ja jääkö silloin juurikin tuo yllä mainittu reikä neuleeseen? Apua kiitos!

Pauliina

Moi! Mun mielestä tuo kääntäminen tapahtuu siten, että alussa kun kudot sitä niin se tuubi kertyy ns. sun syliin ja itse kutojaa kohti. Kun tulee kääntämisen aika eli nurja puoli tulee oikeaksi, tulee sun työntää se jo kudotun osuuden helmat sen kudotun tuubin läpi. Näin työ jatkuu kutojasta pois päin. Toivottavasti tämä selvensi asiaa tarvitseville!

Marja-Leenq

Kiitos kivasta ohjeesta. Olen kutonut jo pari pipoa tällä ohjeella. Ihan helppoa pyöröpuikoilla. Kavennuksia varten loppuvaiheessa vaihdoin neljälle puikolle. Reiän parsin kasaan muutamalla pistolla. Kiertäen neulottu joustinneule on tosi nättiä.

Ärsyyntynyt lukija

Kotilieden toimitus,
miksi ette vastaa näihin kysymyksiin? Jos ohje on virheellinen, poistakaa se.

Aloin tänään kutoa pipoa ja kymmenisen senttiä kudottuani aloin lukea kommentteja. Ovatko ohjeen mitat nyt oikein? Ainakaan ne eivät täsmää kuvan kanssa.

Jos kommenteissa kysytään senttimääriä, on typerää antaa tiheyteen liittyvät arvot. Neuvokaa ennemmin kutomaan 11,7 senttiä. Ilmeisesti siellä toimituksessa ei ole käsityöihmisiä.

Milla Kukkonen

Hei kaikki!
Pahoittelut, että vastauksessa on kestänyt. Ohjeen ensimmäistä kappaletta on nyt muokattu selkeämpään muotoon.
Yst. Milla / Kotiliesi

Pöhkö

Osaisiko joku laittaa linkin johonkin videoon missä tuo työn kääntäminen selitettäisiin? Ei vain ymmärrä ja olen yrittänyt kääntää sitä ja neuloa mutta mitään ei tapahdu. Ensimmäinen neuleprojektini…

Heltsu

Olisiko mahdollista saada valmiin pipon ympärysmittaa?

Leena haapanen

Olen tehnyt 8 kpl pipoja tällä mallilla, villalanka italialainen 5 nro puikoilla ja88 silmukoilla, kaikki ovat olleet tyytyväisiä.

Pirkko

Kudoin eli neuloin ensimmäisen ohjeen mukaan 10 pipoa. Lankana käytin Pirkka-, Seitsemän Veljestä ja Janne-lankaa. Kaikista tuli hyvät ja tykätty pipot.
Cousteau-pipon käänne on juuri se juju, että se on Jack Cousteau-pipo.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.