Neulo lämmin Cousteau-pipo

Cousteau-pipo on klassikko. Ihan ansaitusti. Neulo itsellesi tai rakkaillesi, pipo on helppo tehdä.

Katukuvassa vilisevät punaiset pipot piristävät mieltä. Monelle meistä punaiseen pipoon sisältyy nostalgisia muistoja Jacques-Yves Cousteaun seikkailuista televisiossa. Neulo nyt oma, superlämmin pipo 100-prosenttisesta villasta. Se hylkii vettä ja lämmittää niin maalla kuin merellä.

Kiertäen neulotut oikeat silmukat tekevät joustinneuleesta napakkaa. Pipon reunan voi kääntää kerran tai kaksi kertaa, maun tai viiman purevuuden mukaan.

Suunnittelija: Hanna Tamminen

Lanka: Pirkanmaan Kotityön Paksua Pirkkalankaa (100 % villaa, 100 g =170 m) 100 g kirsikanpunaista (226).

Pyöröpuikko: Nro 3,5 tai käsialan mukaan.

Tiheys: 28 s ja 28 krs venyttämätöntä joustinneuletta = 10 cm.

Joustinneule: 1 o kiertäen, 1 n.

Neulo punainen pipo näin

Luo 128 s ja aloita suljettuna neuleena joustinneule. Kun olet neulonut 33 krs, käännä työ käsissäsi niin, että äskeinen nurja puoli tulee oikeaksi. Jatka joustinneuletta 22 krs.

Aseta sitten 4 silmukkamerkkiä nurjien silmukoiden kohdalle 31 s:n välein. Jatka joustinneuletta ja tee joka krs näiden nurjien silmukoiden molemmin puolin kavennus eli neulo ennen merkkiä 2 o yhteen, neulo merkitty s nurin ja tee ylivetokavennus (=nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli).

Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Lankatiedustelut: Pirkanmaan Kotityö,  taitopirkanmaa (at) taitopirkanmaa.fi, puh. 03 225 1420

Ohjetiedustelut: Irja Mäkinen, puh. 03 688 1283, ma, ke ja pe, klo 10-12.

Ohje on julkaistu  Kotilieden Jouluelämää -lehdessä 23/16.
HUOMAA, ohjetta on korjattu: alkuperäisessä ohjeessa oli liian vähän kerroksia.

Avainsanat

Keskustelu

Voisiko ohjeeseen lisätä kerrosmäärän lisäksi mitat sentteinä? Olisi paljon helpompaa mittailla pipon sopivaa kokoa.

Hei
Ohjeesta löytyy kyseinen merkintä:
Tiheys: 28 s ja 28 krs venyttämätöntä joustinneuletta = 10 cm.

Ystävällisin terveisin
Kotilieden toimitus

Tein nallesta tuolla silmukkamäärällä 2 o 2 n resoria ja tuli kyllä valtavan iso.

1o 1n on resorina napakampi, varsinkin kun oikeat neuloo kiertäen, ohjeen mukaan tulee ihan hyvä halkaisija aikuisen pipolle.

Ohjeessa lukee, että ohjetta korjattu, koska kerroksia oli alunperin liian vähän. Mielestäni ei ole korjattu. Kun alku eli käännettävä osa on 33 kerrosta, niin ohjeessa sen jälkeen tehdään 20 krs ennen kavennuksia, niin silloinhan käännettävä osa menee jo kavennusten päälle. Tein ohjeen mukaan ja matala pipo tuli . Harmitti. Nyt kun katson kuvaa ja lasken siitä kerroksoa, niin tulee mieleeni, että ne 20 krs plus käänteen alle jäävät kerrokset yhteensä, olisi oikea kerrosmäärä eli 33 plus 20. Harmittaa nämä ohjevirheet, kun joutuu purkamaan eikä kokematon neuloja heti tajua virhettä. Pitäisikö ohje uudelleen korjata?

Jos tsekkaat kuvat Cousteausta niin et kauheen montaa löydä missä pipo on oikeasti järkevästi päässä. Kandee googlaa myös ”helixing” joka on nyt vähänniinkö ”in.” 🙂 Jos tässä pipossa neuloo lisäkerroksia pidentämään taitosta tulee enemmän ”perinteinen” pipo eikä se enää olisi J Cousteau, vaan tavispipo punaisena eiks vaan? Mäpä huitasen ensviikonloppuna tällasen tän ohjeen mukaan ja palaan kuvien kans raportoimaan miten kävi, voihan se olla että oon väärässä! 🙂

Älä ihmeessä pura, sillä taitos (33 krs) taitetaan puoliksi eli n. 16krs jää taitoksesta näkyviin. Tulisiko siinä tapauksessa sopivan korkuinen?

Samaa mieltä ensimmäisen kommentoijan kanssa, toki pidän paksusta, lämpimästä resorista.

Ymmärrän kyllä tuskan. Poikani teki innoissaan myös ohjeen mukaan ja matalahan siitä tuli. Ja sitten harmitti.
Senttimäärät olisivat paikallaan, koska kaikki eivät käytä samaa lankaa. Toki pähkäilevät sitten muutenkin silmukka määrien ym suhteen mutta anyway

Saa nähdä minkäkorkuinen tulee. Itse mietin kavennusta, että otetaanko oikeat yhteen takareunoista. Päädyin siihen että ei.

Mitä silmukkamerkillä tarkoitetaan ja miten se tehdään? Alussa pyydettiin niitä tekemään. Olen vähän tehnyt käsitöitä niin tähän tämä nyt pysähtyi heti alkuun.

silmukkamerkki on esim hakaneula, lanka tai muu millä merkataan jokin kohta neuletyöstä,eli käytännössä se kiinnitetään silmukkaan. niillä voi merkata esim mistä kohtaa on aloittanut tekemään kavennukset jne. niitä myös myydään alan liikkeissä.

Onko tuolla käännökselle mikä merkitys onko sitä pakko tehdä?

Aivot lyövät aivan tyhjää miten minun pitäisi kääntää työ käsissäni niin että nurja puoli tulee oikeaksi ja niin että kauniit takakautta neulotut silmukat jatkuvat pipon päällypuolella?

Tuota ”resoria” ei ole siis missään nimessä tarkoitus taittaa ylös siitä työn käännöskohdasta, vaan puolesta välistä ”resoria”.

Työ käännetään pyöräyttämällä työ nurin päin ja jatkaa siitä ihan normaalisti. Silloin kun resorin taittaa yläreuna työn käännöskohtaan, on koko pipo niin sanotusti samaa silmukkamallia, kun resorista näkyy se puoli, mikä oli päälipuoli sitä neulottaessa ja yläosasta näkyy se puoli mikä oli päälipuoli sitä neulottaessa.
Mielestäni ohjeessa ei ole mitään epäselvää 😊

Niin ja itse käytin pyöröpuikon sijasta sukkapuikkoja, niin kavennusmerkkejä ei tarvittu. Kavennus aina puikon loppuun.

Jatkoin kääntämisen jälkeen 30krs ja silti jäi melko matalaksi. Muuten ihan ok ohje.

Kommentoi juttua: Neulo lämmin Cousteau-pipo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X