Neulo neljän tuulen pipo ja lovikkalapaset – näissä ei palele!

Neljän tuulen lakkia mukaileva pipo ja klassiset lovikkalapaset ovat takuuvarmasti lämpimät.

Neljän tuulen pipo lämmittää ja on ilo silmälle. Pipon hiipat muotoillaan silmukoista kaventaen ja leventäen. Reunus koristellaan pitkin pistoin ja letitetyin hapsuin. Myssy ja lapaset neulotaan kaksinkertaisella langalla.

Lue myös: Lasten lapaset x 7 – katso ohjeet ja äänestä ihanimmat!

Neljän tuulen pipo ja lovikkalapaset: Ohjeen tiedot

Pipon koko: 6–7 v (ympärysmitta n. 52 cm) ja naisten (ympärysmitta n. 56 cm).

Lapasten koko: Ympärys 16–20 cm.

Lanka: Novita Natura (100 % villa, 50 g =100 m).

Puikot: Sukka- ja pyöröpuikot nro 8 tai käsialan mukaan.

Muut tarvikkeet: Virkkuukoukku nro 7.

Tiheys: 12 s sileää neuletta kaksinkertaisella langalla = 10 cm.

Mallineuleet: Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein. Joustinneule: 3 o, 1 n.

Langan menekkiNovita Natura -lankaa vaaleanharmaata (045): pipoon 150 g tai 200 g, lapasiin 100 tai 150 g. Kirjontaan tummanharmaata (098), luonnonvalkoista (010) ja
punaista (051) hieman.

Lapin lovikkalapasen koristelu

Neulo neljän tuulen pipo näin

Luo (ja neulo) kaksinkertaisella v.harmaalla langalla 60–64 s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo suljettuna neuleena 1 krs oikein ja sitten joustinneuletta 6–7 krs. Aloita sitten sileä neule. Kun olet neulonut sileää neuletta 14-16 krs, aloita lisäykset seuraavasti: Lisää jokaisen puikon molemmissa päissä reunimmaisen silmukan sisäpuolella 1 s. Toista sitten lisäykset joka 2. krs vielä 4–5 kertaa = 100–112 s. Kun sukkapuikot käyvät liian lyhyiksi, vaihda työhön pyöröpuikko. Tee vielä samoissa kohdissa lisäykset joka krs 6 kertaa = 148–160 s.

Kun kaikki lisäykset on tehty, laita merkkilanka jokaiseen lisäyskohtien välissä olevaan sileän neuleen keskimmäiseen silmukkaan (eli kun neuloit sukkapuikoilla, nämä s:t olivat jokaisen puikon keskellä), työhön tulee 4 merkkiä. Käännä työ niin, että nurja puoli tulee päällepäin. Ota puikon molemmista päistä reunimmaiset silmukat koukulle, ota lanka koukulle ja vedä silmukoiden läpi löyhästi (myös jo koukulla oleva silmukka), älä kiristä. Jatka vastaavasti merkkilankoihin asti. Katkaise lanka.

Siirrä pyöröpuikkoa eteenpäin niin, että puikon päät tulevat seuraavaan kärkeen (lisäyksien keskelle). Yhdistä loput kärjet samoin kuin ensimmäinen. Ompele keskelle jäänyt aukko umpeen ja päätä langat. Ompele pipon laelle nelinkertaisella punaisella langalla risti (sakara n. 7 cm) saumojen päälle. Tee pipon reunaan koristelu kuvan mukaan. Jätä alkuun ja loppuun n. 35 cm:n päät, joista tehdään lopuksi letitetyt nauhat. Pidä huoli, etteivät langat kiristä liikaa. Tällä pystyt säätämään pipon ympärysmittaa. Lisää vielä 2 n. 70 cm:n pätkää joka väristä letitettyihin nauhoihin. Tee langanpäistä 4 lettiä, joissa jokaisessa on 2 pätkää jokaista väriä.

Lovikkalapaset

Vasemman käden lapanen

Neulominen aloitetaan käänteestä, nurjalta puolelta. Luo (ja neulo) kaksinkertaisella v.harmaalla langalla 20–24 s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo suljettuna neuleena 1 krs oikein ja sitten joustinneuletta 6–7 krs. Neulo loput lapasesta sileää oikeaa neuletta. Kun olet neulonut 16–22 krs sileää, tee peukaloa varten aukko seuraavasti: Neulo II puikon ensimmäiset 4–5 s erivärisellä langalla. Siirrä neulomasi silmukat takaisin vasemman käden puikolle ja jatka sileää neuletta normaalisti.

Kun olet neulonut peukaloaukon jälkeen 16–18 krs, aloita kärkikavennukset eli tee I sekä III puikon alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Toista tällaiset kavennukset joka 2. krs, kunnes työssä on 8 s jäljellä. Katkaise lanka ja vedä se loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Oikean käden lapanen

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi ja tee peukaloa varten aukko III puikon loppuun.

Peukalo

Pura erivärinen lanka pois ja poimi samalla silmukat puikoille. Poimi lisäksi kummaltakin sivulta 2 s lisää niin, että työssä on yhteensä 12–14 s. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena n. 5–7 cm. Neulo sitten koko kerroksen ajan 2 s oikein yhteen. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Viimeistely

Höyrytä lapanen kevyesti (älä prässää) ja harjaa esim. juuriharjalla lapasen pintaa ”karvaiseksi” lapasen sisäpuolelta. Käännä varsi kaksinkerroin. Kirjaile käänteeseen kaksinkertaisella langalla kuvio kuvan ja piirroksen mukaan. Jätä pujotettavaa lankaa alkuun n. 15 cm roikkumaan, jotta siitä saa letitettyä palmikot. Lopeta kirjailu samaan kohtaan kuin aloitus.

HUOM: Natura-langasta neulotut lapaset ja neljän tuulen pipo on pestävä käsin, jotta ne eivät kutistu ja huopaudu. Ei konepesua!

neljän tuulen pipo ja lovikkalapaset

Lankatiedustelut: Novita, lankatiedustelut@novita.fi.

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö 8/18 -lehdessä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Neulo neljän tuulen pipo ja lovikkalapaset – näissä ei palele!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X