Virkkaus

Nyt on potkurissa potkua! Sini tuunasi potkukelkastaan superhienon menopelin – näin hän sen teki

Virkatut selkä- ja istuinosat tekivät oululaisen Sini Annusen potkurista somehitin. Ota talteen ohjeet, joilla tuunaat potkurista persoonallisen menopelin.

Ettei vain menisi tuolla kaupalla sekaisin. Se oli oululaisen Sini Annusen, 41, päällimmäinen ajatus, kun hän mietti, miten kauppareissuja varten hankittu potkukelkka kannattaisi tuunata oman näköiseksi.

Lopulta kulkupelistä tuli erittäin persoonallinen. Virkattuja kukkia, isoäidinneliöitä, vaaleanpunaista ja heijastinlankaa turvaksi. Kylkeen Sini kiinnitti tarraheijastimia. Istuintyynyn täytteeksi löytyi vaatomuovia, jotta kyydissä tarkenisi istuskella pidempäänkin.

Nopean googlauksen jälkeen Sini keksi, että potkuriin voisi virkata koristeet. Lankaakin löytyi omasta takaa. Kuva: Sini Annunen
Nopean googlauksen jälkeen Sini keksi, että potkuriin voisi virkata koristeet. Lankaakin löytyi omasta takaa. Kuva: Sini Annunen

Kun Sini jakoi projektinsa lopputuloksen Facebookin käsityöryhmään, se herätti runsaasti innostusta. Käsityöharrastajien keskuudessa Sinin menipeli haali nopeasti tuhansia tykkäyksiä ja kommentteja.

”Se lämmitti kyllä syvästi mieltä. Yksin kun täällä kotona värkkää, niin ihana palaute moninkertaistaa oman onnistumisen ilon”, Sini kertoo.

Aiemmin Sini ei ole kehdannut jakaa ryhmissä omia töitään. Potkureista ei kuitenkaan löytynyt kamalasti tuunausideoita googlettamalla, joten hän päätti jakaa idean myös muille harrastajille.

”Sekin tuntuu mahtavalta, jos tietää, että joku muukin innostuu ideasta ja alkaa väkertää itselleen jotain mukavaa.”

Sopivan ”överi” potkukelkka on koko perheen kulkupeli

Sini on pitkän linjan askartelija. Oli siis alusta asti selvää, että uuteen potkuriin pitäisi saada omannäköistä ilmettä. Aikoinaan tekstiilialan artesaaniksi opiskellut Sini nauttii kaikenlaisista käsitöistä, aina makramee-solmeilusta jalkakylpypommien tekoon.

Sini alkoi googlettaa ideoita ja keksi, että potkuriin voisi virkata koristeet. Lankoja löytyi jo omasta takaa, myös heijastinlankaa. Yhteensä projektiin kului aikaa kaksi päivää.

Annusten perheeseen hankittiin uusi potkuri kauppareissuja varten. Kuva: Sini Annunen
Annusten perheeseen hankittiin uusi potkuri kauppareissuja varten. Kuva: Sini Annunen

Selkänojan alkuneliö on virkattu Oma koppa -blogin ohjeella. Sen jälkeen Sini lisäksi kerroksia niin, että työ oli sopivan kokoinen kiinnitettäväksi potkurin selkänojaan.

Lue myös: Virkkauksen alkeet: aloitussilmukka, ketjusilmukka, kiinteä silmukka ja pylväs

Istuinosa on tehty isoäidinneliöillä – kolme pylvästä yhteen, jotta siitä tuli hiukan paksumpi. Tyynyosaan Sini leikkasi kankaan lakanasta ja täytti sen retkipatjan vaahtomuovipalalla.

”Olen tehnyt, kokeillut ja ihmetellyt. Välillä jouduin myös purkamaan, kun ei tullut hyvää.”

Potkurin kylkiin Sini kiinnitti tähden muotoiset heijastimet. Mielessä oli paljon muitakin ideoita koristeisiin, mutta jälkipolvi asetti äidilleen tiukat rajat.

”Olisin kiinnitellyt myös sydämenmuotoisia heijastimia. Nuorempi tyttö kuitenkin tokaisi, että en saa tehdä siitä ihan överiä tai muuten hän ei kehtaa kulkia sillä kylillä.”

Pyysimme Siniltä ohjeet potkurin tuunaamista varten – näillä ohjeilla tavallisesta potkurista tulee tyylikäs ratsu!

Tuunattu potkukelkka – näitä tarvikkeita tarvitset

Tee selkänoja ja istuinosa potkuriin näin

Heijastava koriste potkurin selkänojaan

Tee ensin Oma koppa -blogin virkattu kukkaneliö -ohjeella keskusta ja lisää heijastinlankaa haluamasiin kohtiin.

Seuraavat kerrokset ovat kiinni siitä, minkä kokoisen palan tarvitset potkuriisi. Sinin potkurissa kerroksia on lisätty seuraavasti:

1. reunakerroksella ylä- ja alareunaan kiinteitä silmukoita ja sivuille pylväitä.

2. reunakerroksella heijastinlangan kanssa ylä- ja alareunaan pylväitä, sivulle pitkiä pylväitä.

Tämän jälkeen pelkästään sivuille lisätään pitkiä pylväitä yksi kerros.

Viimeisessä reunakerroksessa on 2 ks. ketjusilmukkakaareen ja 1 kjs. väliin.

Huom. Reunakerroksissa on aina 2 ks. pylvästä tai pitkää pylvästä virkattu yhteen. Nämä on virkattu kjs. kaareen ja silmukkaryhmien väliin tulee 1 kjs.

Kun kappale on oikean kokoinen, kiinnitä se potkuriin pujottelemalla langalla joka toisesta kjs. kaaresta.

Istuinpäällinen

1. krs: luo 6 kjs ja yhdistä renkaaksi ps:llä.

2. krs: virkkaa aloituslenkin silmukoihin 3 p ja 2 kjs, toista ne 6 kertaa.

3. krs: virkkaa 3 p ja 2 kjs, toista jokaiseen ketjusilmukkakaareen pylväät ja väleihin aina 2 kjs.

4. krs: virkaa jokaiseen ketjusilmukkakaareen 3 p ja väliin 2 kjs kuten edellä. Joka kolmas ketjusilmukkakaari on kulma, jossa virkataan 3 p yhteen 5 kjs ja 3 p yhteen.

Jatka virkkaamalla kuten 4 krs niin monta kertaa, että neliö on sopivan kokoinen. Tee kulman lisäykset aina kohdassa, johon kulma on muodostunut neljännellä kerroksella.

Kun kappale on sopivan kokoinen, virkkaa viimeisellä kerroksella 1 ks kiinni pylväisiin, 1 puolipylväs + 1 pylväs + 1 puolipylväs ketjusilmukkakaareen. Näin syntyy yhtenäinen reuna.

Sini virkkasi istuinosaan isoäidinneliöitä. Kuva: Sini Annunen
Sini virkkasi istuinosaan isoäidinneliöitä. Kuva: Sini Annunen

Leikkaa lakanakankaasta hieman suurempi ”tyynyliina” ja tikkaa prässätty virkkaus siihen kiinni. Ompele tyynyliina valmiiksi ja kiinnitä samalla joka kulmaan noin 50 cm mittaiset ripustusnarut.

Leikkaa vaahtomuovisesta makuualustasta sopivan muotoinen pehmuste tyynyliinan sisään.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyt on potkurissa potkua! Sini tuunasi potkukelkastaan superhienon menopelin – näin hän sen teki

Kokemusta on

Onhan se kivan näköinen siihen asti, että tintit ja myyrät hakkaavat ja järsivät koristeet muusiksi. 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.