Muhkea torkkupeitto neulotaan ilman puikkoja kätevästi sormin! Nappaa ohje, opettele tekniikka ja ryhdy hommiin

Sormineulottu torkkupeitto on ihanan paksu ilmestys. Peitto neulotaan lenkkilangasta, jossa on kahta eri väriä. Ota helppo ohje talteen ja sormineulo kaunis täkki.

Sormineulottu peitto on hauska projekti. Anna Luomajärven suunnittelema muhkea kaksipuolinen peitto neulotaan sormin pörröisestä lenkkilangasta, jossa on sinisiä ja valkoisia lenkkejä. Niitä pujotellaan sormin toistensa läpi, ensin oikealta puolelta ja sitten nurjalta puolelta. Väriä vaihdetaan kuvion mukaan, jolloin ne vaihtavat paikkaa peiton puolelta toiselle.

Lue myös: Täysvillainen torkkupeitto valmistuu pala kerrallaan – virkkaa 88 neliötä ja yhdistele ne kauniiksi viltiksi

Sormineulottu peitto – näitä tarvikkeita tarvitset

Koko: 110×170 cm

 • Lanka ja menekki: Alize Puffy More (100 polyesteri, 150 g = 11,5 m). Vaalea beige/sinistä (6263) 1800 g.

Sormineulonta lenkitetyllä langalla tehdään näin

Puffy More -lanka muodostuu erivärisistä lenkkipareista. Lenkkejä pujotellaan toistensa läpi ruutupiirroksen mukaan, ensin vaakasuuntaan työn oikealta puolelta ja lopuksi pystysuuntaan nurjalta puolelta. Kun neulot oikeaa puolta, tarkista, että neulotun s:n vastapari jää työn nurjalle puolelle. Langasta neulottu työ on kaksinkertainen. Kuvion värit vaihtavat paikkaa työn oikealla ja nurjalla puolella. Voit suunnitella kuvion vapaasti itse tai seurata ohjeen piirrosta.

Sormineulottu peitto. Kuva: Katja Lösönen

Kuva: Katja Lösönen

Tee sormineulottu peitto näin

Valmistelut ja ohjeet päättelyyn työn keskellä:

 • Avaa langan ensimmäiset silmukkalenkit molemmista väreistä suoraksi, katkaisemalla niitä koossa pitävä sidelanka silmukoiden välistä. Tee näin aina kerän lopussa ja seuraavan kerän alussa. Se helpottaa lankojen yhdistämistä ja päättelyä.
 • Päätä ja jatka langat työn keskellä näin: Solmi samanväriset langanpäät toisiinsa ja jätä ne oikealle ja nurjalle muodostuvien silmukkakerrosten väliin.

Tee ensin aloitusketju:

 • Laita lanka vaakatasoon eteesi niin, että avattu pää on oikealla sekä langan siniset lenkit ylös- ja vaaleat alaspäin. Aloita langan avatusta päästä ja etene oikealta vasemmalle.
 • Neulo ensin siniset lenkit näin: Pujota 2. sininen lenkki 1. eli reunalenkin läpi, sitten 3. lenkki 2. läpi jne. Kun olet pujottanut 92 sinistä lenkkiä, jätä viimeinen avoin s odottamaan. Palaa sitten kerroksen alkuun, kiepauta vaaleat lenkit ylös ja pujota ne samoin.
 • Viimeksi neulottu vaalea silmukka jää työn vasempaan reunaan. Merkitse se esim. hakaneulalla ja jätä odottamaan. Aloitusketju on nyt valmis.

Aloita neulominen työn op:lta (= sinisen reunan puolelta) ja neulo ensin neljän krs:n sininen reunus:

 • 1.krs: jätä reunan avoin sininen s odottamaan (= 1. krs:n 1. silmukka), pujota kerältä tuleva 1. sininen lenkki aloitusketjun 2. sinisen s:n takareunan läpi. Pujota loput siniset lenkit samoin vasemmalta oikealle. Tarkista samalla, että jokaisen sinisen s:n vaalea vastapari jää työn taakse. Kerroksen lopussa työn op:lla on 92 sinistä silmukkaa ja nurjalla puolella vastaavasti 91 vaaleaa vapaata lenkkiä.
 • 2.krs: pujota langalta tulevat siniset lenkit yksitellen jokaisen sinisen s:n läpi oikealta vasemmalle.
 • 3.krs: pujota langalta tulevat siniset lenkit yksitellen jokaisen sinisen s:n läpi vasemmalta oikealle. Toista 2.-3. krs:t vielä kerran = 4 krs. Kaikki langan vaaleat lenkit ovat nyt työn nurjalla puolella.

Aloita tämän jälkeen kirjoneule ruutupiirroksen mukaan, mutta jatka molemmissa reunoissa 6 silmukalla sinistä reunusta:

 • HUOM: Seuraa myös ruutupiirrosta vuoroin vasemmalta oikealle ja oikealta vasemmalle.
 • 1.krs: neulo vasemmalta oikealle 6 s sinisellä, *1 s sinisellä, 3 s vaalealla, 2 s sinisellä, 2 s vaalealla*, toista *-* vielä 9 kertaa ja neulo lopuksi 6 s sinisellä = 92 s.
 • Jatka vastaavasti ruutupiirroksen mukaan ja toista 1.-8. krs:ia 12 kertaa. Neulo loppuun vielä 5 krs sinisellä.

Päätä sitten silmukat näin:

 • Pujota 2. silmukka 1. s:n läpi, 3. silmukka 2. läpi jne. Työn oikea puoli on nyt valmis ja viimeinen silmukan läpi pujotettu lenkki on vapaana työn reunassa. Merkitse se halutessasi.
 • Katkaise lanka 3. ja 4. lenkin välistä ja avaa neulomatta jääneet lenkit suoriksi kuten työn alussa.
 • Käännä työ ja neulo nurja puoli näin: Jätä oikean reuna merkitty vaalea s odottamaan (= 1. krs:n 1. silmukka), pujota 1. vapaana oleva vaalea lenkki aloitusketjun 2. vaalean s:n takareunan läpi. Pujota loput vaaleat s:t samoin oikealta vasemmalle. = 92 s.
 • Neulo sitten vapaana olevat lenkit näin: Ota oikeassa alareunassa oleva merkitty, vaalea s ja pujota sen yläpuolella oleva vaalea s sen läpi. *Ota seuraava yläpuolella oleva s ja pujota se edellisen s:n läpi*, toista *-* alareunasta yläreunaan ja tarkista samalla, että neulot koko ajan ensimmäistä silmukkariviä. Kun olet pujottanut yläreunan viimeisen lenkin, jätä se odottamaan päättelyä.
 • Siirry takaisin alareunaan ja pujottele 2. silmukkarivin lenkit samalla tavalla toistensa läpi. Jätä yläreunan viimeinen s taas odottamaan päättelyä. Neulo näin jokainen silmukkarivi alhaalta ylös ja etene oikealta vasemmalle yksi silmukkarivi kerrallaan. Silmukat ovat kuvion mukaisessa järjestyksessä, joten ruutupiirrosta ei tarvitse enää seurata. Peiton oikean ja nurjan puolen värit ovat päinvastaiset.
 • Päätä lopuksi yläreunan avoimet s:t kuten teit oikealla puolella. Pujota sitten katkaistu lanka viimeisen s:n läpi ja päätä langanpäät silmukkakerrosten väliin.
Sormineulottu peitto. Kuva: Katja Lösönen

Kuva: Katja Lösönen

Malli: Lankava, Anna Luomajärvi.

Lanka- ja ohjetiedustelut: Lankava Oy, p. (06) 4345 500, www.lankava.fi.

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 1/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Muhkea torkkupeitto neulotaan ilman puikkoja kätevästi sormin! Nappaa ohje, opettele tekniikka ja ryhdy hommiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X