Virkattu tabletti

Virkatut tabletit ovat kattauksen väripilkku – katso ohje!

Virkatuista paloista koottavat tabletit ovat kivoja kesäkäsitöitä.

Virka­tuissa tableteissa on oma paikka lasille ja kukkalenkki lautasliinaa tai aterimia varten. Virkatut tabletit sointuvat kivasti yhteen virkatun liinan kanssa, kun käytät niihin samoja värejä.

Lue myös: Makramee-tabletti somistaa kattauksen – katso ohje ja solmeile!

Virkatut tabletit

Tablettiin virkataan ­erikseen ympyrän muotoi­nen pala lasin aluseksi ja ­kukalla koristeltu lenkki lautasliinalle tai aterimille. Kääri ne tablettien sisään piknikille mennessä.

Virkatut tabletit

Koko: 25 x 46 cm

Malli: Jonna Kirjavainen

Langan menekki: Neljää eriväristä lankaa 50 g, tässä Novitan 7 ­veljestä (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g / n. 200 m). Lisäksi 50 g Kotikulta Harmonia -lankaa, harmaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g / n. 200 m)

Virkkuukoukku: 3 ½

Vinkki: aloita aina uusi kerros ­yhdellä ketjusilmukalla, näin reunasta tulee siistimpi eikä se kiristä.

Tabletti virkataan puoliympyrän muotoon. Sen keskelle tehdään raitoja puolipylväin ja reunoille verkkoruutuja pylväin ja ketju­silmukoin.

Tabletti virkataan puoliympyrän muotoon. Sen keskelle tehdään raitoja puolipylväin ja reunoille verkkoruutuja pylväin ja ketju­silmukoin.

Ohje

Puoliympyrän muotoinen pöytätabletti:

1. krs: Virkkaa lenkkiin 5 ks, kiristä aloitusnarusta niin, että s:t asettuvat puoli­ympyrän muotoon. Käännä työ.

2. krs: Virkkaa jokaiseen s:aan 2 ks. Käännä työ.

3. krs: Tästä eteen jatketaan puolipylväillä: Virkkaa joka toiseen s:aan 1 puolip, joka toiseen 2 puolip. Käännä työ ja vaihda väriä.

4. krs: Virkkaa joka kolmanteen 2 puolip, muihin 1 puolip.

5. krs ja loput kerrokset: Jatka ­samalla kaavalla niin, että seuraavalla krs:lla joka neljänteen 2 puolip. jne. ­Huomioi myös värinvaihdot oikeissa kohdissa (kts mallia kuvasta). Yhdellä värillä tehdään aina 2 krs:ta.

Kun olet virkannut haluamasi määrän puolipylväskerroksia (tässä ­yhteensä 13 krs:ta), vaihda pylväisiin ja aloita seuraavasti: reunasilmukkaan 4 kjs (= 1 p + 1 kjs), hyppää yli 1 s, siitä seuraavaan 1 p + 1 kjs, hyppää taas yli 1 s ja siitä seuraavaan 1 p + 1 kjs. ­Jatka tällä kaavalla paitsi edellisen krs:en lisäys­kohtiin samaan s:aan 1 p + 1 kjs + 1 p. Jokaisessa krs:ssa on aina 4 silmukkakohtaa, joihin tulee lisäykset (1 p + 1 kjs + 1 p).

Virkkaa jatkossa aina ed. krs:en kjs-välikköön 1 p + 1 kjs ja lisäyskohtiin ­kuten aiemmin (1 p + 1 kjs + 1 p).

Värejä vaihdetaan 5 krs:en välein (kts mallia kuvasta) ja lopuksi tulee ­vielä 3 krs:ta samalla värillä.

Kun tabletti on haluamasi kokoinen, virkkaa vielä samalla värillä ympy­rämuodon osalta ks:ta, jokaiseen s:aan 1 ks. Toista vielä uloin kerros sillä ­värillä, jota olet käyttänyt kaikkien töiden uloimpana värinä (tässä harmaa).

Vinkki: alareuna kannattaa jättää ns. viimeistelemättä, koska se näyttää siistimmältä näin (jos olet aloittanut joka krs:en kjs:lla).

Pieni pyöreä tilkku lasin aluseksi:

1. krs: Virkkaa lenkkiin 4 kjs:aa (= 1 p + 1 kjs), 11 p ja jokaisen p:n jälkeen 1 kjs. Sulje ps:lla aloitukseen.

2. krs: Vaihda väri. Virkkaa jokaiseen kjs-välikköön seuraavasti: 3 pp:tä ­siten, että jätät jokaisesta viimeisen silmukan vetämättä ja vedät kaikki 3 silmukkaa kerralla. Virkkaa vielä 3 kjs:aa ja siirry seuraavaan välikköön. Toista vielä 11 kertaa.

3. krs: Virkkaa seuraava kerros ks:ta: jokaisen pp-ryhmän päälle 1 ks, kjs-­väliköihin aina 3 ks:aa.

4. krs: Vaihda väri (sama kuin jokaisen tilkun uloimman kerroksen väri, ­tässä harmaa) ja virkkaa kerros ks:ta niin, ­että jokaiseen s:aan 1 ks.

Viimeistely: Kiinnitä lasinalustilkku tabletin oikeaan yläreunaan.

Lautasliinapidike (A):

Virkkaa 15 kjs. Jätä 1 kjs väliin, tee 13 ks, viimeiseen s:aan 2 ks ja sitten aloitusketjun toiseen reunaan 13 ks. Katkaise ja päätä lanka.

Kukka (B) lautasliinapidikkeeseen:

1. krs: Virkkaa lenkkiin 11 puolipylvästä. Sulje kerros ps:lla.

2. krs: Virkkaa *3 kjs:aa ( = 1 p ) ja ­samaan s:aan 4 p, virkkaa vielä 3 kjs:aa ja päätä kukan terälehti tekemällä ps vielä samaan s:aan.*

Hyppää yli seuraava silmukka ps:lla ja sitä seuraavaan toista *-*. Virkkaa yhteensä 5 terälehteä.

Viimeistely: Kiinnitä kukka kiinni lautasliinapidikkeeseen ja pidike kiinni tablettiin.

Virkatut tabletit

Virkattu pöytäliina ja tabletit.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 15/2021.

Keskustelu

Nykyään laulajien ei tarvitse osata oikeasti laulaa, eikä näköjään käsityöihmisten tehdä sievää jälkeä. Näyttävät siltä kuin lapsi olisi opetellut virkkaamaan ja äiti pelkästä miellyttämisen halusta olisi ne näytille laittanut.
Mutta jokainen tyylillään. 🙂

Kommentoi juttua: Virkatut tabletit ovat kattauksen väripilkku – katso ohje!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X