Neulonta

Grau, mitkä tassuttimet! Neulo ja huovuta hauskat tossut, joita koristaa villi pantterikuvio – ohjeellamme onnistut

Huovutetut tossut on helppo neuloa ja huovuttaa, vaikka kokemusta tossujen tekemisestä olisi vasta vähän. Nappaa ohje talteen ja ryhdy hommiin!

Huovutetut tossut ovat hauska projekti. Poikittain neulottujen tossujen pantterikuvioinen päällinen on sileää kirjoneuletta ja pohja sekä sivut ainaoikeaa. Suuosaan neulotaan napakka, kaksivärinen joustinneulereunus. Lopuksi tossut huovutetaan pesukoneessa ja kuivataan muotoonsa.

Lue myös: Neulo vauvalle ja taaperolle suloiset eläinaiheiset tossut – 4 hauskaa ohjetta

Näitä tarvikkeita tarvitset huovuotettuihin tossuihin

Koko: Tossun pituus ennen huovutusta n. 32 cm. Huovutuksen jälkeen n. 25 cm, joka vastaa kokoa 39/40.

Tiheys: Ennen huovutusta 16 s ja 20 krs sekä huovutuksen jälkeen 20 s ja 24 krs sileää neuletta = 10 cm.

Mallineuleet: Ainaoikein-neule: neulo kaikki krs:t oikein. Sileä neule: neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin. Tee kuviot kirjoneuleena ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. 2-värinen joustinneule suljettuna neuleena: *neulo pellavanvärisellä langalla 1 s oikein ja mustalla 1 s nurin*, toista *-*.

Tee huovutetut tossut näin

Aloita pohjan keskeltä

Luo pellavanvärisellä langalla 46 s ja neulo tasona ainaoikein-neuletta. Kun olet neulonut 17 krs, aloita krs:n alussa 23 s:lla sileänä kirjoneuleena kuviot ruutupiirroksen mukaan ja jatka lopuilla 23 s:lla ainaoikeaa pellavanvärisellä langalla. Kun olet neulonut kuvioita 6 krs, päätä ainaoikein-neuleiset s:t ja jatka kuvioneuletta. Kun olet neulonut kuvioita 20 krs, luo krs:n loppuun uudet 23 s. Neulo jatkossa jälleen krs:n alussa 23 s:lla kuvioita ja lopuilla 23 s:lla ainaoikein-neuletta. Kun olet tehnyt piirroksen valmiiksi (=26 krs), jatka kaikilla 46 s:lla ainaoikeaa 17 krs, päätä s:t. Tee toinen samanlainen kappale.

Viimeistely

Ompele molempien tossujen päätös- ja luontikerrokset yhteen (=pohjasauma) ja ompele keskitakasaumat. Harsi tossujen kärkeen lankaa ja kiristä sen avulla kärki suppuun. Poimi toisen tossun suusta pellavanvärisellä langalla 58 s ja neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 8 krs, päätä s:t pellavanvärisellä langalla. Päätä kaikki langat huolella ja viimeistele toinen tossu samoin. Huovuta tossut 40 asteisessa konepesussa, käytä tavallista kirjopesuainetta. Laita koneeseen myös muutama pyyhe tai tennispallo. Muotoile kappaleet kosteana oikeaan muotoon, aseta sisään esim. muovia ja anna kuivua.

huovutetut tossut

Lankatiedustelut: Prym Consumer Finland Oy, p. (09) 274 871.

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 8/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grau, mitkä tassuttimet! Neulo ja huovuta hauskat tossut, joita koristaa villi pantterikuvio – ohjeellamme onnistut

Jäin ilman tossuja

Langan menekki ja mallitilkun silmukka luvut taitaa olla väärin. Tossun noin koko olisi myös kiva tietää.

Tarja Tegelberg

Hups! Mallitilkun silmukkamäärät olivat menneet väärin päin ennen huovutusta ja sen jälkeen, nyt ne on vaihdettu ohjeeseen oikein päin. Tossujen koko on kengän koon mukaan noin 39. Langan menekki on valmistajan ilmoittama, sitä ei päästä valitettavasti tarkistamaan. Kiitos, kun kerroit meille ohjeen virheistä.

Turhaa työtä

Grau tosiaan. Tossut kokoa 39, mutta ei mahtuneet edes 35 jalkaan. Ei lähellekään vaikka kuinka venytti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.