Neulonta

Iines Aaltonen, 33, neuloi ensimmäisen piponsa pari vuotta sitten - nyt koko some neuloo Iineksen supersuosittuja ”muhkupipoja”

Iines Aaltonen tarttui puikkoihin ensimmäistä kertaa kouluvuosien jälkeen vuonna 2017. Se oli menoa. Nyt Iineksen suunnittelema muhkupipo näyttäisi olevan kaikkien puikoilla.

Iines Aaltonen ja hänen suunnittelemansa ”Cotton candy chunky beanie” -muhkupipo on nyt kaikkien puikoilla. Iso pörröinen pipo on ollut muodissa jo useamman vuoden ajan. Viime aikoina monet Instagramin vaikuttajat ovat innostuneet neulomaan oman ”chunkyn” eli muhkean piponsa.

Lue myös: Millainen pipo on juuri nyt erityisen trendikäs? Yksi viime vuosien suosikeista saattaa olla jo ”last season”

Yksi pipon neulomiseen hurahtanut on bloggaaja ja vaikuttaja Annika Ollila, joka hankki pipon ohjeen ja ensimmäiset langat vuodenvaihteessa ja on sittemmin neulonut viisi pipoa lilan, vaaleansinisen, keltaisen, beigen ja harmaan sävyissä. Nyt puikoilla on jo kuudes pipo, tällä kertaa vihreä. Kyse ei ole kaupallisesta yhteistyöstä.

”Innostuin neulomaan Iineksen muhkupipoja, sillä minulla on ollut jo vuosikaudet suorastaan intohimo muhkeisiin pipoihin ja ihastuin Iineksen pipomalliin. Ennen tätä neulomistaustani koostui käytännössä ala-asteen käsityötunneista, joten varsinaisesta kokemuksesta ei voi ehkä puhua. Suurista epäilyksistä huolimatta sain kuin sainkin katseenkestävän pipon aikaiseksi”, Annika kertoo.

Katso Annikan postaus alta:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Annika (@annikaollila) jakama julkaisu

Miten tällainen hittipipo syntyi? Haastattelimme pipon suunnittelijaa, markkinoinnin ammattilaista, Iines Aaltosta.

Lue myös: Pipo naiselle x 13 – ota ohjeet talteen ja äänestä kaunein!

Iines Aaltonen poikkesi mielijohteesta lankakaupassa – pian pipojen neulominen vei mukanaan

Iines Aaltonen lähti vuonna 2017 töistä lounastauolle, ja käveli Kampissa sijaitsevan Snurre-lankakaupan ohitse. Iines poikkesi sisään, ja sai ajatuksen kokeilla pitkästä aikaa neulomista. Viimeksi hän oli neulonut yläasteen käsityötunnilla. Iines päätti neuloa pipon, vaikka ei ollut koskaan sellaista aikasemmin tehnyt.

Kun puikot ja langat oli hankittu, pipoja syntyi jatkuvalla syötöllä. Ja ne olivat muhkeita alusta alkaen.

”Pipot ovat aina kuuluneet omaan tyyliini, ja siksi hypetänkin niitä. Ekat neulomani pipot olivat vielä näitä nykyisiä isompia, jopa ”super chunky.”

Iines seurasi alkuun valmiita neuleohjeita, mutta turhautui niiden vaikeaselkoisuudesta. Ohjeet olivat täynnä lyhenteitä ja erilaisia neulontatekniikoita, joita ei selitetty auki. Iines päätti kirjoittaa omia, helppolukuisia ohjeita blogiinsa.

Markkinoinnin asiantuntijana Iines kirjoitti ohjeet niin, että ne esiintyisivät Googlen hakutuloksissa mahdollisimman korkealla. Parin vuoden aikana Iineksen ohjeet saivatkin paljon kävijöitä Googlen hakujen kautta. Muhkupipot selvästi kiinnostivat ihmisiä.

Iines Aaltonen pitää neulomista ihanan rauhoittavana ja meditatiivisena puuhana.
Iines Aaltonen pitää neulomista ihanan rauhoittavana ja meditatiivisena puuhana.
Iines Aaltonen suunnitteli muhkupipon, joka nousi isoksi hitiksi, kun tunnetut vaikuttajat innostuivat neulomaan niitä.
Lilan värinen pipo on muhkupipoista kaikista suosituin.

Kysyntä räjähti vuodenvaihteessa

Kun Iines syksyllä 2018 päätti laittaa 20 uuden mallistonsa pipoa myyntiin, ne myytiin loppuun parissa tunnissa. Iines pohti, miten voisi kehittää konseptia, sillä pipojen neulominen myytäväksi oli liian työlästä ja aikaavievää.

Iineksen seuraajat ehdottivat, että Iines alkaisi myydä pipojen ohjeita. Idea kyti ja elokuussa 2020 Iines Aaltonen avasi oman verkkokaupan neuleohjeilleen. Kaupan menestys hieman epäilytti, sillä esimerkkejä vastaavista neuleohjeita myyvistä suomalaisista verkkokaupoista ei juuri ollut. Kun säät kylmenivät, ja piposesonki alkoi, suosio kuitenkin yllätti.

”Myynti lähti aika varovasti, mutta loka-marraskuussa oli tasaista kasvua. Joulukuussa huomasin, että kysyntä räjähti oikein kunnolla. Ja nyt tammikuun ja alkuvuoden aikana sitä on ollut vielä enemmän. On ollut kiva huomata, että vaikuttajat ovat antaneet minulle mainintoja, ihan omasta tahdostaan, ilman mitään kaupallisia yhteistöitä.”

Muhkupipon ohje maksaa 4 euroa, ja siihen sisältyy lankavinkit eri sävyissä, neuleohje ja linkkejä erilaisiin neuvokkivideoihin. Valmiita pipoja Iines neuloo myyntiin vain silloin tällöin.

Iineksen tarkoitus ei ole tehdä pipoista täysipäiväistä työtä. Hän arvioi käyttävänsä viikossa 15 tuntia Instagram-tilinsä ylläpitoon, ohjevideoiden tekemiseen ja seuraajien viestien vastailuun. Tämän lisäksi hän neuloo ja kehittää ohjeita. Päätyönään hän toimii Dagmarilla markkinoinnin konsulttina.

Iines Aaltosen pipo saa pehmeytensä ja pörhöisyytensä mohairin ja merinon sekoituksesta.
Mohairin ja merinon sekoitus tekee piposta pehmeän ja pörröisen.

Iines Aaltonen ja muhkupipon salaisuus: paksu lanka ja isot puikot

Iines Aaltonen suunnitteli mallistoonsa kaksi erilaista muhkupipoa: pörröisen version ja napakamman version. Pipojen muhkeuden salaisuus piilee paksussa langassa ja isoissa puikoissa. Napakamman pipon langat maksavat noin 6 euroa, kun pörröisemmän pipon lankoihin menee noin 25 euroa. Iines ei myy lankoja, vaan ne voi ostaa tai tilata lankakaupoista – jos ne eivät ole loppuunmyyty.

”Laventelin lilan värinen pipo on alusta alkaen ollut ylivoimaisesti suosituin. Ne langat loppuivat kaupoista ensimmäisenä. Keltainen ja aprikoosinvärinen ovat myös olleet suosittuja”, Iines Aaltonen kertoo.

Paksut puikot nopeuttavat neulontaa. Pipo syntyy kokemattomaltakin neulojalta sutjakasti parissa tai kolmessa illassa. Iines saa päivittäin useita viestejä, joissa ihmiset kertovat neulovansa ensimmäistä kertaa koulun käsityötuntien jälkeen, aivan kuin Iines itse reilut pari vuotta sitten.

”Ajatukseni on, että teen niin yksinkertaisia ohjeita, että kuka tahansa pystyy siihen. Siitä tulee hyvä mieli, että on saanut muitakin innostettua neulontaan. Käsin neulottua tuotetta osaa arvostaa enemmän kuin kaupasta ostettua.”

Mitä Iines voi seuraavaksi tarjota ”neuloosin” pauloissa oleville ihmisille? Isomman pipon ohjeen?

”Postasin vastikään yhden muhkean ”super-chunkyn” pipon kuvan parin vuoden takaa Instagramissa. Sitä on pidetty jo liian isona. Ehkä pipon koolla on kuitenkin rajansa”, Iines nauraa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Iines Aaltonen, 33, neuloi ensimmäisen piponsa pari vuotta sitten - nyt koko some neuloo Iineksen supersuosittuja ”muhkupipoja”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.