
Maritan upeat jämälankasukat ihastuttavat somessa – katso kuvat, jotka inspiroivat hyödyntämään viimeisetkin langanpätkät!
Marita Collania voi kutsua todelliseksi jämälankaguruksi. Pienistä lankakeristä syntyy upeita sukkia uniikeissa väreissä ja kuoseissa. Poimi Maritan vinkit jämälankasukkien tekoon.
Vitsikkäät sukat ovat niin herkullisen värisiä ja hienosti toteutettuja, että ne näyttävät tarkoin suunnitelluilta. Mutta oululainen Marita Collan loihtii sukkia ilman ohjeita tai piirustuksia. Materiaalina hän käyttää jämälankojaan.
”Selaan ideoita Pinterestissä ja muualla netistä, ja sitten toteutan. Yleensä teen omasta päästäni”, Marita kertoo.
Sen lisäksi, että Marita saa inspiraationsa sukkiin usein netistä, hän jakaa verkossa inspiraatiotaan myös muille. Marita on julkaissut kuvia sukistaan Kotilieden Käsityöryhmässä Facebookissa, jossa viehättävät jämälankasukat ovat herättäneet runsaasti ihastusta muissa käsitöiden ystävissä.
Maritalla on hyvä tuntuma neulontaan, vaikka hän on harrastanut sitä vasta vuodesta 2016. Silloin työkaveri opetti Maritaa neulomaan villasukkia, ja se oli menoa sitten. Nyt Marita neuloo yhden sukkaparin viikossa.
Jämälankasukkien lisäksi Marita neuloo myös yksivärisiä pitsisukkia. Niistä kertyy sopivasti vajaita lankakeriä, joita voi hyödyntää jämälankasukissa. Paljon neulovalla jämälankoja riittää.
”Eilen aloitin uuden neulontaprojektin ja keräilin aarrekoristani erilaisia lankoja. Mies vaan pyöritteli silmiään, kun lattia oli täynnä kaikenlaista kerää”, Marita naurahtaa.
Jämälankasukissa täytyy muistaa tietyt niksit
Marita aloittaa uuden jämälankaprojektin laittamalla langat värijärjestykseen lattialle. Kun värit tuntuvat sopivilta, hän pohtii kuosia ja mallia.
”Kun haluan nakata aivot narikkaan, teen raitasukat. Niihin saa upotettua kivasti jämälankoja, ja ne ovat helppo tehdä.”
Koska Marita neuloo vain villasukkia, ovat hänen jämälankansakin yleensä pääosin sukkalankoja, kuten Novitan 7 veljestä tai Oivaa. Samanpaksuisia lankoja voi yhdistellä huoletta samassa työssä, ja niihin sopivat samat 3,5 koon puikot.
Ennen neulomisen aloittamista Maritalla on tapana punnita vajaat lankakerät keittiövaa’alla ja jakaa ne kahteen pienempään kerään. Sitten hän neuloo sukkia vuorotellen niin, että ne etenevät suunnilleen samaa vauhtia.
”Tällä tavalla sukkapari tuntuu valmistuvan nopeammin. Ei tule tilannetta, jossa toinen sukka pitää vasta aloittaa, kun toinen on jo valmis. Siinä vaiheessa koko projekti alkaa jo yleensä kyllästyttää.”
Marita on oppinut kokeilemalla ja virheiden kautta
Marita on oppinut jämälankasukkien teon Youtube-videoiden avulla ja kokeilemalla. Aina kokeilut eivät ole menneet putkeen.
Aloitettuaan neulontaharrastuksen Marita ei osannut arvioida, montako silmukkaa korkeavartiset sukat vaatii työn alussa. Etenkin kirjoneulesukista tulee helposti liian kireät, jos silmukkamäärä on liian pieni. Sukat joustavat vähemmän, kun niissä on runsaasti langankiertoja.
Marita purkaa epäonnistuneet sukat. Liian kireillä tai muuten pieleen menneillä sukilla ei tee mitään.
”Kyllä se purkaminen aina kirpaisee, varsinkin jos on päässyt työssä pitkälle. Mutta jos virhe on jossain huomaamattomassa paikassa, kuten sukan pohjassa, en ala purkamaan. Paitsi jos sukat menevät lahjaksi, silloin olen tarkka.”
Nyt Maritan puikoilla ovat pääsiäiseen sopivat pupusukat, joihin hän sai inspiraation netistä löytyneestä kuvasta. Marita tihrusti kuvasta, montako silmukkaa pupuun tulee, ja sovelsi hiukan. Sukissa on valmiina jo varret, joissa on pupun pitkät harmaat korvat. Loput kuviosta on vielä suuri mysteeri.
”Haluaisin tehdä pupulle vielä valkoisen töpöhännän. Mutta saa nähdä, minkälainen pupu sieltä putkahtaa. Jos homma ei onnistu, sukat päätyvät purkuun.”
Katso lisää kuvia Maritan upeista sukista:
Jämälankasukkien neulominen on helppoa, mutta puuhassa on hyvä muistaa muutama kikka. Lue vinkit jämälankasukkien tekoon tämän jutun lopusta.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Maritan upeat jämälankasukat ihastuttavat somessa – katso kuvat, jotka inspiroivat hyödyntämään viimeisetkin langanpätkät!