Neulonta

Neulelyhenteet – näin tulkitset neuleohjeen merkintöjä

Neulelyhenteet saattavat vaikuttaa monimutkaisilta, jos niitä ei ole koskaan aiemmin tutkaillut tai viime kerrasta on vierähtänyt tovi. Tällä ohjeistuksella pääset neuleohjeiden lukemisessa pitkälle, sillä vaikeaa se ei ole.

Neulelyhenteet ovat ensimmäinen asia, joka on syytä ottaa haltuun, kun alkaa harrastaa neulontaa. Suomenkielisissä ohjeissa käytetään likimain samanlaisia lyhenteitä erilaisista silmukoista ja neuloksen puolista.

Kotiliesi.fi:ssä käytetyt neulelyhenteet

s = silmukka o = oikea silmukka n = nurja silmukka op = oikea puoli np = nurja puoli krs = kerros *…* = toista tähtien väliä lk = langankierto ylivetokavennus = nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 1 silmukka ja vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli

Neulelyhenteet hallussa? Ota nämäkin huomioon

1. Oikea koko takaa onnistumisen

Valitse koko vartalon ympäryksen mukaan. Vertaa ohjeen mittoja omiin mittoihisi. Voit myös ottaa mitat hyvin istuvasta vanhasta neuleesta. Huomioi tällöin mahdollisesti erilainen pöyheä tai sileä pinta, jolloin neuleen tulee olla suurempi tai pienempi.

2. Tarkista ruutupiirrokset

Voit neulomista helpottaaksesi värittää kuviot valmiiksi ennen neulomista. Jos ruutupiirros on mielestäsi liian pieni, voit kopiokoneella suurennuttaa sen mieleiseksesi.

Peilikuvan ruutupiirroksesta saat esim. asettamalla kopioidun kuvan ikkunaa vasten, nurja puoli itseesi päin ja piirtämällä sitten kuvan paperin läpi sen nurjalle puolelle.

3. Ota huomioon tiheys

Neulo aina ensin mallitilkku. Luo tilkkuun 25–30 silmukkaa ja neulo n. 10 cm mallineuletta, päätä silmukat. Venyttele tilkkua eri suuntiin, aseta nurja puoli ylöspäin alustalle, kiinnitä nuppineuloin, kostuta sumuttamalla ja anna kuivua. Mittaa tilkusta neuletiheys huolellisesti. Ota huomioon myös puolikkaat silmukat ja kerrokset.

Jos tilkussasi on 10 cm:n matkalla enemmän silmukoita ja kerroksia kuin malliohjeessa, vaihda työhön paksummat puikot ja päinvastoin. Tiheys vaihtelee samassakin puserossa erilaisia mallineuleita ja lankoja yhdistettäessä. Tämä on kuitenkin otettu huomioon jo ohjeissa.

4. Entäs langat?

Kun käytät jotain muuta kuin ohjeessa mainittua lankaa, ei neulepinnasta välttämättä tule samanlaista esimerkiksi lankojen erilaisen koostumuksen tai kierteisyyden takia. Vertaa silloin neuleohjeen ja langan vyötteen antamia tietoja tiheydestä ja langan metrimäärästä. Tiheyksien tulisi vastata toisiaan, jotta neuleesta tulisi samankokoinen toisella langalla neulottaessa. Vyötteessä ilmoitettu metrimäärä vaikuttaa langan menekkiin.

Lue myös: Lankataulukko – vertaa eri kehrääjien lankoja toisiinsa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulelyhenteet – näin tulkitset neuleohjeen merkintöjä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.