Neulonta

Neulo neljän tuulen lakki

Persoonallinen, neulottu versio neljän tuulen lakista sopii niin tytöille kuin pojillekin. Ohjeella voit neuloa lakin lapselle tai aikuiselle.

Suunnittelija: Sisko Sälpäkivi Koko: lapsi noin 6-7 v (nainen) Hatun ympärysmitta: noin 52(56) cm Langanmenekki lakkiin ja lapasiin yhteensä: Novita Huopanen Lampola -lankaa (026 Liinu) hattuun 150(200) g, lapasiin 100(150) g sekä koristeluun (077 Päkä), (010 valkoinen) ja (549 punainen), vähän jokaista. Sukkapuikot: Nro 8 ja pyöröpuikot (60 cm) nro 8. Virkkuukoukku: Nro 7 Sileä oikea neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein. Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *3 o, 1 n*, toista *-*. Tiheys: 12 s sileää neuletta 2-kertaisella langalla = 10 cm.

Luo 2-kertaisella Liinu-langalla 60(64) s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo suljettuna neuleena 1 krs oikein ja sitten joustinneuletta suljettuna neuleena 6(7) krs. Neulo loput hatusta sileää oikeaa neuletta. Kun olet neulonut sileää neuletta 14(16) krs, lisää jokaisen puikon alussa ja lopussa 1 s seuraavasti: neulo puikon alusta 1 s, lisää 1 s (= neulo silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein) ja kun puikolla on jäljellä 1 s, lisää 1 s ja neulo 1 s = 68(72) s. Toista lisäykset jokaisella puikolla joka 2. krs vielä 4(5) kertaa ja sitten joka kerros 6(6) kertaa = 148(160) s. Huom. Vaihda työhön pyöröpuikot, kun sukkapuikot käyvät liian lyhyiksi. Kun lisäykset ovat valmiit, jaa työ neljään osaan ja laita merkkilanka aina suoralle osalle lisäysten väliin. Käännä työ niin, että nurja puoli tulee päälle. Aseta merkkilangat vastakkain jolloin työhön muodostuu neljä hiippaa. Virkkaa hiippa kerrallaan avoimet silmukat yhteen kiinteillä ketjusilmukoilla seuraavasti: ota puikon molemmista päistä reunimmaiset silmukat koukulle, ota lanka koukulle ja vedä silmukoiden läpi löyhästi, älä kiristä. Jatka vastaavasti merkkilankoihin asti ja katkaise lanka. Siirrä pyöröpuikkoa eteenpäin niin, että puikon päät tulevat seuraavaan kärkeen (lisäyksien keskelle). Tee virkkuukoukulle aloitussilmukka ja virkkaa hiipan avoimet s:t yhteen kiinteillä ketjusilmukoilla kuten edellä. Kun olet virkannut kaikki neljä hiippaa valmiiksi, ompele keskelle jäänyt aukko umpeen ja päättele langat. Ompele hatun laelle 4-kertaisella punaisella langalla risti (sakara on noin 7 cm) saumojen päälle. Kirjaile hatun reunaan 2-kertaisella Huopanen-langalla kuvio kuvan ja piirroksen mukaan (valkoinen lanka on merkitty piirrokseen sinisellä, harmaa lanka mustalla ja punainen lanka punaisella). Jätä alkuun ja loppuun noin 35 cm:n päät, joista tehdään lopuksi letitetyt nauhat. Näillä langoilla pystyt myös säätämään hatun ympärysmittaa, mutta pidä huoli, etteivät langat kiristä liikaa. Lisää vielä 2 kpl noin 70 cm:n pätkää joka väristä letitettyihin nauhoihin. Tee langanpäistä 4 lettiä, joissa jokaisessa on 2 lankaa jokaista väriä.

Ohjetiedustelut: Novita 040 1782266 ma ja ke 10-14. Lankatiedustelut: Novita 05 7443335 ma-pe 9-16.

Kotilieden lankataulukko

Lisää käsityöohjeita: Tupsupipo naiselle Kirjoneulepipo miehelle Pipo lapselle Vauvan myssy

Kuvat: Pekka Holmström

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulo neljän tuulen lakki

nieida

”Persoonallinen, neulottu versio neljän tuulen lakista sopii niin tytöille kuin pojillekin.” Paitsi että ei tytöille. Neljän tuulen lakki on miesten päähine. Tytöille/naisille on ihan omat mallit.

Airijärven noita

Oikein nieida! Neljäntuulen lakki on nimenomaan miesten lakki!! Tämän lakin tekijä ei ilmeisesti ole perehtynyt lakin historiaan.
Kutoja vois käydä tutkimassa…vaikka netistä, mitä tämä lakki merkitsee…
Eläkää laittako tämmöstä lakkia tytön päähän, ….puhuttelevat häntä pojaksi.
Uuh! Jotenki pistelee vihaksi nämä jotka eivät mitään tiedä, aattelevat vain sitä tuottoa…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.